Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

Neska 07:56, 27 maj 2011

Sebciu śliczny chodniczek ja też taki chcę !!!!!
A_G_A 17:43, 27 maj 2011

Sebek,
napisz coś więcej o obrzeżach oddzielających rabaty od trawnika. Z jakiej kostki są robione? I w jaki sposób mocowałeś to obrzeże? A jak przy cięciu kosiarką?

Sebek 20:55, 27 maj 2011

A_G_A napisał(a)
Sebek,
napisz coś więcej o obrzeżach oddzielających rabaty od trawnika. Z jakiej kostki są robione? I w jaki sposób mocowałeś to obrzeże? A jak przy cięciu kosiarką?

Obrzeża są z kostki granitowej. Na początku miały to być takie jak były na dawnych ulicach lub na deptakach. Niestety nie było, więc wzięliśmy takie.
Specjalnie kładłem te kostki właśnie w celu ułatwienia koszenia. Po prostu jadę po nich kółkiem i jest git - nie muszę podkaszać lub docinać.
Takie coś ułatwia życie - naprawdę.
Z drugiej strony domu też mam na rabatach kostkę, ale już nie granitową. Spełnia taką samą funkcję jak ta
Obrzeże kładłem w ziemi bez piasku czy cementu. Po prostu zrobiłem swego rodzaju tunel i tam od razu je położyłem na równi z trawnikiem. Przysypałem po bokach ziemią i gotowe
Sebek 21:09, 27 maj 2011

Dzięki jeszcze raz za wszystkie pochwały odnośnie kamiennej ścieżki
Nie będę ukrywał - bardzo mi się podoba. Mam nadzieję, że trawnik niedługo wzejdzie i będzie piknie

Dziś u mnie po tygodniu pojawił się deszcz. Bardzo się cieszę, bo popadało bardzo obficie i wszystko od nowa odżyło. Deszcz bardzo się przydał roślinom i widać było od razu jak stały się bardziej żywe.
Na szczęście dziś przed opadami zdążyłem skosić resztę trawnika. Teraz mam odnośnie jego pytanie. Do tej pory nawoziłem go saletrą amonową, którą kupiłem wczesną wiosną. Teraz mi się skończyła no i jaki nawóz zastosować? Lecz muszę przyznać, że jak patrzę na trawniki innych to widać różnicę i to wielką - mój taki zawsze świeżo i mocno zielony Hydrocomplex - ten co stosuje Danusia czy jakiś inny?
Nie chcę długo działającego, bo u mnie trawnik deptany jest z każdym dniem coraz więcej, więc nawozić będę często
Aha - no i jeszcze skończył mi się nawóz do róż - magiczną siłę czy coś innego też kupić
ela 21:39, 27 maj 2011

Bardzo podoba mi się twój chodniczek Jak będzie trawa zrobi się dopiero piknie Trawnik zieloniutki, widać że trawa dostaje jedzonko
A_G_A 22:33, 27 maj 2011

Ja właśnie wczoraj rozsypałam pierwszy raz saletrę amonową.Do tej pory używałam nawozu Florovit w granulkach. Może teraz właśnie użyj tego nawozu żeby uzupełnić glebę o inne pierwiastki.
Dzięki za info o kostce. Pomyślę u siebie tak zrobić bo szlag mnie trafia jak muszę latać z nożycami i docinać brzegi przy rabatach. Jeszcze pytanie: jak często nawozisz tą saletrą amonową?
Sebek 22:45, 27 maj 2011

A_G_A napisał(a)
Ja właśnie wczoraj rozsypałam pierwszy raz saletrę amonową.Do tej pory używałam nawozu Florovit w granulkach. Może teraz właśnie użyj tego nawozu żeby uzupełnić glebę o inne pierwiastki.
Dzięki za info o kostce. Pomyślę u siebie tak zrobić bo szlag mnie trafia jak muszę latać z nożycami i docinać brzegi przy rabatach. Jeszcze pytanie: jak często nawozisz tą saletrą amonową?

Nawoziłem co dwa tygodnie, teraz trawnik rośnie mi baardzo szybko.
Może kupię jakiś inny nawóz lub najwyżej podleję z konewki z rozcieńczonym florovitem
Sebek 23:26, 27 maj 2011

Ufff - zajęło mi to trochę, ale plusy już zniknęły
Ja już lecę - do jutra
monteverde 23:57, 27 maj 2011

bay)
Neska 12:02, 28 maj 2011

A kiedy ja posieję sobie taką ładną trawkę
Teraz raczej nie bo w przyszłym roku ruszymy z rozbudową domu.