Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 20:17, 11 sie 2017

Anabell napisał(a)
Dorotka - urocze zakątki, a ile wysiłku kosztują też wiem, naście lat do tyłu miałam przejścia, ścieżki z płyt kół obok obsypane kamieniami.
Wglądały jak rzeczki. Co dwa lata zbierałam kamienie płukałam z mchu i roślin, aż dałam sobie spokój. Pobocza płytek obsiałam trawą.

Doceniam Ciebie a ty masz się oszczędzać
Oszczędzam się, ten mały kawałek robiłam trzy dni i tak było to męczące. Teraz odpoczywam od roboty. Niby żwirek jest pracochłonny, ale daje też jakieś urozmaicenie. Mam jeden kawałek w ogródku ze żwirkiem, który całkowicie zarósł dzwonkami skupionymi, nie do usunięcia. Jesienią spryskam randapem.

Dorota123 20:27, 11 sie 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Rewelacyjny pomysł z firanką
Sprawdza się wyśmienicie, nie raz o tym pisałam, ułatwia zbieranie żwiru z rabaty, nie szkodzi korzeniom roślinnym, a tu dowód.Ogromny bonsai rośnie tam, świetnie też radzą sobie trzmieliny, najwięcej różnych siewek mam właśnie ze żwirku.

Dorota123 20:38, 11 sie 2017

asiak napisał(a)
Dorotko, czy pamiętasz nazwę tych różowych lilii?
Ja mam jakieś pojedyncze sztuki, ale już dawno przekwitły. A potrzebowałabym, żeby kwitły właśnie teraz
Nazwy lilii nie znam, kupowane na bazarku, nie jestem pewna, czy one nie są z orientalnych. W ogródku kwitnie mi jeszcze kilkanaście lilii. Mam też zakupione 25 VII niektóre mają około 5cm wysokości, ciekawe, czy zdążą zakwitnąć. Kwitną mi też białe lilie, ale nie mam zdjęcia.

Katkak 20:49, 11 sie 2017

Dorotka, ale pięknie. U Ciebie zawsze się zachwycam i nigdy nie jest nudno . Duży masz ten ogród . Skąd taka nazwa wątku?
Dorota123 12:55, 12 sie 2017

Katkak napisał(a)
Dorotka, ale pięknie. U Ciebie zawsze się zachwycam i nigdy nie jest nudno . Duży masz ten ogród . Skąd taka nazwa wątku?
Tak mówiłam o moim ogródku już dawno, zanim pojawiłam się na Ogrodowisku. Czasem jak wstawiałam gdzieś zdjęcia podpisywałam "W moim małym ogródeczku" i tak już zostało. Cieszy mnie to, że Ci się u mnie podoba, bo Ty taka moja pokrewna dusza jesteś. Dla Ciebie lipcowe kwiaty.

Anitka 16:02, 16 sie 2017

Dorotko przepiękne te niebieskie donice i cała reszta też. I te urocze ptaszki na kamyczkach. Te wszystkie dodatki dodają smaczku twojemu i tak cudnemu ogródkowi.
Pomysł z firanką odlotowy. Dorzucam również u siebie do zestawu ogrodnika - firanki , bo mam już stare prześcieradła i ręczniki.
Ewa777 17:39, 16 sie 2017

Śliczne lipcowe kwiaty Ale mamy już sierpień Co nam pokażesz?
Donia72 19:34, 16 sie 2017

Dorotko, po niedzieli ruszam z orlikami dla Ciebie
Agania 13:20, 17 sie 2017

Dorota123 napisał(a)
trudno suszę mamy od maja. Ratuję tylko rabatki, a to już aktualne zdjęcia.

[

Dorotko u nas też susza, z drugiej strony cieszę się, że nawałnice nas ominęły...podziwiam kwietne rabaty, ostróżkę sama wysiewałaś, kępka jeżówkowa czy to z tych miniaturowych, moje same wielkoludy...szukam sprawdzonej sztywnej miniturki...Twoja to jaka odmiana?
Dorota123 19:37, 18 sie 2017

Anitka napisał(a)
Dorotko przepiękne te niebieskie donice i cała reszta też. I te urocze ptaszki na kamyczkach. Te wszystkie dodatki dodają smaczku twojemu i tak cudnemu ogródkowi.
Pomysł z firanką odlotowy. Dorzucam również u siebie do zestawu ogrodnika - firanki , bo mam już stare prześcieradła i ręczniki.
Anitko Firanka stilonowa z tych starych jest bardzo wytrzymała, znacznie bardziej niż ręczniki czy prześcieradła. Dobrze sprawdza się pod żwirkiem. Cieszę się, ze Ci się u mnie podoba, w tej chwili mój ogród umiera z powodu braku opadów. Jest ogromna susza, nie daję rady go uratować, tak jest co rok, a ja ciągle się łudzę, że będę miała ogródek na przekór wszystkiemu.