Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mała Eleczka

Mała Eleczka

leon60 15:47, 03 mar 2016

jakie wymiary ma to miejsce ?
Zagajanka 18:48, 03 mar 2016

Wszystkie kwiatki przyciągną pszczoły: zarówno werbena, jak i perowskia, tak i szałwia, czy kocimiętka. Tak że jeżeli ma nie być pszczół, to raczej tylko iglaki i trawy
Ale i tak,nie łudźmy się, jak jest chociaż kawałek ogrodu, to i tak on wymaga trochę pracy. Nawet iglaki muszą być przycinane od czasu do czasu. Trawy też.

Jeżeli są już tam posadzone tuje, to przed nimi dałabym może rzeczywiscie 3 trzemieliny na pniu. Po bokach on nich hortensję, może silver dollar (nie jest tak duża jak VF lub LL)? W nóżki carex Evergold na przemian z czarnym konwalnikiem (jeżeli może być bardziej odważnie) - te trawki nawet zimą wygladają dobrze. Kusił by mnie do tego jś akcent filoletowy... ale wraca temat pszczół, więc nie wiem.
bleebla 13:39, 04 mar 2016

Kuba napisał(a)
A co lubi kuzynka bo trudno coś radzić
Nie wiem czy dobrze łapię proporcje tego miejsca ale ja bym widziała tak- tuje już są? Przed nimi miskanty ML, 3 kule na pniu np. trzmielinę a jak jest więcej miejsca to może miłorząb mariken, średnie piętro czerwone- berberyski lub red baron, a najniżej hakone

Zdecydownie lubi trawy. Stipa jest chyba jej ulubioną. Na pewno będzie w jej ogrodzie, ale jeszcze nie wiem czy w tym miejscu czy w innym.

CHce jej kilka wizji przedstawić. Dlatego Was poprosiłam o pomoc. Ja mam jakąś tam swoją, nawet kilka, ale może ktoś wpadnie na coś fajnego, co by jej się spodobało.

Myślałam o kulach na pniu z miskantami. Twoja propozycja zdecydowanie do przemyślenia. Dziękuję
bleebla 13:49, 04 mar 2016

leon60 napisał(a)
jakie wymiary ma to miejsce ?

Myślę, że 4,4 m (ten wymiar na pewno taki) na ok 2 metry. Tuje już posadzone, wiec rostało jakieś 1,5 m z 2m. Nie moge teraz dokładniej sprawdzić.
leon60 13:57, 04 mar 2016

bleebla napisał(a)

Myślę, że 4,4 m (ten wymiar na pewno taki) na ok 2 metry. Tuje już posadzone, wiec rostało jakieś 1,5 m z 2m. Nie moge teraz dokładniej sprawdzić.

Jeśli lubi trawy to może 3-4 szt. ML, przed nim Red Baron / Stipa i na brzegu Ice Dance. Rabata przy której praktycznie nie ma co robić
bleebla 14:05, 04 mar 2016

Zagajanka napisał(a)
Wszystkie kwiatki przyciągną pszczoły: zarówno werbena, jak i perowskia, tak i szałwia, czy kocimiętka. Tak że jeżeli ma nie być pszczół, to raczej tylko iglaki i trawy
Ale i tak,nie łudźmy się, jak jest chociaż kawałek ogrodu, to i tak on wymaga trochę pracy. Nawet iglaki muszą być przycinane od czasu do czasu. Trawy też.

Jeżeli są już tam posadzone tuje, to przed nimi dałabym może rzeczywiscie 3 trzemieliny na pniu. Po bokach on nich hortensję, może silver dollar (nie jest tak duża jak VF lub LL)? W nóżki carex Evergold na przemian z czarnym konwalnikiem (jeżeli może być bardziej odważnie) - te trawki nawet zimą wygladają dobrze. Kusił by mnie do tego jś akcent filoletowy... ale wraca temat pszczół, więc nie wiem.

Nie łudzimy się Kwestia "nicnierobienia" jest już przedyskutowana Wszystkie wiemy, że tak się nie da. Ludziom się wydaje, że jak trawnik zasieją, to nie muszą nic robić, a tu zonk. Kosić trzeba
Chodziło mi o rośliny, o które trzeba dbać często. Np. dajmy na to bukszpan... trzeba kilka razy przyciąć, pryskać... hotrensje przycinamy raz i już, wieć na plus.

2 propozycja trzmilin na pniu CO masz na myśli pisząc obok trzmilin hortensje? Prosze o dokładniejsze ulokowanie
Gośka lubi konwalnika, zupełnie o tym zapomniałam

edit: mnie też kuci dać tam fiolet. Jeszcze to przedyskutuje, może da się namówić.
bleebla 14:13, 04 mar 2016

leon60 napisał(a)

Jeśli lubi trawy to może 3-4 szt. ML, przed nim Red Baron / Stipa i na brzegu Ice Dance. Rabata przy której praktycznie nie ma co robić

O takim rozwiązaniu też myślałam Wiosną można jakieś cebulowe dodać, żeby nie było za łysko.

Postaram się rozrysować wszytkie opcje w weekend.
bleebla 14:42, 04 mar 2016

CZy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
Juzia 16:21, 04 mar 2016

Hortensje też trzeba obciąć wiosną I nawozić
A bukszpany czym pryskać? Ja niczym specjalnym nie pryskam
Trzmieliny na pniu też trzeba skorygować czasem cięciem

Przy każdej roślinie trzeba "coś" zrobić... więc niech robi tak żeby było ładnie

Madzenka 19:53, 04 mar 2016

Zdecydowanie trawy są najmniej bezobslugowe