Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Waclaw 22:45, 15 mar 2018

Dorota123 napisał(a)
Zaskoczyły mnie słowa, że jestem popularna, raczej jestem zaskoczona takim stwierdzeniem, ale to miłe . Rzeczywiście są osoby, które zaglądają do mnie i zostawiają ślad, jest też wiele osób, które zaglądają i idą dalej, bo nic ich u mnie nie zatrzymało.
Jeśli będziesz się starał szybko osiągniesz swój cel. Teraz jest wiele możliwości jeśli chodzi o zakup roślin, tylko zawsze wszystko rozbija się o kasę. Nigdy nie mogłam sobie pozwolić, żeby kupić kilka dużych drzew, albo 6 hortensji jednego gatunku. Kupuję jedną i sama rozmnażam, czekam dłużej, ale w końcu mam taką ilość jakiej potrzebuję. Tak jest ze wszystkimi roślinami. Tylko róże kupuję jak ja to mówię z rozmachem od 2014 r.Wcześniej ich nie lubiłam i nie dostrzegałam ich piękna. Obecnie mam już całkiem ładną kolekcję róż z których jestem bardzo dumna.

Mamy wiele wspólnego
Ja również kupowałem po jednej sztuce. Muszę zmienić przyzwyczajenia.
Z hortensjami mam ten sam pomysł. Dotychczas ich nie kupowałem. Mam wytypowane dwie.
Z różami to samo, nie miałem ani jednej. Nie mogłem się do nich przekonać przez lata. Pod wpływem pasjonatów z Ogrodowiska kupiłem kilkanaście .
Zobaczę co z tego wyniknie
Dorota123 23:11, 15 mar 2018

Waclaw napisał(a)

Mamy wiele wspólnego
Ja również kupowałem po jednej sztuce. Muszę zmienić przyzwyczajenia.
Z hortensjami mam ten sam pomysł. Dotychczas ich nie kupowałem. Mam wytypowane dwie.
Z różami to samo, nie miałem ani jednej. Nie mogłem się do nich przekonać przez lata. Pod wpływem pasjonatów z Ogrodowiska kupiłem kilkanaście .
Zobaczę co z tego wyniknie
Życzę powodzenia
Waclaw 23:38, 15 mar 2018

Dorota123 napisał(a)
Życzę powodzenia

Dziękuję.
Bedę podgladał( jeśli pozwolisz)
Milka 06:35, 16 mar 2018

Dorota123 napisał(a)
No wiesz Ty tylko dwie, a ja 12. Jesteś bardziej zdyscyplinowana. Jak przychodzi wiosenne cięcie to się zarzekam, że nie dokupię już ani jednej kłującej rośliny. Po obcięciu róż nie wiadomo co zrobić a tymi patykami, ni to do pieca centralnego, ni to gdzieś wywieźć.

Ja je tnę sekatorem na malutkie scinki, zabawa z tym i wywozę.
Milka 06:39, 16 mar 2018

Dorota123 napisał(a)
Wiem, że nie da się uprościć ogrodu, kupiłam sobie odkurzacz ogrodowy, dobre nożyce akumulatorowe do cięcia bukszpanów. To trochę upraszcza pracę, ale niestety samo nic się nie zrobi. Mam ok. 100 krzewów, które muszę ciąć, nie licząc obwódek, pochłania to sporo czasu. Pracę w ogródku lubiłam, ale teraz sprawia mi to problem i jestem tym przerażona. Zamiast wywalać tak jak Ty to ja jeszcze dokupiłam sobie róż.

Bo z czasem ogrod coraz trudniej ogarnąć. Zaczynam wybierać, co mniej pracochłonne. W 2 miejscach wywalam znowu rośliny i sądzę żywopłoty, jeden z laurowisni a drugi z ostrokrzewu, cięcie raz w roku i po problemie.
A chciejstwa stale są, zarzekalam sie i kupilam jednak dodatkowe dalie i mieczyki
Roze są pracochłonne, ale jak kwitna, to warto
Anitka 08:06, 16 mar 2018

Ja też nie lubię ciąć róż, ale cóż. Trzeba to się robi. Też tnę sekatorem na krótki odcinki i do worków. Dobrze jest wymieszać z liśćmi lub czymś innym, bo same worek dziurawią. Musze tylko o jakiś grubych rękawicach pomyśleć.
W lecie ci się Dorotko odwdzięczą. O cięciu nie będziesz nawet pamiętać.
malgorzata_s... 10:52, 16 mar 2018

Przy tak różnorodnym ogrodzie pracy zawsze będzie mnóstwo.Mam podobnie. kiedyś sadziłam sporo jednorocznych a teraz już prawie wcale. Myślę nawet że cebulowe które wyginą też odpuszczę bo to najwięcej roboty dosadzać co roku.
Niektórych rzeczy jednak nie da się odpuścić aby ładnie było
GorAna 17:31, 16 mar 2018

Dorotko, zachwycam się bardzo często po cichu Twoimi zdolnościami
Dzisiaj zostawiam ślad
Prze-cu-dne jajca zrobiłaś
Pozdrawiam serdecznie
ryska 18:14, 16 mar 2018

Zapachniało lilakami i różami a na dworze zima. Pisanki przepiękne, trudno zdecydować, które na pierwszym miejscu
Dorota123 18:49, 16 mar 2018

Waclaw napisał(a)

Dziękuję.
Bedę podgladał( jeśli pozwolisz)
Zawsze będziesz mile widziany, zapraszam.