Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Co się stało kwiatom ...

Co się stało kwiatom ...

Mirella 20:57, 29 kwi 2014

hanka_andrus napisał(a)
Po wierzchu nic nie widać, mogą być malutkie ślimaczki, albo gąsieniczki zwójkówek, albo jeszcze innych. Zima była dla nich łagodna, rzuciło się to na liście i pędy, Wszystkie szkodniki wymienione są na stronie Rozarium =choroby i szkodniki róż. Trzeba oglądać dokładnie ,pod spodem liści i na szczytach pędów. I czas włączyć chemię niestety. Jutro idę z opryskiem. Decis i Topsin na początek a za tydzień się zobaczy.

Haniu dziękuję za błyskawiczną odpowiedź, wczoraj zrobiłam oprysk Decisem, będę obserwować i oczywiście poczytam na stronie Rozarium.Pozdrawiam
ZbigniewG 21:38, 29 kwi 2014

Mirella napisał(a)
..Może Zbyszek to przeczyta i pomoże

nie wiem czy o tego Zbyszka chodziło ale spróbuję, na leniucha to można obciąć dolne gałęzie i zostawić kulę lub parasol, wariant dla ambitnych - sznurkiem gałęzie do poziomu i poszukać fotek z ogrodów japońskich lub prawie japońskich i kombinować z przycinaniem tak żeby bardziej powstawały placki niż kule

i można ciąć śmiało, jeżeli stary pęd ma zielone igły to po przycięciu na 70-95% wypuści uśpione pąki

a co do Wieliczki to włócząc się po Sudetach śpiewałem przy ogniskach : kto pieniądze ma ten jedzie do Wieliczki a kto pieniążków nie ma ten palcem do solniczki.. lub coś w tym stylu
monteverde 22:11, 29 kwi 2014

Mirella napisał(a)
Moi mili proszę o pomoc w identyfikacji szkodnika który obgryza mojego Edena.Co to może być ?

Opryskaj dobrze listki Mospilanem jest na mszyce ale i na inne szkodniki, można kupić już w dawkach na 8 litrowe wiadro lub konewkę Hania dobrze pisze poczytaj w rozarium co to jest w tamtym roku mi tak Pilgrima listki objadało, to mogą być zmienniki, a zreszta co by nie było mospilan pomoże
Mirella 22:36, 29 kwi 2014

ZbigniewG napisał(a)

nie wiem czy o tego Zbyszka chodziło ale spróbuję, na leniucha to można obciąć dolne gałęzie i zostawić kulę lub parasol, wariant dla ambitnych - sznurkiem gałęzie do poziomu i poszukać fotek z ogrodów japońskich lub prawie japońskich i kombinować z przycinaniem tak żeby bardziej powstawały placki niż kule

i można ciąć śmiało, jeżeli stary pęd ma zielone igły po przycięciu na 70-95% wypuści uśpione pąki

a co do Wieliczki to włócząc się po Sudetach śpiewałem przy ogniskach : kto pieniądze ma ten jedzie do Wieliczki a kto pieniążków nie ma ten palcem do solniczki.. lub coś w tym stylu

Tak chodziło o Zbyszka od iglaków, nie pisałam na twoim wątku bo wiem że walczysz z drzwiami i oknami i nie masz czasu.
Mam tyle pytań co do tego cięcia, nie wiem od czego zacząć, podobają mi się takie chmurki, ale nie wiem jak się zabrać do tego, skracałam co rok o połowę przyrosty, ale nie jest dobrze .Qurcze od czego mam zacząć, wiem że nic nie wiem temat mi obcy. Zbyszku może wytłumacz mi tak krok po kroku jak to zrobić.
Będę w Sudetach to sobie zaśpiewam góry mnie wzywają, powiedz co mam pozdrowić od Ciebie
Mirella 22:56, 29 kwi 2014

Ania Dziękuję, zrobię jak mówisz, tylko Eden jest obgryziony,wygląda to fatalnie cała róża dwumetrowa, w taki deseń.Cieszę się że mam do kogo się zwrócić o pomoc
Maria667 11:49, 30 kwi 2014

Mirelko, co słychać?
Widzę, że do róż coś się dobrało. Muszę popatrzeć na swoje, czy ich coś nie zjada, chociaż u nas ostatnio takie ulewy przechodzą, że wszystko zapewne zostało spłukane
Pozdrawiam.
laurowisnia 13:34, 30 kwi 2014

Mirella napisał(a)
Moi mili proszę o pomoc w identyfikacji szkodnika który obgryza mojego Edena.Co to może być ?

U mnie się też zdarzją tak obiedzone listki, obejrzyj liście od spodu, powinnaś wypatrzeć takie małe zwinięte gąsieniczki.
asiach 15:55, 30 kwi 2014

Pozdrawiam i czekam na nową porcję zdjęć
Mirella 19:51, 30 kwi 2014

Marysia Znalazłam paskudę tylko teraz sprawdzam jak się nazywa

Agatka Znalazłam stwora, wkleję fotki.

Asia Też pozdrawiam, nie napisałaś kiedy wybierasz się do Wieliczki:
Gardener27 20:04, 30 kwi 2014

Witam sąsiadkę Piękna dusza Piękny ogród Pozdrawiam wiosennie