Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 13:16, 15 mar 2018

marba napisał(a)

Dorotko, doskonale Cię rozumiem. Też postanowiłam zrezygnować z róż i co? Dokupiłam jeszcze dwie.
No wiesz Ty tylko dwie, a ja 12. Jesteś bardziej zdyscyplinowana. Jak przychodzi wiosenne cięcie to się zarzekam, że nie dokupię już ani jednej kłującej rośliny. Po obcięciu róż nie wiadomo co zrobić a tymi patykami, ni to do pieca centralnego, ni to gdzieś wywieźć.
Dorota123 13:31, 15 mar 2018

Rench napisał(a)
Fajne róże zamówiłaś,większość z nich mam. MME ISAAC PEREIRE po 2 roku ma pędy 2m. Trzeba ją podpinać do podpory bo ma kwiaty przewieszające się. Pięknie pachnie i drugie kwitnienie też jest obfite.
Jakie odmiany jeżówek nposiałaś ?
MME ISAAC PEREIRE planuję posadzić i rozpinać po siatce ogrodzeniowej. Mam tak posadzone jasnoróżowe róże i bardzo ładnie się prezentują podczas kwitnienia. Myślę, że ładnie będą się uzupełniać.

Moje wysiane jeżówki to: Green Jewel,
Pomarańczowo- czerwona NN
Leiliani
Virgin
Aloha
Orange passion
I jeszcze mam do wysiania Purpurową NN i Green envy. Żeby tylko powschodziły, bo to piękne okazy. W ubiegłym roku wysiewałam czerwone NN i żółte bardzo ładnie powschodziły. Przed jesienią popikowałam do gruntu bardzo małe sadzonki. Zobaczę ile z tego przeżyje. W tamtym roku wysiewałam późno bo zbierałam nasionka jak przekwitły i dojrzały na rabatkach u Bratowej AgatyM.
Waclaw 18:04, 15 mar 2018

Dorota123 napisał(a)
Miło mi, że do mnie trafiłeś i na dodatek podoba Ci się u mnie. od czasu mojego pobytu na Ogrodowisku wiele się u mnie zmieniło. Kiedyś królowały u mnie czerwone szałwie, żółte śmierdziuszki i ogromne łany cynii. Teraz mam prawie same byliny, zaoszczędza to pracy związanej z wysiewaniem.
Daj znać jak dostaniesz róże i pokaż u siebie zdjęcia sadzonek.

Oczywiście pokażę.
Trochę się niepokoiłem bo za róże zapłaciłem na początku marca a przesyłki nie ma ale uspokojono mnie, że czekają aż miną przymrozki i dopiero wtedy, bezpiecznie wyślą.

Ja trafiłem na Ogrodowisko zimą. Nie miałem się okazji wykazać. Wszystko przede mną. Koleżanki i koledzy pomogą
Obecnie kupuję, kupuję i kupuję. Wszystko dzięki Ogrodowisku. Zacząłem budować ścieżkę z kamienia, wożę ziemie nad stawem i ... jeszcze nie wiem co.

Teraz dysponuję czasem ale... Oby czasu na ogrody w przyszłości wystarczyło
Dorota123 18:45, 15 mar 2018

Waclaw napisał(a)

Oczywiście pokażę.
Trochę się niepokoiłem bo za róże zapłaciłem na początku marca a przesyłki nie ma ale uspokojono mnie, że czekają aż miną przymrozki i dopiero wtedy, bezpiecznie wyślą.

Ja trafiłem na Ogrodowisko zimą. Nie miałem się okazji wykazać. Wszystko przede mną. Koleżanki i koledzy pomogą
Obecnie kupuję, kupuję i kupuję. Wszystko dzięki Ogrodowisku. Zacząłem budować ścieżkę z kamienia, wożę ziemie nad stawem i ... jeszcze nie wiem co.

