Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Minimalizm z odrobiną romantyczności

Minimalizm z odrobiną romantyczności

polinka 07:10, 24 maj 2014

aga_szsz napisał(a)
szkółka choin przyrosty 1 cm
żywopłotu szybko nie będzie..

co to???

Berberys Prawdopodobnie Red Pillar ale głowy nie dam
aga_szsz 13:55, 25 maj 2014

Dzięki

Tak pociachałam na wiosnę rośliny, że teraz nie rozpoznaję co jest co
aga_szsz 08:13, 26 maj 2014

Cisy marnieją z dnia na dzień
Gałązki są oblepione misecznikiem, suche i brązowo-żółte wycięłam...3 wiadra się nazbierały...
zrobiły się łyse, nie wiem czy dadzą radę
Toszka 09:15, 26 maj 2014

Aga oderwij kilka miseczników i zobacz czy są larwy czy jeszcze jaja. U mnie już larwy. Teoretycznie jest sens pryskać od drugiej połowy czerwca, ale ten rok/sezon wcześniej wystartował. W tej chwili najważniejsze jest abyś pryskała na grzyba-sadzaki. Systematycznie musisz pryskać. To sadzaki wyłysiają igiełki i osłabiają gałązki.
Ważny jest mocny opryskiwacz/lanca. To musi lecieć pod prawdziwym ciśnieniem. Inaczej to nie oprysk, a tylko zraszanie. Sadzaki lubią cieniste strony (załamania gałązek, strefy pomiędzy nimi).
Cisy dadzą radę. Nie masz pojęcia jak cisy potrafią się regenerować. Głowa do góry.
Łączę się z tobą w bólu, bo ja też zanabyłam (a po prawdzie to jeszcze niedoświadczony wtedy mój M.) rośliny w szkółce specjalizującej (!!!!!) się w cisach i w znanym, nietanim warszawskim sklepie.
Nie śpiesz się z wycinaniem gałązek. Obieraj palcami usychające igiełki. Nie mogą zalegać.
W walce z misecznikiem najważniejsza jest mocna lanca, systematyczność i maksymalnie perfekcyjny oprysk.
Widzę u nas plus tej wtopy z kupowaniem misecznika - teraz mam zero procent zaufania w kwestii zdrowotności roślin do szkółek i sklepów. Obecnie wszystkie rośliny dokładnie przeglądam przed zakupem. (dodatkowo motywuje plaga opuchlaków).
aga_szsz 12:11, 26 maj 2014

Toszka,
czy na sadzaki stosujesz jeden środek, czy na przemian z innym przeciwgrzybowym? Topsin może być?

Zobaczę dziś, co jest pod tym paskudztwem,
Toszka 12:24, 26 maj 2014

Topsin stosuję, a wczoraj przemyśliwałam jeszcze jedną opcję z mocznikiem (azot), który na owocowe stosuje się p/grzybicznie (oprysk roztworem). Ale jak Mazana zapytam o to, to znowu mnie zbeszta... może ty go zapytaj Nie mam ani pojęcia, ani doświadczenia czy prawie iglaka vel cisa można tak odgrzybić... (azot zabija grzyby, nawet te w trawniku)
malkul 12:26, 26 maj 2014

Współczuje walki.

Ja w zeszlym roku kupiłam trzy cisy z misecznikami i pryskalam jak juz widziaalm że w miseczkach nie mam jajek
.
w tym roku wiosną opryskaalm PROMALEM i miseczników nie mam. Czyliw tym przypadku profilaktyka podziałała.

Trzymam kciuki za wygraną
Toszka 12:34, 26 maj 2014

Gosia, ty trzy, a ja do ponad setki dosadziłam 15 z misecznikiem...wyobrażasz sobie...
Najbardziej mi żal Chudych i Oliwek, bo te cienizny zostały w tym roku zaatakowane, a z nich jak się posypią igły to zostaną same patyki
Ach dodam jeszcze, że moje cisy maja po metrze i więcej, a więc oprysk i kontrola już nie są takie proste
malkul 12:37, 26 maj 2014

ojej to faktycznie sporo duzych, a ja się zapytowuję gdzie masz wątek?
aga_szsz 12:41, 26 maj 2014

Toszka napisał(a)
Topsin stosuję, a wczoraj przemyśliwałam jeszcze jedną opcję z mocznikiem (azot), który na owocowe stosuje się p/grzybicznie (oprysk roztworem). Ale jak Mazana zapytam o to, to znowu mnie zbeszta... może ty go zapytaj Nie mam ani pojęcia, ani doświadczenia czy prawie iglaka vel cisa można tak odgrzybić... (azot zabija grzyby, nawet te w trawniku)

To mnie ma zbesztać???

Bojam się...

A wracając do zakupów w szkółkach...
Jak w takim razie oni sobie radzą z tymi robalami??
Jak te moje biedne cisy tam rosły i nie padły?

Moje zakupione miały ok 160 cm..