Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od ogrodu do łąki i stawu

Od ogrodu do łąki i stawu

dominika_rew 19:29, 02 lut 2014

Jagodaa napisał(a)
Obwódki bukszpanowe są bardzo wciągające Ja mam na razie jedną, ale pewnie się na tym nie skończy. Ładnie podkreślają i porządkują rabatę. Tylko te metry cięcia.....

co do cięcia, to faktycznie...ale gorzej jest z berberysami a bukszpany tnę max 2x w roku, no chyba, że kule, to trochę częściej
malgorzata_s... 20:15, 02 lut 2014

dominika_rew napisał(a)
Poszłam zaczerpnąć wiedzy od taty, bo nie do końca pamiętam jak to robił
Powiedział, że takie pojedyncze gałązki ok.10 cm wysokości, zanurzał w ukorzeniaczu i do ziemi, w małych doniczkach po kilka sztuk. No i cały rok potrzebowały na to, żeby się ukorzenić, ale było warto czekać, bo prawie wszystkie się przyjęły

Dzięki za informację i tobie i tacie. Będzie akcja ukorzenianie
jagoda99 21:35, 02 lut 2014

Dominiko super te bukszpanowe obwodki
dominika_rew 22:01, 02 lut 2014

Dzięki dziewczyny ukorzeniajcie co tylko można, bo naprawdę wiele można mieć za darmoszkę - teraz to widzę
Milka 17:19, 03 lut 2014

dominika_rew napisał(a)
Serio, serio chyba wrzucę kilka zdjęć z sadzenia mikrobukszpanków, żeby pokazać ile tego było i że się da

a wszystko to dzięki mojemu tacie, który zaczął ukorzeniać bukszpany i inne roślinki ok. 4 lata temu, kiedy ja dopiero zaczynałam wyglądać przez okno na ogród

i tak z obciania dwóch kulek bukszpanowych powstały sadzonki na ok. 1000 małych bukszpaników czasu może nie zaoszczędziliśmy, ale pieniądze TAK!

Jestem pełna podziwu oczywiście obejrzałam fotki, wrażenie niesamowite, pogratuluj tacie i wspaniale, że już nie kukasz na ogród przez okno, a aktywnie uczestniczysz w tej przygodzie
Dorota123 18:00, 03 lut 2014

dominika_rew napisał(a)
Oto miejsce, w którym niedługo ma powstać altana

Szok, macie już wiosnę !! U mnie śnieg w niektórych miejscach po kolana prawie leży, rano było -13 stopni, a u Ciebie trawka ma kolor jak w kwietniu. Na altanę wybraliście piękne miejsce z widokami. Będę kibicować podczas realizacji
bartek_luberda 11:46, 05 lut 2014

Też planujemy altanę z grillem i wędzarnią U nas też wiosna piękne słońce
iwonaal 16:26, 05 lut 2014

Z ukorzenianiem masz rację, dużo można zaoszczędzić.
karolina_nowak 21:38, 08 lut 2014

Mam pytanie, czy berberysy też ukorzenialiście. Jak tak to w jakim terminie; bo mi nie wychodzą. Bukszpany ukorzeniły się ładnie, a ukorzeniałam je tak samo. Pozdrawiam
dominika_rew 14:58, 11 lut 2014

Z berberysami było tak, że większość sadzonek sama się wysiała w okolicy żywopłotu berberysowego i my je po prostu poprzesadzaliśmy do małych doniczek, a później do gruntu musiałabym dopytać, czy ukorzenialiśmy jakieś samodzielnie, bo teraz już nie pamiętam
Pozdrowienia!