Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Kasya 10:42, 11 lis 2015

Karola, obiecuje publicznie ze to ostatnie
Kasya 10:45, 11 lis 2015

zawitka napisał(a)
Kasiu gratki na pięćsetę ---- jak to czas leci ani patrzeć jak nowy sezon przed nami .Pięknie idzie do góry klonik:s

Dzięki Halinko,
3 kloniki bedą sie ścigać
Kasya 10:47, 11 lis 2015

Mala_Mi napisał(a)

Drzewa możesz sadzić puki ziemia nie zmarznie. Pierwsze moje drzewa kupiłam (w donicach!!) końcem października, a sadziłam... w grudniu. Crimson o którym mówimy u mnie.. przestał zimę w donicy i to normalną, mroźną zimę..

Zaglądam a tu post nie wysłany.... to taka ze mnie gapa.

Edit robię, bo doczytuję co tu siedziało jak post był w edycji..

Joanna ma malutkiego i młodziutkiego klona, ale klony to duże drzewa.. nawet jak wąskie.

To mój od czasu kupna (kupiłam już całkiem dorosłego) do 2014 roku bo porównanie jest sprzed roku. Młode drzewa wolno rosną, pierwszy rok lub dwa idą w korzenie, a potem hulaj dusza piekła nie ma. Fotę usunę potem. Patrz na płot obok i krawędź dachu. Klon był cięty co roku co najmniej 0,8m - 1,0m , widać gdzie jest rzadszy w koronie. Warto uwzględnić jego posadzenie. Klony to pijaki i pod nimi nie za bardzo chce coś innego rosnąć.

Aniu, wielkie dzięki za te zdjęcia, nie usuwaj !
Mój będzie dużo mniejszy. Jeszcze nie wiem na jakiej wysokości zaszczepiony

Twój bardzo urosl ale to aż 5 lat i duży Juz Byl w 2009
Będę swojego pilnować ale widzę ze mam dużo czasu
Agania 12:40, 11 lis 2015

Kasiu gratuluję połowy tysiączka, będziesz go pamiętać, bo sadzisz sentrego
Mój był szczególnie selektywnie przeze mnie dobierany, wybrałam drzewo szczepione i odmianę kolumnową jak większość w moim ogrodzie, sugerowałam się jeszcze wielkością liści, wybrałam tego z najmniejszymi listkami
Mój klon ma około 10 lat od posadzenia i wokół nie wymagał cięcia

Mój klon i klon Małej Mi to jednak dwa różne drzewa
Kasya 12:54, 11 lis 2015

Agania napisał(a)
Kasiu gratuluję połowy tysiączka, będziesz go pamiętać, bo sadzisz sentrego
Mój był szczególnie selektywnie przeze mnie dobierany, wybrałam drzewo szczepione i odmianę kolumnową jak większość w moim ogrodzie, sugerowałam się jeszcze wielkością liści, wybrałam tego z najmniejszymi listkami
Mój klon ma około 10 lat od posadzenia i wokół nie wymagał cięcia

Mój klon i klon Małej Mi to jednak dwa różne drzewa

No widzisz.... Ale skąd wiadomo ze dany egzemplarz jest kolumnowy ? Nie spotkałam sie z czymś takim w nazwie
A liści to teraz nie zobaczę
JoannA 13:10, 11 lis 2015

W wielu opisach tego klona znajdziesz że kolumnowy
Klon zwyczajny CRIMSON SENTRY
Acer platanoides
Atrakcyjne, gęsto ulistnione drzewko o regularnej, kolumnowej koronie i purpurowych liściach przez cały okres wegetacji. Rośnie powoli, osiąga po kilkunastu latach 8-10 m wysokości i 3-4 m szerokości.
Agania 13:50, 11 lis 2015

JoannA napisał(a)
W wielu opisach tego klona znajdziesz że kolumnowy
Klon zwyczajny CRIMSON SENTRY
Acer platanoides
Atrakcyjne, gęsto ulistnione drzewko o regularnej, kolumnowej koronie i purpurowych liściach przez cały okres wegetacji. Rośnie powoli, osiąga po kilkunastu latach 8-10 m wysokości i 3-4 m szerokości.

Joasiu, ważne jest opisanie na etykiecie, twój klonik jest bardzo młody, ale tak jak piszesz....trzeba patrzyć na etykietę i kupować u sprawdzonego sprzedawcy, ja nie miałam takiej możliwości, kupowałam intuicyjnie
Każdy szczepiony okaz rośnie mniej lub bardziej zbliżony do ideału, a czasami nawet siewki nas zaskakują
JoannA 14:01, 11 lis 2015

Agania napisał(a)

Joasiu, ważne jest opisanie na etykiecie, twój klonik jest bardzo młody, ale tak jak piszesz....trzeba patrzyć na etykietę i kupować u sprawdzonego sprzedawcy, ja nie miałam takiej możliwości, kupowałam intuicyjnie
Każdy szczepiony okaz rośnie mniej lub bardziej zbliżony do ideału, a czasami nawet siewki nas zaskakują

Aganiu
Jak patrzę na Twojego Sentry to intuicja Cię nie zawiodła.
Moja sadzonka też wybierana spośród wielu w szkółce, a przy wyborze tej jednej, jedynej kierowałam się jak najsmuklejszym pokrojem i miejscem szczepienia...tuż nad ziemią.
Kasya 14:24, 11 lis 2015

To w opisie gatunku jest ze ma pokroj kolumnowy...
Ale w nazwie nic nie ma

Mówisz ze najlepiej żeby Byl nisko szczepiony ?
Myślałam ze lepiej wyżej

A może to od podkladki zależy pokroj ?

Jak wcale nie szczepiony to może wtedy jest szerszy ?
JoannA 17:48, 11 lis 2015

Kasya napisał(a)
To w opisie gatunku jest ze ma pokroj kolumnowy...
Ale w nazwie nic nie ma

Mówisz ze najlepiej żeby Byl nisko szczepiony ?
Myślałam ze lepiej wyżej

A może to od podkladki zależy pokroj ?

Jak wcale nie szczepiony to może wtedy jest szerszy ?

Dobra wiadomość Kasiu jest taka że Crimson Sentry rośnie wolno, po 10 latach ma około 3 metry wysokości i 1 metr szerokości co ma ogromne znaczenie przy naszych małych ogrodach.
Kupując szczepiony egzemplarz miałam większą pewność że to pożądana przeze mnie odmiana, a nie zwykła siewka gatunkowa. A wybrałam egzemplarz szczepiony nisko bo zależało mi żeby tworzył ładną kolumnę od samego dołu. Mam też w ogrodzie egzemplarze wyżej szczepione ale te są innej odmiany.
Czy podkładka ma wpływ na pokrój klona nie wiem. Temat zostawiam do zgłębienia na długie zimowe wieczory.
pozdrawiam Kasiu