Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pod trzema dębami

Ogród pod trzema dębami

tusiawka 22:52, 05 maj 2015

Pocykałam dzisiaj jeszcze sporo zdjęć ale nie dałam już rady wrzucić.
Zachwycajaco dzisiaj ogród wygladał i słyszac przechodzace co chwila ulewy zastanawiam się, które tulipany przetrwaja do jutra.

Super sprawdziły się tulipany za oczkiem. Kupiłam tzw. Mieszankę fioletowa, gdzie cebule wychodziły po około 35 groszy za sztukę. Nie spodziewałam się wiele, bo cebule były małe, często gnijace lub uszkodzone, sadziłam je bardzo płytko w zbita i sucha ziemię, a efekt jest świetny i wszystkie cebule zakwitły. W tym roku więc na pewno też takie kupię, szczególnie, że wiele, wybieranych odmian bardzo mnie rozczarowało, jeśli chodzi o zgodność koloru z tym co było na zdjęciach.

Deszcze obudziły ślimaki, sezon niebieskich granulek uważam za otwarty. Eksperymentowałam z innym preparatem, niby bardziej naturalny, ale efekty były znacznie gorsze. Straciłam wszystkie różowe ostróżki, młode przyrosty kolorowych ciemierników oraz wiele liści jeżówek i irysów. Nie lubię chemii i staram się ja ograniczać do minimum ale ślimaki niszcza mi za wiele młodych roślin.
katiaxx 23:02, 05 maj 2015

tusiawka napisał(a)
Pocykałam dzisiaj jeszcze sporo zdjęć ale nie dałam już rady wrzucić.
Zachwycajaco dzisiaj ogród wygladał i słyszac przechodzace co chwila ulewy zastanawiam się, które tulipany przetrwaja do jutra.

Super sprawdziły się tulipany za oczkiem. Kupiłam tzw. Mieszankę fioletowa, gdzie cebule wychodziły po około 35 groszy za sztukę. Nie spodziewałam się wiele, bo cebule były małe, często gnijace lub uszkodzone, sadziłam je bardzo płytko w zbita i sucha ziemię, a efekt jest świetny i wszystkie cebule zakwitły. W tym roku więc na pewno też takie kupię, szczególnie, że wiele, wybieranych odmian bardzo mnie rozczarowało, jeśli chodzi o zgodność koloru z tym co było na zdjęciach.

Deszcze obudziły ślimaki, sezon niebieskich granulek uważam za otwarty. Eksperymentowałam z innym preparatem, niby bardziej naturalny, ale efekty były znacznie gorsze. Straciłam wszystkie różowe ostróżki, młode przyrosty kolorowych ciemierników oraz wiele liści jeżówek i irysów. Nie lubię chemii i staram się ja ograniczać do minimum ale ślimaki niszcza mi za wiele młodych roślin.

Pamiętam zdjęcia zeżartej chyba sałatay z tamtego roku w twoim wątku, faktycznie masz problem ze ślimakami, ciekawe dlaczego tak cię lubią ja mam znowuż mrówki ... potrafią zniszczyć małą rośliny a już z pewnością powodują że rosną gorzej.
tusiawka 23:07, 05 maj 2015

W okolicy jest sporo miejsc, w których maja idealne warunki, a do mnie na wyżerkę przychodza jak się mokro robi.
tusiawka 22:23, 06 maj 2015

Jestem absolutnie zakochana w tulipanach, pomimo tak wielu pomyłek.
Białe już przekwitły, za chwilę nie będzie też van eijków, które kwitły prawie miesiąc. A oto portrety.

tusiawka 22:25, 06 maj 2015

tusiawka 22:30, 06 maj 2015

Narcyzów mam stanowczo za mało ale będzie więcej za rok

Nad oczkiem coraz bardziej fioletowo.

I centralna rabata, która miała być różowa.

A takie stipy własnej produkcji wsadziłam wczoraj.

Malgosik 22:32, 06 maj 2015

piękne
te cukierkowo różowe mi się najbardziej podobają
Ensata 22:38, 06 maj 2015

Ja nie wiem kiedy Ty to robisz! Cukierowe rządzą. Ja planuję mnóstwo Thali posadzić. Żonkile też są cudne, a woda rzeczywiście kryształ. Super kamyki na dnie
Ensata 22:38, 06 maj 2015

Jak Ty wyprodukowałaś takie stipy??????
Juzia 22:41, 06 maj 2015

Ale slicznie....szczególnie przy wodzie