Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

Anda 18:02, 16 wrz 2018

No Przemku, Ty jak juz wrzucisz zdjęcia to na całego. Jak zwykle pięknie u Ciebie. O wiośnie tez już myślisz

Co do Louisy to przygnij te długie pędy troszkę poziomo, a w przyszłym roku będziesz miał bardzo bogate kwitnienie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kokesz 19:18, 16 wrz 2018

Gardener27 napisał(a)

Szkoda że jednoroczna, w następnym sezonie będę miał jej więcej, te pióropusze są obłędne.

Ja swoją w ubiegłym roku przezimowałam w nieogrzewanym pokoju, może w domku ogrodnika warto spróbować?
Chociaż w tym roku drugą kupiłam za 5 zł więc za tą cenę chyba nie warto...
asiak 19:32, 16 wrz 2018

U Ciebie jak zwykle pięknie Niczego innego się nie spodziewałam
sylwia_slomc... 19:35, 16 wrz 2018

Chryzantemy w tym roku na bank będą wcześniej...tak na oko ok 3 tygodnie przed czasem, chyba, że się szybko mocno ochłodzi
Kokesz 20:10, 16 wrz 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Chryzantemy w tym roku na bank będą wcześniej...tak na oko ok 3 tygodnie przed czasem, chyba, że się szybko mocno ochłodzi

Fakt moje już mocno zapączkowane
Ja tam za chłodem nie tęsknię
Gardener27 20:47, 16 wrz 2018

AgataM napisał(a)

Podzielam Twoje zdanie dotyczące dekoracji ogrodowych( taka wisienka na torcie).
Też czekam na chryzantemy. Na razie robię jesienne wianki

Uwielbiam dodatki w ogrodzie wszelkiej maści, muszę się pilnować by nie przesadzić bo pokus jest bardzo wiele
Wianek widziałem, chapeau bas

Ewa777 napisał(a)
Przygotowania do wiosny idą u Ciebie pełną parą - cebulki i nowe donice. Będzie pięknie
Twoje jesienne dekoracje zawsze są urocze. Nie mogę się ich doczekać
Śliczne te pióropusze przy ławce

Przyznam szczerze że nawet nie miałem zamiaru kupować jeszcze cebulek bo robię to zazwyczaj na promocjach dopiero w grudniu ale jak zobaczyłem ten ogromny wybór kolorów i faktur podczas wypadu po bułki nie mogłem się oprzeć.
Pojawią się jeszcze chryzantemy w nowych donicach i pewnie wrzosy.
Ewa polecam Ci tę rozplenicę, jest świetna.

Anda napisał(a)
No Przemku, Ty jak juz wrzucisz zdjęcia to na całego. Jak zwykle pięknie u Ciebie. O wiośnie tez już myślisz

Co do Louisy to przygnij te długie pędy troszkę poziomo, a w przyszłym roku będziesz miał bardzo bogate kwitnienie

Dziękuję pięknie Zdjęć mało dzisiaj bo wyskoczyłem tylko na chwilę do ogrodu.
Gdybym mógł pominąłbym zimę i już witał wiosnę ale rośliny muszą odpocząć a wraz z nimi również i ja.
Louise w tym roku mocno nie ciąłem, może dlatego taka wysoka.
O co chodzi z tym wyginaniem pędów bo nie wiem jak to zrobić ?

Gardener27 20:55, 16 wrz 2018

Kokesz napisał(a)

Ja swoją w ubiegłym roku przezimowałam w nieogrzewanym pokoju, może w domku ogrodnika warto spróbować?
Chociaż w tym roku drugą kupiłam za 5 zł więc za tą cenę chyba nie warto...

Udało Ci się je przezimować ? świetna wiadomość, oczywiście spróbuję bo mam idealne warunki.
Ja swoje kupowałem po 20 zł ale były spore sadzonki.

asiak napisał(a)
U Ciebie jak zwykle pięknie Niczego innego się nie spodziewałam

Asiu jesteś kochana, dziękuję

sylwia_slomczewska napisał(a)

W tym roku wszystko dużo wcześniej. Chryzantemy zaczęły się już pojawiać ale ceny zaporowe, czekam na atrakcyjniejsze Temperatury mi odpowiadają, dla mnie w sam raz.
Kokesz napisał(a)

Fakt moje już mocno zapączkowane
Ja tam za chłodem nie tęsknię

Moje gruntowe wypadły z upływem czasu, trzeba pomyśleć o nowych.
Spokojnie, w tym roku ma być długa i ciepła jesień
sylwia_slomc... 20:58, 16 wrz 2018

Gardener27 napisał(a)

Asia Cebule tulipanów po przekwitnięciu traktuję jak jednoroczne.

Sylwia według mnie szkoda czasu na ponowne sadzenie cebulek do gruntu zwłaszcza tulipanów. One po wysuszeniu są mocno podzielone i osłabione, jeśli zakwitną to za minimum dwa lata. Całkowicie zrezygnowałem z sadzenia tulipanów na rabatach, ostał się jedynie nalot z poprzednich sezonów. Wolę inwestować w czosnki ozdobne, te są niezawodne.
Nie wiem czy sporo, jakieś 300 sztuk. W donicach to zginie bo sadzi się bardzo gęsto, praktycznie jedna cebulka obok drugiej. Zdjęcia z ubiegłego roku, grudzień.

Murki to ścianki boczne zejścia do podziemnego garażu pod domem, są tam od dawna tylko że od dwóch lat w innej odsłonie.
Białego płotu nie ma, został zdemontowany. Jego fundamenty wytyczyły nowy taras przed domem.

No widzisz , a dziewczyny narzekały u mnie ostatnio, że czosnki też giną i się nie opłaca....czyli dwie całkowicie odmienne opinie....
Fajnie te murki zaaranżowałeś
Anda 21:00, 16 wrz 2018

Gardener27 napisał(a)

Dziękuję pięknie Zdjęć mało dzisiaj bo wyskoczyłem tylko na chwilę do ogrodu.
Gdybym mógł pominąłbym zimę i już witał wiosnę ale rośliny muszą odpocząć a wraz z nimi również i ja.
Louise w tym roku mocno nie ciąłem, może dlatego taka wysoka.
O co chodzi z tym wyginaniem pędów bo nie wiem jak to zrobić ?

Wyskocz na dłuższą chwile kiedyś do ogrodu i zrób więcej fotek
Również najchętniej pominęłabym zimę. Jedynie jesień jakoś znoszę.

Przyginanie pędów, to prowadzenie pędów róży poziomo, przywiązując do jakich tyczek czy ozdobnych patyczków itp.

Nie znalazłam fotki z przygięta Luizką, więc tylko rysunek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6425-anna-i-ogrod?page=301#post_2

Mam nadzieję, że sie pokapujesz o co chodzi
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gardener27 21:03, 16 wrz 2018

Sylwia ile ludzi tyle opinii Wiele zależy od gleby w jakiej rosną i użytych odmian. U mnie glina a wszystkie rabaty obsadzone praktycznie Purple Sensation, 5 lat w gruncie i jeszcze żadnej wiosny mnie nie zawiodły.