Co to za róża na pierwszym zdjęciu, znasz jej nazwę? Jest śliczna, możesz coś o niej napisać, jaka jej zdrowotność, pokrój, jak długo kwiaty się utrzymują?
Tą różę mam pierwszy rok, więc niewiele mogę o niej napisać. Jej obecna wysokość jest poniżej kolan, ale u mnie gęste nasadzenia, więc może się wyciągać. Jej nazwa to Eyes for You 26,00 zł. Kwitnie mi może z 10 dni, ale trudno powiedzieć jak długo utrzymuje się jeden kwiat, bo jedne opadają następne zakwitają. Jeżeli ma jeszcze jakiś pączek to przyuważę jak długo się utrzymuje. Tak prezentowało się zdjęcie ze szkółki wysyłkowej.
PS. czytam o suszy ...wczoraj u mnie nawet lebioda była omdlała ...to juz dobrze dopiekło nam ....dzis niby ma padać ...oby ...bo nawet rosy na trawniku nie ma
Tą różę kupiłam w sklepie ogrodniczym za 7 zł. Na opakowaniu pisało Lawender, ale przecież wiemy, że to nie jest jej prawdziwa nazwa. Mam je trzeci rok, kupiłam 3 sztuki różowych, 1 łososiową i 1 białą. ( ta ostatnia nie przeżyła) Róża nie pachnie i nie powtarza kwitnienia. Kwitnie już ze dwa tygodnie, ale pewnie to upalne słonce wyśśsie z niej chęć do dalszego kwitnięcia. Mam nadzieję, że za jakieś dwa lata połączą się te cztery róże wzdłuż ogrodzenia przy drodze.
Suszę mam okropną po zielonym dywanie trawnika zostało tylko wspomnienie na zdjęciach. Zresztą tak jest u mnie co roku, nie jestem w stanie ratować wszystkiego. Mam za mało wody w studni.