Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilcza Góra

Wilcza Góra

Enya73 19:37, 12 paź 2013

WilczaGora napisał(a)
WILCZOGÓRSKI KREM Z DYNI:

Ja robię swoją zupę na patelni typu "wok" bo nie muszę niczego przelewać, wszystko się mieści i nie muszę cudować na kilku patelniach - ale to oczywiście nie jest mus

SKŁADNIKI:

- pokrojona w kostkę 2x2 cm dynia (około1 kg)
- 1 czerwona papryka (pokrojona na mniejsze kawałki)
- 1 cukinia (obrana ze skóry i pokrojona w kostkę jak dynia)
- 3 średnie ziemniaki (obrane, pokrojone w kawałki)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, oregano
- do smażenia oliwa z oliwek

Podsmaż pokrojoną cebulę i ząbki czosnku, dodaj pokrojoną dynię, cukinię i paprykę.
Podsmażaj na wolnym ogniu dalej a w trakcie osól, opieprz i posyp oregano. Jak już się lekko podrumienią i zobaczysz że lekko zmiękły (około 10-15 min) - zalej towarzystwo przygotowanym wcześniej bulionem.
Dodaj obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki - stanowią one naturalny zagęstnik do naszej zupy - krem .
Duś to towarzystwo po przykryciem około 30 minut.
Odstaw z ognia i blenderem miksuj do uzyskania "gładkiego" kremu. Bądź cierpliwa-to ważny moment
Dopraw pieprzem, odrobiną imbiru i koniecznie gałką muszkatołową .
Zupę podawaj gorącą:
- z uprażonymi na patelni pestkami dyni.
- my uwielbiamy wersję z pokrojoną w kosteczki Gorgonzolą, która rozpływa się wspaniale w zupie... ale wiem, że ta wersja jest wyłącznie dla wielbicieli serów pleśniowych
- wspaniale smakuje też z podsmażonymi na patelni plastrami sera koziego ! Należy je ułożyć na powierzchni zupy krótko po tym, jak zaczynają się lekko rozpuszczać na patelni.
- prosta wersja z ciepłymi grzaneczkami z bułki pszennej też jest bardzoooo smaczna

Robię też jesienią podobne kremy paprykowe i z pieczonych buraków. My tam je uwielbiamy. A Wy ?
Czekam na info

SMACZNEGO !!!

Mniam, dynię i paprykę już mam Gdybym jutro nie szła na proszony obiad, to z pewnością bym od razu wypróbowała Potrafisz Ewa rozbudzić ślinianki na maksa
Wypróbuję zatem na najbliższy dzień z zupą, bo u mnie to tak na zmianę 1/1. Raz zupa, raz drugie danie
Pozdrawiam i proszę o następne jesienne smaki
Przetacznik 22:15, 12 paź 2013

ale wspaniałości sobie podpatrzyłam i te w kryształkach szronu i różane i o smakowitościach poczytałam.... dziękuję : )
WilczaGora 16:03, 13 paź 2013

Przetacznik napisał(a)
ale wspaniałości sobie podpatrzyłam i te w kryształkach szronu i różane i o smakowitościach poczytałam.... dziękuję : )

Weroniko,
my u Ciebie po raz kolejny "byliśmy" w piątek
pokazywałam mężowi Twoje wspaniałe lazurowe zdjęcia i kilka Twoich obrazów
rozmawialiśmy o krajobrazach zatrzymanych na zdjęciach i o tych które wspaniale przeniosłaś farbami pod pędzlem...
jesteśmy zachwyceni pracami i nagrodami mi Twojej córeczki (bloga odwiedzamy regularnie)
jaki talent !!!

uwielbiam Twoje poczucie smaku !!!
mamy chyba troszkę podobną wrażliwość na wszystko co wokoło nas

pozdrawiamy niedzielnie
WilczaGora 16:08, 13 paź 2013

Enya73 napisał(a)

Mniam, dynię i paprykę już mam Gdybym jutro nie szła na proszony obiad, to z pewnością bym od razu wypróbowała Potrafisz Ewa rozbudzić ślinianki na maksa
Wypróbuję zatem na najbliższy dzień z zupą, bo u mnie to tak na zmianę 1/1. Raz zupa, raz drugie danie
Pozdrawiam i proszę o następne jesienne smaki

a śliwkę z czosnkiem do mięsa już robiłaś ?
na forum już są jej zdjęcia bo Bogusia z Gdyni od razu ją usmażyła

dyniową polecam bardzoooo...
gorąca miseczka w deszczowy dzień poprawia nastrój i smakuje wyśmienicie

Enya73 16:25, 13 paź 2013

No jasne Siedziałam do nocy i mieszałam powidła Dziś do obiadku proszonego u Teściów zabrałam ze sobą słoiczek na wypróbowanie Pychotka wyszła Taki chutney Dzięki za przepis, ale z 1 kg śliwek wyszły mi tylko 2 słoiki, więc znów w środę muszę pognać na targ i zakupić następne śliweczki,bo całej rodzince to bardzo smakowało
Enya73 16:26, 13 paź 2013

A i dyniową też w tym tygodniu wypróbuję
WilczaGora 16:37, 13 paź 2013

Enya73 napisał(a)
No jasne Siedziałam do nocy i mieszałam powidła Dziś do obiadku proszonego u Teściów zabrałam ze sobą słoiczek na wypróbowanie Pychotka wyszła Taki chutney Dzięki za przepis, ale z 1 kg śliwek wyszły mi tylko 2 słoiki, więc znów w środę muszę pognać na targ i zakupić następne śliweczki,bo całej rodzince to bardzo smakowało

ciesze się bardzo
bogumila 16:44, 13 paź 2013

Chyba mamy podobne smaki...dyniowa jest pyszna.Zrobiłam ją po raz pierwszy ...po latach.Wcześniej,jadłam gdzieś u rodziny, nie pobudzała swoim smakiem.Ten gęsty,pikantny,pomarańczowy krem jest po prostu bardzo smaczny.Wczoraj smażyłam i dzisiaj zostały resztki....
WilczaGora 23:57, 13 paź 2013

bogumila_bienko napisał(a)
Chyba mamy podobne smaki...dyniowa jest pyszna.Zrobiłam ją po raz pierwszy ...po latach.Wcześniej,jadłam gdzieś u rodziny, nie pobudzała swoim smakiem.Ten gęsty,pikantny,pomarańczowy krem jest po prostu bardzo smaczny.Wczoraj smażyłam i dzisiaj zostały resztki....

jest mi bardzo, bardzo miło, ze zachęciłam i nie zawiodłam
WilczaGora 14:17, 14 paź 2013

SZYSZKI I NASIONA MAGNOLII

Szyszka młodziutkiej odmiany "Alba" ma okolo 10-12 cm
Drzewko o wysokości około 1metra zakwitło w tym roku 6 kwiatami i mamy takie piękne jesienne okazy...

Polska odmiana "Rogów".
Szyszki popękały i co się ukazało...