Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kondziowy ogrod cz II

Kondziowy ogrod cz II

Edyta10 20:20, 09 cze 2014

Kondzio, piękna ta róża podoba mi się zakątek z ławeczką, muszę o takim pomyśleć a kurki fajne mają imiona
Mirka 21:10, 09 cze 2014

Konrad czytałam o Penstemonach i zadanie masz na jesień zebrać nasionka i ja pierwsza w kolejce się ustawiam hihi
Kondzio 21:13, 09 cze 2014

Edyta10 napisał(a)
Kondzio, piękna ta róża podoba mi się zakątek z ławeczką, muszę o takim pomyśleć a kurki fajne mają imiona
hi hi hi hi hi
Kondzio 21:14, 09 cze 2014

Mirka napisał(a)
Konrad czytałam o Penstemonach i zadanie masz na jesień zebrać nasionka i ja pierwsza w kolejce się ustawiam hihi
nie ma problemu
Poziomka 22:42, 09 cze 2014

Kondzio napisał(a)
dziekije za komplementy ale moj ogrod jest jeszcze młody ale miło usłyszeć rabaty zostaną mam pomysł na ich zmiany bedzie mam nadzieje pieknie

Oczywiście, że będzie pięknie może początkowo łatwo nie będzie ale i na to można znaleźć lekarstwo. Gabriela już Ci pisała o prostych kształtach rabaty lub łagodnych łukach i o jej szerokości .
Ja nie mam wyobrażni przestrzennej i na podstawie zdjęć nie potrafię określić jaki wybrać kształt rabaty.
Zrobisz sobie przymiarki wykorzystując do tego celu wąż do podlewania kwiatów.
Problemem są w pierwszych latach zanim się rozrosną rośliny ozdobne chwasty,więc albo plewisz albo wykorzystujesz na wolne przestrzenie rośliny jednoroczne bądź dwuletnie - efekt może być badzo interesujący i kolorowy.
Teraz obserwuj rośliny które chcesz wykorzystać do nasadzeń - termin kwitnienia jest bardzo istotny, kształt liści, jak długo roślina jest atrakcyjna - np. tulipany kwitną wiosną , po kwitnieniu są mało atrakcyjne , jeżeli posadzę je w towarzystwie host to rozwijające się późno liście host skryją liście tulipanów,...
Jeżeli rabatę będziesz robił z posiadanych przez siebie roślin to trzeba się zająć ich podziałem. Część bylin można samemu rozmnożyć z nasion.
Wbrew pozorą kilkuletnia rabata bylinowa nie wymaga aż tak dużo pracy - średnio dwa pielenia + usuwanie pozostałości nadziemnych roślin z poprzedniego sezonu, nawożenie i jeżeli chcesz się cieszyć długo jej urodą to usuwanie przekwitych kwiatów.
Zyczę powodzenia Jasia
kaisog1 22:48, 09 cze 2014

DLaczego ja nie mam penstemonów? (czy jak to sie tam pisze )
A z naparstnicami mam tak samo jak Ty - mus dosadzić więcej
Zakątek z ławeczką cudowny
eliza3 23:13, 09 cze 2014

Konrad macham wieczorowo
Z dużą przyjemnością pospacerowałam po Twoim ogrodzie, a kącik z ławeczką, bardzo urokliwy.
weronika77 00:37, 10 cze 2014

Kondzio napisał(a)
Witam was na moim nowym wątku hi hi hi

Pewnie mi podpowiesz nazwę tej łososiowej róży?
Kindzia 09:15, 10 cze 2014

Jak to się pogubiłeś??? Nie wiesz która kura jest która??? To niedopuszczalne! To jak je wołasz???
Rób kawę, idę na Twoją ławeczkę sobie klapnąć...lubię róże
Kondzio 10:04, 10 cze 2014

Poziomka napisał(a)

Oczywiście, że będzie pięknie może początkowo łatwo nie będzie ale i na to można znaleźć lekarstwo. Gabriela już Ci pisała o prostych kształtach rabaty lub łagodnych łukach i o jej szerokości .
Ja nie mam wyobrażni przestrzennej i na podstawie zdjęć nie potrafię określić jaki wybrać kształt rabaty.
Zrobisz sobie przymiarki wykorzystując do tego celu wąż do podlewania kwiatów.
Problemem są w pierwszych latach zanim się rozrosną rośliny ozdobne chwasty,więc albo plewisz albo wykorzystujesz na wolne przestrzenie rośliny jednoroczne bądź dwuletnie - efekt może być badzo interesujący i kolorowy.
Teraz obserwuj rośliny które chcesz wykorzystać do nasadzeń - termin kwitnienia jest bardzo istotny, kształt liści, jak długo roślina jest atrakcyjna - np. tulipany kwitną wiosną , po kwitnieniu są mało atrakcyjne , jeżeli posadzę je w towarzystwie host to rozwijające się późno liście host skryją liście tulipanów,...
Jeżeli rabatę będziesz robił z posiadanych przez siebie roślin to trzeba się zająć ich podziałem. Część bylin można samemu rozmnożyć z nasion.
Wbrew pozorą kilkuletnia rabata bylinowa nie wymaga aż tak dużo pracy - średnio dwa pielenia + usuwanie pozostałości nadziemnych roślin z poprzedniego sezonu, nawożenie i jeżeli chcesz się cieszyć długo jej urodą to usuwanie przekwitych kwiatów.
Zyczę powodzenia Jasia
dziekuje juz z Andrzejem zrobiliśmy projekcik tych rabat. Weźmiemy je ze sobą i bedziemy gówkować na wyjeździe hi hi hi . Najśmieszniejsze ze cegłę zapominamy coś dopisać hi hi hi . Napewno bedziemy korzystać z tych roslin co mamy bedzie duzo roboty aż sie boje no ale cóż jak sie zachciało ogrodu hi hi hi