Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mała Eleczka

Mała Eleczka

bleebla 20:24, 27 paź 2014

aage napisał(a)

Zdjęcie energetyczne idealne na leniwy poniedziałkowy poranek
Cudnie wyszło...elegancja Francja

Ojj jaki komplement przez Twoje palce pisany Bardzo mi miło
Wieloszka 20:31, 27 paź 2014

Aga, pięknie się prezentuje trawnik w granitowej ramce! Taka kropka nad "i" Poranne, oszronione zdjęcia urzekające
bleebla 20:34, 27 paź 2014

Gabisia napisał(a)
Aga - boskie te zmiany!!
Jak ja lubię obrzeżone dywaniki z trawy

Dzięki Tobie zrobiłam brzeżek z 2 kostek, a nie z jednej Dziękuję
Lepiej to wygląda i przy okazji bardziej praktyczne bo z koszeniem łatwiej.

Buziole
bleebla 20:36, 27 paź 2014

Wieloszka napisał(a)
Aga, pięknie się prezentuje trawnik w granitowej ramce! Taka kropka nad "i" Poranne, oszronione zdjęcia urzekające

Haaa, Twoje zdjęcia też bardzo ładne. Już 3 razy wchodziłam popatrzeć

Dziękuję za komplement i pozdrawiam
bleebla 20:43, 27 paź 2014

Pora na warzywo (nie mylić z porem) w ogrodzie, a raczej to co po nim zostało

Było:

Jest:

W ciemościach:
bleebla 20:44, 27 paź 2014

Najgroźniejsza dynia na halloween
bleebla 20:49, 27 paź 2014

No i jeszcze jeden przepisik na dynię. Przebił wszystkie dotychczas wypróbowane

Czyli

Ravioli z dynią

Włoskie pierożki z nadzieniem z dyni, z dodatkiem mielonych migdałów lub z imbirem (szczególnie polecam). Podawane z masłem i świeżą szałwią oraz tartym Parmezanem.

Składniki, 4 porcje:

Farsz:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 mała cebula
• 1 szklanka purée z dyni *
• 4 łyżki drobno utartego Parmezanu + dodatkowo do serwowania
• 1 łyżka mielonych migdałów lub 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
• 1 płaska łyżka bułki tartej
• 1 jajko
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Ciasto:
• 300 g mąki (najlepiej makaronowej, np. Mąka Poznańska Puszysta firmy Lubella)
• 2 jajka + 1 żółtko
• 1 łyżeczka soli
• 3 - 4 łyżki wody
• 1 białko jaja

Dodatki: masło i świeża szałwia

Przygotowanie:
Farsz: Przygotować purée z dyni według wskazówek poniżej. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Odmierzyć 1 szklankę purée z dyni i wymieszać z cebulą, Parmezanem, mielonymi migdałami, bułką tartą, jajkiem, doprawić solą oraz pieprzem. W wersji nadzienia z imbirem zamiast mielonych migdałów, dodać imbir do zeszklonej cebuli i chwilę razem podsmażyć na patelni, dalej postępować jak wyżej. Nadzienie wstawić do lodówki na godzinę (można przygotować dzień wcześniej).
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie. Przykryć drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wyciąć kwadraty z ciasta, z farszem znajdującym się w centrum.
Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję ravioli i gotować przez około 4 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. W międzyczasie roztopić kilka łyżek masła na patelni, usunąć pianę, dodać garść liści szałwii. Ravioli wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na patelnię z masłem, wymieszać, podgrzać, posypać świeżo zmielonym pieprzem i doprawić solą. Wyłożyć na talerz i posypać tartym Parmezanem.

* Purée z dyni:
Dynię kroję na duże kawałki razem ze skorupą. Odrzucam środek z pestkami i pozostawiam sam zwarty miąższ przytwierdzony do skorupy. Kawałki dyni układam na blasze do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę do miękkości (maksymalnie przez 1 godzinę). Łyżką wybieram miąższ ze skorupy, zawijam go w ściereczkę, mocno wyciskam cały sok. Odsączoną, suchą dynię miksuję blenderem na purée.

Tutaj jest źródło. Watro wejść jeśli wcześniej się tego nie robiło. Jest tam przydatny filmik.
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/ravioli_z_dynia/przepis.html
Malgosik 08:41, 28 paź 2014

kurcze dużo roboty przy tym rawioli
a zjedzone będzie w 5 minut
u mnie chyba pora na placki z dyni
aage 08:48, 28 paź 2014

Dynia rozłożyła mnie na łopatki...kto wycinał takie misterne dzieło?
Jagodaa 16:40, 28 paź 2014

Opóźnienie mam... już oglądałam wcześniej, ale nie miałam ostatnio nastroju i czasu na aktywne uczestnictwo .

Kałuża, widzę, ma dodatkowy bajer, ciekawi mnie jak będzie się prezentować napełniona! Moje dynie z dzieciństwa były zawsze prymitywnie wycięte, typowo, oczy i zęby, u Ciebie to cudeńko, co za precyzja! A może Ty chirurgiem jesteś?