Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

Nallar 14:48, 15 paź 2014

Zdjęcia dla Doroty123
To maleństwo o którym wspominałam 1 djęcie "dziś" 2 zdjęcie z maja.

To jest niziutka zadarniająca roślinka. Pięknie pokrywa kamienie. To chyba jest Azorella filamentosa 1 zdjęcie "dziś" 2 zdjęcie z maja.

Katkak 18:12, 15 paź 2014

Ewuniu pozdrowionka zostawiam . Jak tam naleweczka, poprzelewana już do butelek? Moja jeszcze się robi . Za dwa tygodnie będę zlewać .
Nallar 18:40, 15 paź 2014

Katkak napisał(a)
Ewuniu pozdrowionka zostawiam . Jak tam naleweczka, poprzelewana już do butelek? Moja jeszcze się robi . Za dwa tygodnie będę zlewać .

Kasiu z tych pierwszych nastawień, nalewka się już klaruje, dwa dni temu z kolejnego nastawu odlałam już soczek, a owocki zalałam procentami, teraz tylko czekać(zawsze trudne), potem "mionchanko" i do schowka. Schowek na klucz i aby do grudnia. Jeśli w przyszłym roku też tak obficie obrodzą pigwowce to chyba je zacznę sprzedawać, inaczej grozi mi odwyk. W tym roku zebrałam ok. 8 kg. Mam nalewkę (dla siebie i znajomej)soczek na zimę i kilka słoiczków dzemu. Cytryny to chyba kupować nie będę musiała.
Odpozdrawiam, buziaki dla Igusi i jej braciszka.
Nallar 21:47, 15 paź 2014

Za to co zrobiłam, a raczej jak zrobiłam powinno się mnie ukarać.

Ewa777 22:22, 15 paź 2014

Ewo, dlaczego ukarać? Ślicznie zrobiłaś ale zmiana!
Nallar 22:33, 15 paź 2014

Ewa777 napisał(a)
Ewo, dlaczego ukarać? Ślicznie zrobiłaś ale zmiana!

Zmiana tak, masz Ewo rację. Tylko te krzywizny.... Muszę go koniecznie poprawić.
Gardener27 22:38, 15 paź 2014

Ewa z czego masz zrobiony ten żywopłot bo nie poznaję Pięknie go przycięłaś nie wiem w czym problem ? Karmniczek pamiętam Jakich masz lokatorów o tej porze ?

Pozdrawiam
Nallar 22:50, 15 paź 2014

Gardener27 napisał(a)
Ewa z czego masz zrobiony ten żywopłot bo nie poznaję Pięknie go przycięłaś nie wiem w czym problem ? Karmniczek pamiętam Jakich masz lokatorów o tej porze ?

Pozdrawiam

Żywopłot jest ze śnieguliczki (tania jak barszcz)bardzo długo jest zielona, jedyny problem to to, że przyciąga masę pszczół. Tnę (niszczę) ją dwa razy w roku.
Lokatorów w moim karmniczku brak, możliwe żeby ptaszki bały się tej sowy?
Gardener27 23:01, 15 paź 2014

Nie mam doświadczenia z ptakami Może ?

A ta śnieguliczka kwitnie wiosną ?
Nallar 23:08, 15 paź 2014

Gardener27 napisał(a)
Nie mam doświadczenia z ptakami Może ?

A ta śnieguliczka kwitnie wiosną ?

Przepraszam że wklejam gotowca, ale z moimi umiejętnościami jeśli chodzi o pisownię, zajęłoby to sporo czasu.

Liście przez długi czas pozostają na pędach, nawet pierwsze przymrozki nie powodują ich opadania. W czerwcu rozwijają się małe, niepozorne kwiaty, gęsto oblepiające końce pędów. Kwiaty śnieguliczki zazwyczaj mają barwę jasnoróżową, zawierają dużo nektaru, są chętnie odwiedzane przez pszczoły. Okres kwitnienia trwa nieprzerwanie przez całe lato aż do września. Ze wzglądu na długi okres kwitnienia śnieguliczka jest cenną rośliną miododajną. Na początku sierpnia pojawiają się owoce, które mogą pozostawać na pędach nawet przez cała zimę, stanowią one pokarm dla ptaków. Owocem są duże, gąbczaste, kuliste jagody. Dostępne są krzewy o różnej barwie owoców od białej poprzez różową, aż do czerwonej.
Jeśli chodzi o karmnik to zima będzie dobrym czasem na testowanie.