Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Agania 20:35, 08 lut 2015

Ja z różami mam ten sam problem, ale dlaczego nie cisy, wiem są drogie i na efekt długo trzeba czekać, ale na zielonym tle ładnie wygląda każda róża
Kasya 20:39, 08 lut 2015

kosolka napisał(a)
A jakbyś osadzila płot bluszczem.. I dała pomiędzy różami, delikatnie z tylu, trawy?

Tak, myslalam wlasnie o miskantach, ale moze jeszcze cos do tego dokomponuję
Kasya 20:41, 08 lut 2015

Agania napisał(a)
Ja z różami mam ten sam problem, ale dlaczego nie cisy, wiem są drogie i na efekt długo trzeba czekać, ale na zielonym tle ładnie wygląda każda róża

kolor cisow jest ladnyi bardzo pasuje, ale jakos ich pokroj mi sie nie podoba
nie wiem, moze z czasem sie przekonam, albo znajde ladnego cisa
Napia 20:52, 08 lut 2015

Kasiu, ja za obok róż będę miała ostróżki - są nie tylko niebieskie, ale także białe, różowe i wpadające w odcień fioletu. Wybrałam wysokie, takie ok. 160 cm, by róże ładnie wyglądały na ich tle.
Kasya 20:56, 08 lut 2015

u mnie ostrozki tez beda, pomiedzy rozami
Gabriela 21:26, 08 lut 2015

Kasiu, pytałaś u mnie o róże i tło, to odpowiadam tutaj.
Moje róże - mówię o krzewiastych, ew. rabatowych są na rabacie mieszanej, płożące róze są z drugiej strony tej rabaty, na skarpie, a oba te założenia oddziela żywopłot z róży pomarszczonej. I to on właśnie jest tłem.
Z pozostałych róż krzewiastych rośnie długi żywopłot przez połowę szerokości ogrodu i on nie potrzebuje żadnego tła.
No i przerobiłam jesienią jedną rabatę bylinową na wyłącznie różaną i też bez tła.

Skoro szukasz tła dla róż, które będzie wąskie i pod ogrodzeniem to posadź zielony żywopłot - jak nie z cisów, to z żywotnika, albo z graba lub buka, który będzie cięty.
Wiesz pewnie, że mam taki swobodny, mieszany żywopłot na kilkudziesięciu metrach wzdłuż granicy ogrodu - kaliny, pęcherznice, fosycje, piwgwowce, krzewuszki, jaśminowce, głogi, leszczyny, derenie. I jakoś nie bardzo widzę przed nim rabaty z różami,jakoś mi nie pasuje.

Widziałam na Twojej liście, że masz w planie posadzenie między lilakami (bzami) pnącej róży, myślę że lilaki za kilka lat się rozrosną i nie będzie tej róży w ogóle widać, raczej posadź ją przed nimi na jakiejś pergoli.
A tak w ogóle, to narysuj jakiś plan, albo zrób zdjęcia gdzie planujesz przesadzanie, będzie łatwiej coś wymyślić.
Kasya 21:44, 08 lut 2015

tak, jak pogoda bedzie bardziej sprzyjajaca to zrobię fotki
troche sie boje ze mi ktos zaraz powie ze zle wymyslilam

bo ja taki troche uparciuch jestem

co do tla to sie jednak najbardziej sklaniam do miskantow gracili...cos tam
i moze jeszcze jakies waskie ze 2 cyprysiki

to jest ok 5-6 m dlugosci i ze 2 szerokosci wiec roze bedą raczej z brzegu podsadzone czyms malym i za nimi te miskanty a po srodku jeszcze nigra

pomiedzy rozami jeszcze piwonie ostrozki, mam tam jeszcze hrliopsisy i zastanawiam sie czy je ruszac, musze sie zastanowic jak kolorystycznie czy nie za zolte troche bo generalnie mial tam byc burgund i taki zolto lososiowy kolor + ciemy roz
moze dosieje jeszcze jakies kwiaty w pasujących kolorach
JoannA 21:50, 08 lut 2015

Dobrze kombinujesz
Tylko ten heliopsis...może jakieś inne miejsce dla niego znajdziesz...
Znasz wątek Renatki?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5054-rrr-rozane-rozmaitosci-renaty-i-nie-tylko-rozane?page=2
Kasya 22:00, 08 lut 2015

JoannA napisał(a)
Dobrze kombinujesz
Tylko ten heliopsis...może jakieś inne miejsce dla niego znajdziesz...
Znasz wątek Renatki?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5054-rrr-rozane-rozmaitosci-renaty-i-nie-tylko-rozane?page=2

wlasnie czytam

no ta czysta żólc mi nie pasuje i wyglada na to ze z tej rabaty musze wyrzucic wszystko
waldek727 22:22, 08 lut 2015

Kasya napisał(a)

a no nie wiem, to tez do rozważenia
a roze tak do 1m wysokosci w kolorach burgund i łosoś
szukam czegos wyzszego ale nie bardzo rozlozystego, czegos co posadzę przy samym płocie, za rózami

Burgund i łosoś. Piękne połączenie barw. Uzupełnieniem kontrastowym mógłby być odcień lawendy a harmonijnym ecru. Zaproponuję Ci Kasiu poza tym co już zostało tu napisane, abyś jak najoszczędniej, czyli metodą natryskową pokryła widoczny mur jasnoszarą farbą. Następnie wzdłuż całego ogrodzenia w odległości ok 3m posadziła śliczne samoczepne pnącze jakim jest przywarka japońska. Jej ciemnozielone liście o ładnym pokroju będą po latach stanowiły wspaniałe tło dla róż i pozostałych roślin w Twoim ogrodzie. Ewentualnie można się pokusić o to, aby mur został w stanie surowym.