A więc: pomysł bardzo mi sie podoba, coś mnie wzięło w tym sezonie na biel chcę rozjaśnić to miejsce, więc zamiast żółtych liliowców kupię białe, do tego funkie - to wszystko po lewej stronie i po prawej na pewno będą funkie plus ew. przemyślę bodziszek, bo może też z tła kory będą wyrastać funkie - tu jeszcze chwila namysłu super Marcin
W zielonej też kwitną forsycje! Zdziwiłam się jak jechałam do pracy, bo w piątek jeszcze nie było śladu żółtych kwiatów a poniedziałek już żółto
Ja jestem nieco chaotyczna i na dzień dzisiejszy nie będzie mi brakowało kwitnących kwiatów a jak już zacznę realizować "projekt" to pewnie będzie hehe więc muszę wypośrodkować
Dziękuję za podpowiedzi, wejdę na strony podane przez Ciebie i coś sobie dobiorę bardzo lubię róże, ale boję się pracy przy nich - to wymagające kwiaty. W szkółce u znajomych jest piękny powojnik w białym kolorze bardzo mi się podoba, chyba zdecyduje się na taki (muszę ich w końcu odwiedzić i zobaczyć co ciekawego proponują w tym sezonie )
No to już wiesz co robić. Liliowce będą pasować do funki (kontrast kształtu liści). Kolory dobierzesz sama . Dodam tylko, że z tej prawej strony też możesz powtórzyć grupę liliowców. Ale w tym szerszym miejscu i nie na przeciwko tych co na rysunku. Jak będzie się szło ścieżką to będzie tak na przemian, a nie, że liliowce w jednym miejscu po bu stronach.
o i właśnie o to mi chodzi ścieżka prowadzi na tył ogrodu, na którym nie ma właściwie nic oprócz brzydkiego trawnika, wzdłuż płotu rosną tuje, ale są już stare, nie były regularnie przycinane i zrobiły się brzydkie. W tym roku planuję je usunąć i wsadzić nowe do końca działki , więc na tle żywopłotu będą inne nasadzenia - ciekawe co ?
przedstawiam kolejne miejsce, które trzeba obsadzić, w tym miejscu rósł wielki świerk, ale został usunięty.
moja początkowa koncepcja to : obwódka z bukszpanu + mały stożek bukszpanowy + dwie małe kulki, wszystko oczywiście pod kontrolą, regularnie cięte, całość obsadzić tulipanami, żeby dodać koloru od wiosny, chciałam też wsadzić 2 odmiany żurawek najlepiej o czekoladowych i brzoskwiniowych liściach. Co myślicie o tym?
A jeszcze coś. Nie wiem, czy jest czysto biała odmiana liliowca. Może być dwubarwna czy coś. W artykule o liliowcach jest pełno zdjęć i nie widziałem tam takiego o białych kwiatach. Ale jest cytrynowy pastelowy, bardzo jasny.