Emilianoparm...
19:03, 28 lut 2011

tak na pierwszy rzut oka......Proponuję Sebek zrób sobie projekt na bazie istniejącego zagospodarowania (ten już domyślam się istnieje choćby w głowie) i taki nie związany z tym co jest taki jak byś najbardziej chciał....dlaczego o trym mówię?
dlatego, że odniosłem wrażenie że za bardzo trzymasz się tego co już jest, wiem rodzice nie pozwalają na za wiele

Patrząc na plan, który zamieściłeś na początku chciałbym żeby ci nie słodzić powiedzieć o tym co mnie kuje w oko. Działke masz średnio dużą dominuje dom czyli geometria,wokół jest też geometria, miejscami są nieduże fale ale zarys rabat czyta się jako geometrię, do tego ścieżka najprostszą możliwą drogą wiodąca ku domowi i tworząca wraz z rabatą nieciekawy trójkąt na którym stoi huśtawką.Wszystko to buduje klimat geometrii i to jeszcze "skośnej" geometrii która zazwyczaj nie jest dobrą formą zagospodarowania.
Najprościej jak się da to masz chęć coś zmienić, skoro masz tą chęć to coś ci się nie podoba, zapewne nie pasuje ci stan obecny, jeśli tak jest to dlaczego kontynuujesz stan istniejący-lekko go modyfikując i ozdabiając żeby zniwelować negatywne wrażenia wizualne?Moim zdaniem powinieneś poszaleć ze ścieżką może droga będzie metr dłuższa ale za to przyjemniejsza. Wjazd przenieść ciężko ale ścieżka nie musi przylegać do podjazdu, daj jej jakiś inny profil żeby między nią a podjazdem powstała wyspa na byliny, zrezygnuj z tego paska rabaty przy domu wsadź tam ciekawy niewielki krzew a z większymi nasadzeniami krzewów ucieknij pod ogrodzenie i stwórz kolorową ścianę, na ścianie budynku możesz poszaleć z pnączem, huśtawkę przenieś na zaplecze, odejdź z roślinnością od domu na obrzeża bo teraz jest trochę przy domu trochę po granicy a w środku robi sie wąsko i ciasno, postopniuj rośliny małe przy domu pas trawnika urozmaicony jakimis wyspami ciekawymi ale niewielka ilością aż do mega ściany roślin na granicach działki
to tylko hasła i to w chaotycznej formie przekazane bez przecinków i innej interpunkcji

ja ci radze zostaw najważniejsze z tego co jest (podjazd, studnia....no i dom oczywiście

oczywiście słuchać mnie nie musisz