Asiu w najszerszym miejscu ma ok. 110 cm ,później kilka cm mniej, więc też nie upcham tam dużo roślin, dlatego chciałam się zdecydować na "szkielet" bukszpanowy i żurawki. W ogóle początkowo chciałam tam posadzić klon palmowy, ale to niezbyt dobry pomysł:/ na klon mam zarezerwowane inne miejsce, ale oczywiście zanim go wsadzę tam gdzie planuję to poproszę o radę
Ja po południu też wygooglowałem liliowce, masz rację - są białe. Może nie czysto białe, ale bardzo jasne . A przy okazji przypomniała mi się pewna roślina cebulowa (właściwie to bulwiasta) - acidantera dwubarwna z rodziny irysowatych. Nazywana potocznie mieczykiem abisyńskim . Śliczna, ale rzadko uprawiana.
Ja na przykład nic nie robię z i iglakami w razie śniegu. Czasem zdarza się, że po stopnieniu śniegu gałęzie brzydko są wygięte, ale po około 2 tygodniach zawsze wszystko wraca do normy.
Cześć Marta, myślę, że bukszpany i żurawki to bardzo dobry pomysł. Ja wybrałabym jaśniejsze żurawki, by nieco rozjaśnić rabatę i zaznaczyć kontrast do kostki brukowej.
Znowu ja .
Zacząłem rysować i z 3 kulek zrobiło się 5. Ale chyba by się zmieściły tam? .
Drzewko na pniu dowolne- byle ładne. Kulki lub stożki z bukszpanu. Koło murku bluszcz, który zarośnie troszkę murek i może by zwisał z niego. Wypełnienie to żurawki. Odmiany oczywiście do wyboru. Tylko nie wiem, czy żółta by się nadawała tutaj (za dużo słońca pali żółte liście). Ale to sama byś wybrała kolorystycznie dwie.
To moja pierwsza mysl i chyba przy niej zostane ewentualnie jak napisal Marcin dodam ze 2 bukszpany , bo tyle max sie zmiesci.Poszukam jeszcze jakis zurawek, moze cos innego wpadnie w oko