Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Skula 19:12, 11 lut 2015

ale woda stoi ? jeśli tak to jest gliniaste podłoże i trzeba by raczej rozluźniać ją jak najbardziej ale piaskiem - ziemia trawnikowa czy torf jaki nasypałaś jeszcze bardziej potęguje błotko i trzymanie się wody
to tak moim skromnym zdaniem

piszesz ,że okropny dzień , a ja właśnie dzisiaj pierwszy raz w tym roku pograbiłem sobie trawnik z resztek jesiennych liści - skąd one się wzięły zupełnie nie mam pojęcia - i było super !
Toszka 20:01, 11 lut 2015

Skula dobrze ci radzi - jesli glina to torf jest najgorszą opcją....
Kasya 20:14, 11 lut 2015

hmm...gdzies czytalam ze torf tez rozluznia glinę
ale tego torfu to mam w sumie niewiele...moze na 1 cm
chodzilo mi glownie o przemieszanie gliniastej warstwy ze skoszoną trawą
kosolka 20:16, 11 lut 2015

Z piaskiem to chyba lepiej?..
kosolka 20:17, 11 lut 2015

Ja też mam miejscami glinę jak ta lala. A miejscami piach. A miejscami klasę IIIa... Taki to u nas mix.
Skula 21:39, 11 lut 2015

Gleba ciężka - gliniasta ma bardzo mało powietrza a dużo wilgoci bo zatrzymuje wodę. W takiej glebie korzenie wielu roślin po prostu gniją.
Właśnie tak jak piszesz pod wpływem wilgoci glina lepi się i marze, a wyschnięta zbija się w twardą jak skała pękającą skorupę. Ta skorupa też nieźle uszkadza korzenie roślin.
Z niekorzystnych "dokonań" tejże gleby jest jeszcze to że na wiosnę bardzo długo się nagrzewa co znacznie opóźnia wegetację roślin.
Dlatego trzeba ją rozluźnić . W tym celu trzeba dodać do niej gruboziarnistego piasku lub drobnego żwiru oraz kompostu czy przekompostowanego obornika. Glebogryzarka jak najbardziej mile widziana
Skula 21:40, 11 lut 2015

kosolka napisał(a)
Ja też mam miejscami glinę jak ta lala. A miejscami piach. A miejscami klasę IIIa... Taki to u nas mix.

no to mieszaj , mieszaj
Agania 14:43, 12 lut 2015

Kasya napisał(a)
hmm...gdzies czytalam ze torf tez rozluznia glinę
ale tego torfu to mam w sumie niewiele...moze na 1 cm
chodzilo mi glownie o przemieszanie gliniastej warstwy ze skoszoną trawą

Wszystkim możesz rozluźniać, glinę, piskiem, skoszona trawą, sybstratem torfowym, kompostem, próchnicą, korą przekompostowaną, popiołem, dolomitem, to wszystko zależy też od roślin jakie zamierzasz posadzić kwaso, czy wapnio lubne

Ja pod świeżo przygotowywane rabaty, sypię piach, przekopuję i sieję gorczycę, ona ma właściwości rozluźniające i dodatkowo jest świetna jako nawóz, po przekopaniu jak urośnie, nawet mówimy tu na ogrodowisku o CUDZIE GORCZYCOWYM ...trochę o tym było w ostatnim odcinku Mai w ogrodzie
Kasya 15:25, 12 lut 2015

Agania napisał(a)

Wszystkim możesz rozluźniać, glinę, piskiem, skoszona trawą, sybstratem torfowym, kompostem, próchnicą, korą przekompostowaną, popiołem, dolomitem, to wszystko zależy też od roślin jakie zamierzasz posadzić kwaso, czy wapnio lubne

Ja pod świeżo przygotowywane rabaty, sypię piach, przekopuję i sieję gorczycę, ona ma właściwości rozluźniające i dodatkowo jest świetna jako nawóz, po przekopaniu jak urośnie, nawet mówimy tu na ogrodowisku o CUDZIE GORCZYCOWYM ...trochę o tym było w ostatnim odcinku Mai w ogrodzie

tak, ale na sianie czegos to chyba juz troche za pozno, bo chce to zrobic w marcu a w maju juz siac trawę
dlatego pomyslalam o tym co mam tzn warstwa skoszonej trawy i bardzo niewielka domieszka substratu torfowego bo mam ok 10 workow
piasku niestety nie mam a zamawianie z dowozem to juz spore koszty...
moge dosypac jeszcze ewentualnie popiol
głownie chodzi o rozluznienie pod trawnik bo pod rosliny to i tak kopie glebsze doły i sypie duzo ziemi z workow
anka_ 16:03, 12 lut 2015

Kasiu nie wiem jak u ciebie kształtują się ceny, u mnie z dowozem płacę 240zł za 12ton. Może zorientuj się gdzie w pobliżu jest żwirownia. I uważam podobnie jak dziewczyny, że nie ma nic lepszego na rozluźnienie gliny jak żwir.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies