dajana
10:21, 11 sie 2015

Widzisz Ewo jaka jestem roztrzepana
Już opisuje Nahemę. Zrobię jej wieczorem zdjęcie abyś zobaczyła o czym piszę .Jej zapach już zachwalałam pod same niebiosa, więc opisze jak się zachowuje .Mam dwa krzaczki ,jeden ma już trzeci rok a drugi zakupiony dopiero wiosną. Ten drugi dokupiłam dla porównania ,obserwacji .Nie wiem co jest z tą róża nie tak, dotyczy to tak jednej jak i drugiej. Na początku liście ma śliczne ciemne i błyszczące podczas kwitnienia jednak liście robią się sztywniejsze matowe jakby ciemniejsze i lekko powykręcane do wewnątrz Nie ma na nich śladu żerowania żadnego szkodnika widzianego nawet przez lupę .Mszyc tez nie ma ,a róża zaczyna wolniej rosnąć pomimo ze kwitnie .Tę trzyletnią ścinałam do zera już dwa razy i zawsze działo się z nią to samo. Myślę że ona jest podatna na jakąś chorobę i dlatego nie wiele kosztuje pomimo że robi się z niej perfumy i tak cudnie pachnie, to jej cena jest niska .Być może z tego powodu który zaobserwowałam. Nie pryskałam jej niczym bo nie wiem co jej dolega .Poza tym unikam chemii ze względu na pszczoły biedronki i inne stworzonka pożyteczne .Obserwuję je nadal ,może ktoś mi podpowie na co cierpi ta piękna róża. Nie wyrzucę jej ze względu na zapach. Trzy kwiatuszki w wazonie, a w całym domu unosi się cudny zapach Wysuszone zaś płatki wrzucam do szafy i nawet w zimie pachną. To jest pnąca róża i powinna osiągnąć rozmiar 2,5 metra czego u mnie jeszcze nie osiągnęła bo wciąż ją ścinam .Krzaczek jest sztywny gałęzie mocne i nie pokłada się.Tyle o Nahemie Ewo