Teraz dysponuję czasem ale... Oby czasu na ogrody w przyszłości wystarczyło
Też na O trafiłam zimą, potrzebowałam pomocy przy zaprojektowaniu rabat, ale nie potrafiłam zainteresować forumowiczów swoim wątkiem. Odzew był mizerny, a ja miałam w grudniu robioną kanalizację i w związku z tym straszną rewoltę. Wszystkie rabaty sama zaprojektowałam, podglądałam u innych, kombinowałam no i mam to co mam. Chciałabym ładniej , ale nie potrafię, a kolejnych zmian już nie będę robiła.
Anabell 18:52, 15 mar 2018

Ciekawe jak jeżówki odmianowe powtórzą cechy mateczne.

Wiesz czy ktoś wysiewał takie jeżówki z jakim skutkiem zakwitły.
Ja niecierpliwa i późnym latem kupowałam.
Waclaw 18:54, 15 mar 2018

Dorota123 napisał(a)
Też na O trafiłam zimą, potrzebowałam pomocy przy zaprojektowaniu rabat, ale nie potrafiłam zainteresować forumowiczów swoim wątkiem. Odzew był mizerny, a ja miałam w grudniu robioną kanalizację i w związku z tym straszną

Widziałem tę rewolucję w Twoim ogrodzie. Obecnie po niej ani śladu a efektyyyy
Po mizernym odzewie ani śladu. Jesteś bardzo popularna

Będę starał się dogonić niektóre ogrody. Co z tego wyniknie?

Kto wie?
Dorota123 20:08, 15 mar 2018

Anabell napisał(a)
Ciekawe jak jeżówki odmianowe powtórzą cechy mateczne.

Wiesz czy ktoś wysiewał takie jeżówki z jakim skutkiem zakwitły.
Ja niecierpliwa i późnym latem kupowałam.
W tym roku powinny zakwitnąć u mnie różowe jeżówki, które mają płatki od środka zwinięte w rulonik, a na końcu rozpłaszczone. W ubiegłym roku z siewek urosły mi ładne krzaczki. Przekonamy się czy powtórzą cechy mateczne. Pełne jeżówki nigdy mi nie wzeszły.
Rench 20:18, 15 mar 2018

A nasiona jeżówek kupowałaś w sklepie,czy zbierane?
Właśnie ciekawi mnie,jak te odmianowe,z własnego siewu się zachowują.
Dorota123 20:32, 15 mar 2018

Waclaw napisał(a)

Widziałem tę rewolucję w Twoim ogrodzie. Obecnie po niej ani śladu a efektyyyy
Po mizernym odzewie ani śladu. Jesteś bardzo popularna

Będę starał się dogonić niektóre ogrody. Co z tego wyniknie?

Kto wie?
Zaskoczyły mnie słowa, że jestem popularna, raczej jestem zaskoczona takim stwierdzeniem, ale to miłe . Rzeczywiście są osoby, które zaglądają do mnie i zostawiają ślad, jest też wiele osób, które zaglądają i idą dalej, bo nic ich u mnie nie zatrzymało.
Jeśli będziesz się starał szybko osiągniesz swój cel. Teraz jest wiele możliwości jeśli chodzi o zakup roślin, tylko zawsze wszystko rozbija się o kasę. Nigdy nie mogłam sobie pozwolić, żeby kupić kilka dużych drzew, albo 6 hortensji jednego gatunku. Kupuję jedną i sama rozmnażam, czekam dłużej, ale w końcu mam taką ilość jakiej potrzebuję. Tak jest ze wszystkimi roślinami. Tylko róże kupuję jak ja to mówię z rozmachem od 2014 r.Wcześniej ich nie lubiłam i nie dostrzegałam ich piękna. Obecnie mam już całkiem ładną kolekcję róż z których jestem bardzo dumna.
Dorota123 20:35, 15 mar 2018

Rench napisał(a)
A nasiona jeżówek kupowałaś w sklepie,czy zbierane?
Właśnie ciekawi mnie,jak te odmianowe,z własnego siewu się zachowują.
Nasionka mam od Ogrodowiskowych dziewczyn i zebrane z własnego ogródka. Porównać będę mogła w tym roku jedną albo dwie odmiany na resztę trzeba będzie czekać do następnego roku.