Oczywiście, że będzie pięknie może początkowo łatwo nie będzie ale i na to można znaleźć lekarstwo. Gabriela już Ci pisała o prostych kształtach rabaty lub łagodnych łukach i o jej szerokości .
Ja nie mam wyobrażni przestrzennej i na podstawie zdjęć nie potrafię określić jaki wybrać kształt rabaty.
Zrobisz sobie przymiarki wykorzystując do tego celu wąż do podlewania kwiatów.
Problemem są w pierwszych latach zanim się rozrosną rośliny ozdobne chwasty,więc albo plewisz albo wykorzystujesz na wolne przestrzenie rośliny jednoroczne bądź dwuletnie - efekt może być badzo interesujący i kolorowy.
Teraz obserwuj rośliny które chcesz wykorzystać do nasadzeń - termin kwitnienia jest bardzo istotny, kształt liści, jak długo roślina jest atrakcyjna - np. tulipany kwitną wiosną , po kwitnieniu są mało atrakcyjne , jeżeli posadzę je w towarzystwie host to rozwijające się późno liście host skryją liście tulipanów,...
Jeżeli rabatę będziesz robił z posiadanych przez siebie roślin to trzeba się zająć ich podziałem. Część bylin można samemu rozmnożyć z nasion.
Wbrew pozorą kilkuletnia rabata bylinowa nie wymaga aż tak dużo pracy - średnio dwa pielenia + usuwanie pozostałości nadziemnych roślin z poprzedniego sezonu, nawożenie i jeżeli chcesz się cieszyć długo jej urodą to usuwanie przekwitych kwiatów.
Zyczę powodzenia Jasia
Jak to się pogubiłeś??? Nie wiesz która kura jest która??? To niedopuszczalne! To jak je wołasz???
Rób kawę, idę na Twoją ławeczkę sobie klapnąć...lubię róże
dziekuje juz z Andrzejem zrobiliśmy projekcik tych rabat. Weźmiemy je ze sobą i bedziemy gówkować na wyjeździe hi hi hi . Najśmieszniejsze ze cegłę zapominamy coś dopisać hi hi hi . Napewno bedziemy korzystać z tych roslin co mamy bedzie duzo roboty aż sie boje no ale cóż jak sie zachciało ogrodu hi hi hi