Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

Urszulla 21:30, 10 lut 2018

Nallar napisał(a)

Dziękuję za odpowiedź.
W sprawie porcelany napisałam u Ciebie że:
Zimna porcelana po wyschnięciu jest tak twarda że możesz ja piłować, szlifować, wiercić...o klejeniu się do stołu nie mam mowy.
Plusem tej masy jest to że wysycha sama w temp. pokojowej więc odpadają wydatki na prąd czy gaz, w zależności czym "napędzany" masz piekarnik.

A jak ją robisz?
Nallar 22:42, 10 lut 2018

Urszulla napisał(a)

A jak ją robisz?

Jest porcelana podgrzewana i taka która powstaje tylko przez wymieszanie składników. Która lepsza? co kto lubi, ja wolę tą podgrzewaną.
Jako początkująca podpieram się informacjami z tej stronki.
https://elfeys.blogspot.com/p/przepis-na-zimna-porcelane.html
Będziesz testować?
paniprzyroda 22:49, 10 lut 2018

Próbowałam działać z masą w pracy. Nie wiem, z jakiego przepisu korzystasz, ale ja musiałam przygotować ją bez podgrzewania, pierwsza partia poszła do kosza, druga już była do przyjęcia, zrobiliśmy śnieżynki. Ale: chyba za dużo było oliwki, bo plamiła kartki podczas wysychania, natomiast zapach był fajny, niemowlęcy ( oliwka Bambino) Pokusiłabym się jeszcze o pisanki płaskie.
Nallar 23:02, 10 lut 2018

paniprzyroda napisał(a)
Próbowałam działać z masą w pracy. Nie wiem, z jakiego przepisu korzystasz, ale ja musiałam przygotować ją bez podgrzewania, pierwsza partia poszła do kosza, druga już była do przyjęcia, zrobiliśmy śnieżynki. Ale: chyba za dużo było oliwki, bo plamiła kartki podczas wysychania, natomiast zapach był fajny, niemowlęcy ( oliwka Bambino) Pokusiłabym się jeszcze o pisanki płaskie.

W poście wyżej jest link do strony z dobrym przepisem. Prace pod żadnym pozorem nie sa tłuste, można je nawet malować, chociaż ja barwię masę tuż przed wykonywaniem prac.
Trzeba tylko pamiętać że nie barwiona masa po wyschnięciu nie jest biała. Chcąc osiągnąć biały kolor, należy dodać białego barwnika, lub jakiejś farbki.
Agania 18:14, 11 lut 2018

Prace z masą są mi dalekie, ale ja poczyniałam wianek wiosenny nie wiem czy jest się czym pochwalić
Nallar 19:12, 11 lut 2018

Agania napisał(a)
Prace z masą są mi dalekie, ale ja poczyniałam wianek wiosenny nie wiem czy jest się czym pochwalić

Jak nie jak tak byłam, widziałam i pochwalić, pochwaliłam bo jest naprawdę ładny

Ja jedynie mogę rzucać wianki do falującej wody, ale wić musi je ktoś inny bo ja do tego talentu nie mam.
Nallar 14:10, 14 lut 2018

Dziś "serduszkowy" dzień.

AgataM 14:18, 14 lut 2018

Nallar napisał(a)
Dziś "serduszkowy" dzień.

Cudne.....przepiękne ...... Małe dzieło.....
anabuko1 14:26, 14 lut 2018

I kurczę ale Ty fajniutkie rzeczy Ewo robisz.
Bardzo ładne
Ciekawa jestem co to na Wielkanoc wymodzisz ?
marba 14:28, 14 lut 2018

Jakie fajne. Zazdroszczę zdolności. Pozytywnie, oczywiśccie.