Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek z futrzakami i kamieniami

Ogródek z futrzakami i kamieniami

dajana 10:21, 11 sie 2015

Widzisz Ewo jaka jestem roztrzepana Już opisuje Nahemę. Zrobię jej wieczorem zdjęcie abyś zobaczyła o czym piszę .Jej zapach już zachwalałam pod same niebiosa, więc opisze jak się zachowuje .Mam dwa krzaczki ,jeden ma już trzeci rok a drugi zakupiony dopiero wiosną. Ten drugi dokupiłam dla porównania ,obserwacji .Nie wiem co jest z tą róża nie tak, dotyczy to tak jednej jak i drugiej. Na początku liście ma śliczne ciemne i błyszczące podczas kwitnienia jednak liście robią się sztywniejsze matowe jakby ciemniejsze i lekko powykręcane do wewnątrz Nie ma na nich śladu żerowania żadnego szkodnika widzianego nawet przez lupę .Mszyc tez nie ma ,a róża zaczyna wolniej rosnąć pomimo ze kwitnie .Tę trzyletnią ścinałam do zera już dwa razy i zawsze działo się z nią to samo. Myślę że ona jest podatna na jakąś chorobę i dlatego nie wiele kosztuje pomimo że robi się z niej perfumy i tak cudnie pachnie, to jej cena jest niska .Być może z tego powodu który zaobserwowałam. Nie pryskałam jej niczym bo nie wiem co jej dolega .Poza tym unikam chemii ze względu na pszczoły biedronki i inne stworzonka pożyteczne .Obserwuję je nadal ,może ktoś mi podpowie na co cierpi ta piękna róża. Nie wyrzucę jej ze względu na zapach. Trzy kwiatuszki w wazonie, a w całym domu unosi się cudny zapach Wysuszone zaś płatki wrzucam do szafy i nawet w zimie pachną. To jest pnąca róża i powinna osiągnąć rozmiar 2,5 metra czego u mnie jeszcze nie osiągnęła bo wciąż ją ścinam .Krzaczek jest sztywny gałęzie mocne i nie pokłada się.Tyle o Nahemie Ewo
Kasya 10:24, 11 sie 2015

Ewik napisał(a)

sliczne jezowki z trawkami i przetacznik tez mi sie podoba, taki intensywny roz
lubie takie kompozycje
Flower1 10:52, 11 sie 2015

Sierpniowy widoczek cudo
Joku 11:00, 11 sie 2015

Cześć Ewa! Wpadam z rewizytą dziękując za odwiedziny w moim wątku. Zauważyłam że też masz dużo bylin, podobnie jak ja. Obiecuję w wolnej chwili przejrzeć dogłębniej twój wątek. No i oczywiście zapraszam również do mnie.
EdytaB 11:21, 11 sie 2015

Ewik napisał(a)

Mam nadzieję Otaksa po solidnym podlaniu wigor odzyskała, ale Pink lichutka jest niestety.

Dziś mam dostać kolejną przesyłkę z Pink Anabell - zobaczymy.
A te hortki , które masz , proponuję ciachnąć 9zostawić po 2 pary oczek i w cień z solidnym podlewanie.
Kwiatów nie będzie ale krzak się wzmocni.
Ja dziś ciacham 8 sztuk Vanilek , też kiepski zakup więc muszą a się wzmocnić. Przed zimą zdrewnieją. 2-gie cięcie wiosną i piknie będzie
Ewik 11:50, 11 sie 2015

Madzenka napisał(a)
Ewo pierwsza roza to na 100% The Alnwick ze swoimi charakterystycznymi filiżankami . Z casem w słoncu bedzie miała jasniejsze kwiaty, druga roza nie wiem, niE wyglada na James'a bo ona ma zwykle ciemniejszy lawendowy srodek kwiata. Zadaj pytanie szkółce w ktorej kupowalas co to jest za roza. Nie zmiania to faktu ze piekna, sliczne masz polaczenie róz ze stipą i szałwia.

Madzen,dzięki za odwiedziny,odpowiedz mam ze szkółki,że to James.
Ewik 11:55, 11 sie 2015

Rench napisał(a)
Hej Ewka,zakwitła dzisiaj moja Alnwick Rose i wygląda dokładnie jak Twoja która nie powinna wyglądać ,ma płaskie kwiatki i słabo wyczuwalny zapach ;(
Ech,juz nie mam siły do tych wszystkich pomyłek w tym roku.

Renia,u mnie to jedyna pomyłka,pozostałe róże dawno zakwitły ,tylko te 2 się ociągają.
Ewik 12:08, 11 sie 2015

Dziewczyny dziękuję za mile słowa.
Dajana ,dziękuję za info o Nahemie,fakt pachnie pięknie ale rzeczywiście stanęła w miejscu i listki są takie jak mówisz.
Edyta,czekam więc na info o zakupach
Nallar 17:26, 11 sie 2015

Ktoś już pytał wcześniej, ponawiam pytanie znasz nazwę tego przetacznika różowego? Czy to Red fox?
AgataRed 17:26, 11 sie 2015

Piekna kompozycja aż miło popatrzeć. Czy na tej rabacie widać też werbenę? Pozdrawiam gorąco