Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek z futrzakami i kamieniami

Ogródek z futrzakami i kamieniami

Ewik 22:03, 08 lis 2016

anna_t napisał(a)

Ewa chyba nizauwazylaś mojego postu z rysunkiem. własnie to samo mialam na mysli co pisze Ewa. dobuduj murek do tego co masz a jak posadzisz tam jakąś trawkę czy coś delikatnie okrywowego to tego murku w srodku nie będzie widać

jest to jakaś myśl, tylko, jak pisałam wyżej zabiorę miejsce dla roślin , ale dziekuje za wszelkie pomysły
Ewik 22:08, 08 lis 2016

tulucy napisał(a)
A gdyby nie rozbierać, tylko w połowie tego łuku rozpocząć drugi, odsunięty od tego istniejącego o 80cm czy metr, może nieco niższy, i polecieć tym drugim murkiem identycznym łukiem, tak jakby tarasowo. Ten istniejący zakończyć prostopadle do płotu, a ten nowy rozpocząć prostopadle do starego murku.
Nie mam painta teraz, to nie narysuję.

Brzmi ciekawie , ale ograniczają mnie dwie rzeczy : ilość miejsca tam i kwestia finansowa , wyszłoby to jeszcze drożej niz samo skucie tego łuku .
Jednak dziekuje bardzo bo tym postem podsunęłaś mi bardzo fajny pomysł w innym miejscu
Zapraszam częściej
Ewik 22:10, 08 lis 2016

olga80 napisał(a)
Ewuś zrób od razu szerzej,bo będziesz niezadowolona i będziesz poprawiać. Masz słodkie futra

Coraz bardziej skłaniam sie ku tej opcji Chodzę z miarką i zastanawiam sie teraz ile szerzej
Ewik 22:16, 08 lis 2016

Zagajanka napisał(a)
Dobudowywanie z kamienia nieregularnego kształtem to chyba dosyć niełatwe zadanie. A może jednak będziesz chciała tam jś kolejne róze posadzić w przyszłości? wtedy 50 cm to rzeczywiście za mało. Jak masz możliwość, to rozwal część murku i poszerz rabatę, bo inne "kombinacje" będą Cię kuły w oczy.

Dumam co napisałaś i stwierdzam , ze masz racje
Róż tam nie planuję , to miejsce gdzie biegają futrzaki i bałabym sie , ze zrobią sobie krzywdę kolcami , bardziej trawy, rozchodniki , trzmieliny, zeby łyso zimą nie było. Myślałam o kosodrzewinie , ale tam półcien jest i nie wiem czy da radę . Na mur puszczę bluszcz
Tylko teraz zastanawiam sie ile szerzej zrobic ?
Zagajanka 22:42, 08 lis 2016

No zobacz, rozplenice mają średnicę nawet 90-100 cm, jeżeli chcesz tylko jeded rzadek roślin zrobić (plus bluszcz), to zaloz te 100 cm od płotu + szerokość murku.
tulucy 00:12, 09 lis 2016

Ewa ja tu jestem stałym gościem, tylko cicho siedzę z reguły, zresztą jak wszędzie prawie
Miło mi, że cokolwiek pomogłam...
Anda 10:00, 09 lis 2016

Ewik napisał(a)

Ewa , w sumie jak dorobię murek do murka to stracę sporo miejsca bo murek ma szerokosc ok 20-30 cm . Dobrze zauważyłaś , że mniej wiecej od ptaszków musiałby sie poszerzyć i chyba tak bedzie

Ewentualnie mogłabyś na tych 20-30 cm postawić piekne donice aby trochę zróżnicować poziomy. Ale się nie upieram, bo myśle, że opcja rozebrania części murku jest najlepsza. Zostawienie tej części i dobudowa murku do tego co jest, to tylko wersja "oszczędna"
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Ewik 11:17, 09 lis 2016

Dziewczyny raz jeszcze dzięki za wszelkie pomysły i podpowiedzi.
Fakt najtaniej byłoby tylko przedłużyć bez poszerzania i M był zdecydowanie za tym
Mi do końca nie pasowało ale ...

W sumie to lepiej skuc 3- 4 metry niz 15 .Kamień co zostanie też się nie zmarnuje
U nas pierwszy śnieg spadł.
laurowisnia 11:37, 09 lis 2016

Dobrze, że poszerzysz rabatę, ale tam widać, też, że jest różnica w poziomach. Za murkiem chyba jest ulica, nie myślałaś o posadzeniu tu krzewów?
Ewik 22:20, 11 lis 2016

laurowisnia napisał(a)
Dobrze, że poszerzysz rabatę, ale tam widać, też, że jest różnica w poziomach. Za murkiem chyba jest ulica, nie myślałaś o posadzeniu tu krzewów?

My na całym terenie mamy spadki poziomów, zresztą cała okolica jest pofalowana , dlatego też powstał murek przed sosnami, przedtem była sypiąca sie skarpa .
Ulice to mamy za płotem betonowym i główną , która jest obsadzona tujami, ale troche potrwa zanim urosną .