Do tej kategorii zaliczają się mieszańce gatunku Dendrobium nobile z innymi gatunkami rodzaju Dendrobium. W handlu spotyka się najczęściej powszechnie uprawiane mieszańce z tzw. grupy Yamamoto. To są dość chłodnolubne dendrobia, które kwitną głównie zimą i wczesną wiosną. Charakterystyczne cechy tych storczyków to wrzecionowate pseudobulwy z naprzemianlegle ułożonymi liśćmi, a także krótkie, ale za to liczne łodygi kwiatowe wyrastające z węzłów wzdłuż całej pseudobulwy. Kwiaty wyrastają w niewielkich gronach (1 do 3 kwiatów na szypułce) i mogą być w różnych odcieniach - od bieli z zielenią, poprzez żółć, róż, aż do fioletu. Gardziel kwiatu jest najczęściej innego koloru (ciemniejsza lub jaśniejsza) niż kolor płatków.
Jedynego innego oprócz falków mam motylnika, ale może się kiedyś skuszę - jak nie będę kupować ogrodowych. Tyle, że miejsca na parapetach w ogóle nie mam
19 sztuk, w tym 4 balkonowe, w tym 2 podwójne też błyszcząale na garażowe już mi ochoty zabrakłopadłam jakbym kamienie przerzucała
ale popołudniu poszlam sobie przekopać rabatkę z obornikiem, M woził żwirek na ścieżkę i przesadzał mi Hakuro i brabanty w nowe miejscajednym słowem udana sobota