Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Minimalizm z odrobiną romantyczności

Minimalizm z odrobiną romantyczności

Juzia 20:08, 04 mar 2014

Tuje też trzeba przycinać, czyścić ze starych igieł, nawozić, podlewać zimą....

Wybierz to co Ci się podoba, bo roboty ze wszystkim tyle samo
Jagodaa 20:12, 04 mar 2014

Juzia_G napisał(a)
Tuje też trzeba przycinać, czyścić ze starych igieł, nawozić, podlewać zimą....

Wybierz to co Ci się podoba, bo roboty ze wszystkim tyle samo

Fakt, z tujami też trochę zabawy. Nie znoszę tego czyszczenia, już wolę ciachać graby 3 x w roku. Ostatnio, gdy czyściłam szaragdy, byłam tak zgryziona przez komary i meszki, że ślady złaziły mi ponad 2tyg.
aga_szsz 20:16, 04 mar 2014

Jagodaa napisał(a)
Aga, czytam u malkul, że nie możesz się zdecydować na grab/thuje. Z grabem więcej roboty, ale też bardziej oryginalny. Ja strasznie chciałabym gdzieś kawałek takiego grabowego żywopłotu, ale nie bardzo mam gdzie...

A w ogóle to się witam oficjalnie w Twoim wątku, bo tak od razu nieformalnie, hahaha a to mój post nr 1 u Ciebie

Witam Jagoda! Ty zdecydowałaś się na post, a ja u Ciebie byłam tylko cichaczem Nawet szukałam Twojego starego wątku, bo doczytałam, że powróciłaś.
Ciągle biję się z myślami odnośnie żywopłotu, bo niestety to już raczej stała inwestycja. Żeby ten grabowy był taki ładny i gęsty i wysoki od razu po posadzeniu i nie był taki pracochłonny...
Tuje też wymagają czasu, pielęgnacji, ale wydaje mi się, że trochę mniej.
Tutaj niewiele jest osób, które zdecydowały się na grab, więc może coś w tym jest?
Jagodaa 20:35, 04 mar 2014

aga_szsz napisał(a)

Witam Jagoda! Ty zdecydowałaś się na post, a ja u Ciebie byłam tylko cichaczem Nawet szukałam Twojego starego wątku, bo doczytałam, że powróciłaś.
Ciągle biję się z myślami odnośnie żywopłotu, bo niestety to już raczej stała inwestycja. Żeby ten grabowy był taki ładny i gęsty i wysoki od razu po posadzeniu i nie był taki pracochłonny...
Tuje też wymagają czasu, pielęgnacji, ale wydaje mi się, że trochę mniej.
Tutaj niewiele jest osób, które zdecydowały się na grab, więc może coś w tym jest?

oj, no ja też cichaczem bywałam wcześniej

Żywopłotowe dylematy nie są mi obce. Na jedną część wybrałam tsugę. A reszta, trochę się waham, serby - niby zdecydowane, ale mam wyrzuty sumienia, że zacienię sąsiada lubianego, a z drugiej strony, chcę zasłonić jego dom.
malkul 20:37, 04 mar 2014

Babo nie bij się już - graby bierz
elzbieta_g 20:45, 04 mar 2014

kobietko, ty dalej dumasz nad żywopłotem moje zdanie chyba znasz bo pisałamja mam z tuj a w moim rodzinnym domu jest liściasty ale nie grabowy , ja tnę o połowę rzadziej
ANIA 22:02, 04 mar 2014

Zawsze wybieraj to co Ci się bardziej podoba.
aga_szsz 22:10, 04 mar 2014

haha
kobieta zmienna jest, raz to, raz to, czasami i jedno i drugie...
gusiarz 22:26, 04 mar 2014

Aguś - moje buczki to NN - zielone... nie znam nazwy.
gusiarz 22:30, 04 mar 2014

Aga i jeszcze jedno... przekonałam się że pierwszy pomysł jest tym najlepszym - ogrodowo oczywiście . Zawsze słuchałam rad, ale po jakimś czasie i tak przerabiałam na ten pierwotny pomysł. Im więcej opcji, tym człowiek się bardziej gmatwa. Ja też grabowy żywopłot będę sadzić. I nie przeraża mnie, że dużo cięcia... zawsze można go odmłodzić, ładnie odbije, nie sypie się... Obstaję za grabem