Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 13:57, 11 sie 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kiedyś mi się zdarzyło mieć w gruncie, podlewać prawie nie trzeba, ani tak nawozić , a super się płożą. No i w następnym sezonie miałam własne samosiejki
Dobrze by było, żeby się wysiały, chociaż na drugi rok planuję tam inny kolor.

Dorota123 14:10, 11 sie 2017

Od dłuższego czasu w tym miejscu nie robiłam zdjęć, zrobił się tam straszny rozgardiasz. Kiedyś ponacinałam firankę, żeby dosadzić roślinki. W zimie krety znalazły dziury w firance i tamtędy wyrzucały ziemię z pod żwirku. Żwir wymieszany był z ziemią i bardzo nieładnie to wyglądało. Samo polanie wodą nic nie dało, trzeba było ściągnąć żwirek, przesiać przez sito, wypłukać go w wiadrze, położyć nową firankę, pousuwać zbędne rośliny i rozsypać żwirek. Jeszcze nie odświeżyłam całej rabaty żwirowej bo straszne upały, ale zrobię porządek i z resztą. Firankę pod żwirem stosowałam jeszcze przed wejściem na Ogrodowisko, nie dusi ona korzeni roślinom, a w razie wymiany żwiru łatwiej jest go wyzbierać i nie ma tak dużych ubytków.

Dorota123 14:21, 11 sie 2017

Tu też zmiana. Rosła tu macierzanka, bardzo się rozłaziła. Ciągle źle wyglądała, dokupiłam trawę i posadziłam kostrzewy, które miałam w donicach. Wiedziałam, że kiedyś mi się przydadzą, no i rojniki, które nie zimują i ciągle zapominam jak się nazywają. Co roku mówię, że ostatni raz je przechowuję przez zimę, a jak przychodzą mrozy robi mi się ich szkoda i znów się z nimi męczę kolejną zimę.

Ewa777 14:56, 11 sie 2017

Dorota123 napisał(a)

Bardzo ładne miejsce Pracy dużo włożyłaś, ale warto dla takiego efektu
akwarela 14:59, 11 sie 2017

Widzę u ciebie dekoracyjne białe kule na rabatkach. Czy mogłabyś napisać czy były kupowane, czy wykonane samodzielnie?
Anabell 16:05, 11 sie 2017

Dorotka - urocze zakątki, a ile wysiłku kosztują też wiem, naście lat do tyłu miałam przejścia, ścieżki z płyt kół obok obsypane kamieniami.
Wglądały jak rzeczki. Co dwa lata zbierałam kamienie płukałam z mchu i roślin, aż dałam sobie spokój. Pobocza płytek obsiałam trawą.

Doceniam Ciebie a ty masz się oszczędzać
sylwia_slomc... 16:17, 11 sie 2017

Rewelacyjny pomysł z firanką
asiak 18:01, 11 sie 2017

Dorotko, czy pamiętasz nazwę tych różowych lilii?
Ja mam jakieś pojedyncze sztuki, ale już dawno przekwitły. A potrzebowałabym, żeby kwitły właśnie teraz
Dorota123 19:30, 11 sie 2017

Ewa777 napisał(a)

Bardzo ładne miejsce Pracy dużo włożyłaś, ale warto dla takiego efektu
Tutaj też się muszę przyłożyć bo zarosło już bardzo. Twoje słowa motywują do dalszej pracy.

Dorota123 19:58, 11 sie 2017

akwarela napisał(a)
Widzę u ciebie dekoracyjne białe kule na rabatkach. Czy mogłabyś napisać czy były kupowane, czy wykonane samodzielnie?
Kule zrobiłam sama, zakupiłam kule styropianowe i pomalowałam farbą akrylową. Zmieszałam w małym pojemniku akrylówkę i dodałam kilka kropel barwnika brązowego. Farbę nakładałam małym kawałkiem gąbki. Ciapki robiłam jedne na drugich raz białe, raz brązowe. Gdzieś w wątku pokazywałam jak je robiłam, ale trzeba by szukać. Jak kiedyś znajdę to podeślę linka. Robiłam też inne na które nakładałam klej tynkarski, też są gdzieś w wątku.