Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 21:29, 10 cze 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja po prostu urywam kawałek jak najbliżej korzeni i w ziemię daję, na początku podlewam potem różnie, a potem jak już się wydaje , że nic z tego wypuszczają młodziutkie listeczki. Wszystkie moje goździki tak sadziłam. W pierwszym roku od sadzenia raczej marnie wyglądają , ale w kolejnym już ładna kępka kwitnie
Zaraz po kwitnieniu wsadzę kilka gałązek do doniczek, żeby zaczęły się ukorzeniać.
U mnie już bardzo sucho , trawnik mi schnie. Jak co roku podlewam tylko rabatki i czekam na deszcz.

Dorota123 21:51, 10 cze 2017

Ivvvona napisał(a)
Dorotko, jak najbardziej zbiorę nasionka mojego orlika i wyślę Ci. W zamian nic nie chcę choć wszystko mi się u Ciebie podoba, ale u mnie już brak miejsca.
Ten biały goździk piękny jest. Dostałam od sąsiadki sadzonkę ale nic z tego nie wyszło.
Szkoda, że nic nie chcesz z mojego ogródeczka. Cieszę się, że zadasz sobie trud i podzielisz się ze mną pięknem Twojego ogrodu. Z rozmnożeniem goździków jest problem, bo nie da się odkopać kawałka sadzonki. Trzeba być bardzo systematycznym z podlewaniem, żeby zechciał się kawałek przyjąć, a i to też nie gwarantuje sukcesu. Spróbuję zrobić sporo sadzonek, zobaczymy co wyjdzie.

Dorota123 21:59, 10 cze 2017

Donia72 napisał(a)
Pięknie Dorotko jest u Ciebie, kwiecia masz bardzo dużo i bardzo ładne Dekoracje super i widziałam ciekawe haki na latarenki
Haki służą też jako podpórki do kwiatków, są w trzech wysokościach więc można dopasować do różnych kwiatków. Za pochwały dziękuję.

Dorota123 22:09, 10 cze 2017

Katkak napisał(a)
Dorcia ale cudnie. Taka teeria barw i bogactwo rosli., ze nie wiadomo na co patrzeć .
Właśnie... jedna z moich koleżanek zawsze mi powtarza za dużo wszystkiego, nie wiadomo na co patrzeć. Ale jednym się podoba dużo i gęsto a innym rzadko i przejrzyście.

Dorota123 22:37, 10 cze 2017

Milka napisał(a)
A teraz skupiłam wzrok na tym okrągłym placyku, klimaty greckie i hiszpańskie
Z nasionami żaden problem, ja nic nie chcę, znowu ograniczenia robię, u mnie się tak sieje...masakra, dzięki za dobre chęci
Masz dobrą ziemię to i Ci się sieje. U mnie tak nie ma, w moim piachu żeby coś urosło muszę lać wodę.
Dla Ciebie moje miejsca wypoczynku i inne klimaty.

Dorota123 22:45, 10 cze 2017

mirkaka napisał(a)
Jejku jak u Ciebie cudnie, orliki jak elfy, łubiny kolorowe i naparstnice, wszystko niby rozrzucone a razem tworzy piękną rabatę.
Dorotko, piwonie pięknie kwitną, szczególnie zauroczyła mnie ta waniliowa
Cieszę się, że Ci się mój busz podoba. Staram się komponować rośliny, ale skutek nie zawsze jest zadawalający. Casem się uda.

Anabell 22:55, 10 cze 2017

Dorotka - oczy chłoną kolorowe widoczki, lubię tak.

Pisałaś z Ewą o piwonii, ona nie lubi nawożenia azotowego.
Wczesną wiosną sypnąć pod duży krzew garść superfosfatu. jesienią daję też siarczan potasu, jak zapomnę to wiosną daję, ale w odległych odstępach.

Dawno kiedyś wyczytałam i tak stosuję, azotu zupełnie nie tylko tyle co sięgną od innych roślin jak nawożę w roztworem.

Kolorów orlików mam kilka, niebieskie, granatowe.
Jednak pojedyncze bardziej mi się podobają.
Nie robiłam wszystkim zdjęć. Zbiorę kwiatki i cyknę. Te bardzo ciemne już prawie przekwitły Barrow. To zamawiane były sadzonki.
Których nasion Ci zebrać?
Mam też bidermejer niskie.
Donia72 22:58, 10 cze 2017

Ale jak podpierasz tymi hakami kwiaty?
mirkaka 07:23, 11 cze 2017

Dorota123 napisał(a)
Cieszę się, że Ci się mój busz podoba. Staram się komponować rośliny, ale skutek nie zawsze jest zadawalający. Casem się uda.

Dorotko, a mogłabym prosić o nasionka tego białego orlika i białej naparstnicy na ostatnim zdjęciu? Są cudne
Dorota123 21:52, 11 cze 2017

eee_taam napisał(a)

a tego to nie wiedziałam ..zawsze wiosna przemieszczam młode siewki ..bo jak we wrzesniu przesadzałam to wygniwały w zimie

lubie czas kiedy kwitna naparstnice ...nawet lepsze sa dla mnie od ostrożek bo te łamie wiatr i deszcz a naparstnice to twardzielki
Może u Ciebie jest bardziej mokro, u mnie ziemia piaszczysta jak przyświeci wiosną słoneczko nie ma szans na urośnięcie przesadzanych roślin. Masz rację ostróżki są bardzo kruche, jutro zacznę je palikować.