Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród to życie

Ogród to życie

ModraSowa 11:38, 25 wrz 2014

Tak Marta.Długo nie mogłam się zdecydowac czy bukszpany czy ligustr. Wygrał ligust bo szybko rośnie(to naprawdę prawda ) i ochroni kawałek ogrody przed psem.
Jast sadzony w tym roku wiosną. Dla porównania zdjęcie z maja.

Był przycinany trzy razy. To zdjęcie z września.

Tylko mam kłopot bo w jednym miejscy kilka sadzonek(obok siebie) jest wciąż bardzo rachitycznych.Co to może być? Na całość nawieziona była taka sama ziemia z kompostem.

Pomysł z lampkami masz super, jak mój podrośnie to zgapię
Jesli idzie o słup , to jest bardzo blisko płotu,
Też myślałam o bluszczu ale czy to go jeszcze bardziej nie wyeksponuje. Dużo gorzej mam w drugim końcu działki, gdzie stoi prawie na środku. Z uwagi na to że moja działka to dwie długie działki połączone ze sobą i jeden koniec jest przy jednej ulicy a drugi przy drugiej. Więc teoretycznie tamten słup stoi w granicy działek, praktycznie-na środku.

ModraSowa 11:41, 25 wrz 2014

Skula napisał(a)
chwilkę mnie nie było a tu....zamiany , zmiany i ....prawie 100 na liczniku !
szampana czas mrozić !
pięknie u Ciebie

Bardzo mi miło,że mnie odwiedziłeś.Zmian chciałoby się więcej ale...cieszy i to. Dziękuję za miłe słowo. Pozdrawiam
marta_d 11:50, 25 wrz 2014

być może już sadzonki były kiepskie, tak mi się wydaje, bo skoro cała reszta pięknie i zdrowo rośnie, to nie sądzę by przyczyna była inna. Co do słupa, to mimo wszystko coś bym na nim puściła, bo lepiej oglądać zieleń na nim jak beton - np w zakładzie męża jest betonowy płot na całej szerokości działki i żeby nie oglądać go (bo nie ciepie tych betonowych ogrodzeń) posadziliśmy różne pnącza, m.in. winobluszcz, bluszcz i efekt wizualny jest znacznie przyjemniejszy dla oka jako drugi plan, żeby odwrócić uwagę od zielonego słupa na jego tle posadziłabym jakiś clematis o zdecydowanym kolorze Danusia też miała ten problem i swój obsadziła - w tej chwili nawet nie widać w którym miejscu
Moja siostra ma identyczną sytuację jak Ty - nawet próbowała walczyć z operatorem o usunięcie słupów elektrycznych, ale przez zasiedzenie niewiele może zdziałać zrobiła sobie sad w tym miejscu i musi się pogodzić z tym, że są
marta_d 11:52, 25 wrz 2014

wieczorkiem znajdę fotki i wkleję
ModraSowa 11:54, 25 wrz 2014

Ja akurat sadzonek bluszczu mam sporo, bo latem sadziłam w donicach z kwiatami. Rozrosły sie, może faktycznie na ten słup je wykorzystam.
A w tym ligustrze to moze jest jakiś szkodnik w ziemi.Bo wszystkie sadzonki są z tej samej partii. hm, no nie wiem.
marta_d 11:57, 25 wrz 2014

być może, musiałabyś odkopać i sprawdzić, ale one Ci usychają ? czy po prostu stoją w miejscu i nie rosną ?
ModraSowa 12:03, 25 wrz 2014

trochę urosły, ale odstają od reszty znacznie.
Nawet myslałam że to może dlatego,że tam jest suszej, to jest najbardziej słoneczny kawałek, więc podlewałam częściej to miejsce.
Napia 12:08, 25 wrz 2014

Aniu, przy swoim słupie posadziłam clematis betty corning, bałam się, że bluszcz będzie zbyt ekspansywny. Ale ja mam tylko jeden słup, a właściwie latarnię.
marta_d 12:16, 25 wrz 2014

a może po prostu przedobrzyłaś z tym laniem mój rośnie w pełnym słońcu właściwie od świtu do popołudnia. Podlewaj kawałek nasłoneczniony w takim samym stopniu jak resztę, może tych kilka sadzonek miało za mokro
ModraSowa 12:30, 25 wrz 2014

Napia napisał(a)
Aniu, przy swoim słupie posadziłam clematis betty corning, bałam się, że bluszcz będzie zbyt ekspansywny. Ale ja mam tylko jeden słup, a właściwie latarnię.

Aga, ja na tym froncie nie chcę już nic kolorowego. Jak dokończymy ogrodzenie to przy furtce ma być pergola z różą wiec rozumiesz, bluszcz jest fajny, bo neutralny.