Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Ogródek....kiedyś będzie ! :)

popcorn 12:39, 12 lis 2015

rany boskie ile Ty tam nawciskalas gatunkow!! na jednej rabacie z 5 max, wiec wywal co mozesz, zostaw co musisz i bedziemy myslec hehe i kto to mowi - sama tak powinnam zrobic ale na razie nie spisuje ilosci gatunkow zeby sie nie lapac za glowe
Kasya 12:42, 12 lis 2015

popcorn napisał(a)
rany boskie ile Ty tam nawciskalas gatunkow!! na jednej rabacie z 5 max, wiec wywal co mozesz, zostaw co musisz i bedziemy myslec hehe i kto to mowi - sama tak powinnam zrobic ale na razie nie spisuje ilosci gatunkow zeby sie nie lapac za glowe

Karola, nie mam gdzie wywalic, chyba ze na kompostownik

Muszę to ładnie ułozyc i tyle

Jak bedzie ciasno kiedys to bede przycinac i wycinac. Trudno

To jest duza zewnetrzna rabata, moge ja poszerzac do srodka

rozark 12:58, 12 lis 2015

kochana jak chcesz się czegoś pozbyc to przedszkole nr 143 w Łodzi przygarnie każdą roślinkę służę za transport
Kasya 13:00, 12 lis 2015

rozark napisał(a)
kochana jak chcesz so=ię czegoś pozbyc to przedszkole nr 143 w Łodzi przygarnie każdą roślinkę służę za transport

o nie...to ze mam maly ogrodek to nie znaczy ze nie moge miec wszystkich chciejstw

rozark 13:06, 12 lis 2015

jakby ci coś za bardzo się rozrosło to polecam się uwadze
07_Rene 13:06, 12 lis 2015

Krzewy zawsze możesz ciąć. Widziałam u Małej Mi kulkę z jaśminowca - to jakiś pomysł

Na pewno drzewa muszą być z tyłu, nie wiem jaka jest długoś tej rabaty po lewej, ale chyba co 3 metry to minimum. Czy się wszystkie zmieszczą? W okół drzew i pomiędzy krzewy. Trochę chyba brakuje roslin pierwszego planu, niskich.

Proponuję pogrupować rośliny, wtedy wyjdzie co ewentualnie zostanie. Np, ja proponuje róże połączyć z piwoniami i kulami trzmieliny i wyeksponować je tam gdzie jest skos rabaty.
Hortensje bukietowe połączyć z ML i krzewuszkami?.

Wszelkie obwódki porządkują wygląd, więc nawet jak będziesz mieć "busz" na rabacie, to obwódka z niskich traw, czy żurawek, trochę to złagodzi.

Zainteresowałą mnie Twoja kalina Brukwooda? Masz jakieś zdjęcia? Jak długo jest u Ciebie?- nie przemarza?

Trzymam kciuki Będziesz zadowolona ze zmian
Kasya 13:27, 12 lis 2015

07_Rene napisał(a)
Krzewy zawsze możesz ciąć. Widziałam u Małej Mi kulkę z jaśminowca - to jakiś pomysł

Na pewno drzewa muszą być z tyłu, nie wiem jaka jest długoś tej rabaty po lewej, ale chyba co 3 metry to minimum. Czy się wszystkie zmieszczą? W okół drzew i pomiędzy krzewy. Trochę chyba brakuje roslin pierwszego planu, niskich.

Proponuję pogrupować rośliny, wtedy wyjdzie co ewentualnie zostanie. Np, ja proponuje róże połączyć z piwoniami i kulami trzmieliny i wyeksponować je tam gdzie jest skos rabaty.
Hortensje bukietowe połączyć z ML i krzewuszkami?.

Wszelkie obwódki porządkują wygląd, więc nawet jak będziesz mieć "busz" na rabacie, to obwódka z niskich traw, czy żurawek, trochę to złagodzi.

Zainteresowałą mnie Twoja kalina Brukwooda? Masz jakieś zdjęcia? Jak długo jest u Ciebie?- nie przemarza?

Trzymam kciuki Będziesz zadowolona ze zmian

Reniu, roze sa z piwoniami ale po lewej i tam co jakis czas jest drzewko ( jablonka Royality, Nigra i Susan) Susan chce wywalic z tej rabaty

na skosie rabaty rosna rh i hortki i tam jest mocno kwasna ziemia i chyb atego wolalabym nie ruszac bo nie dam rady

a kalina burkwooda teraz bedzie u mnie drugą zimę wiec ciezko powiedziec jak zimuje

mam 2, jedną na pniu a drugą krzak

moge powiedziec tylko ze nagłe, nawet duże przymrozki jej nie szkodzą i pięknie pachnie
kwitla pod koniec kwietnia

Kasya 13:28, 12 lis 2015

rozark napisał(a)
jakby ci coś za bardzo się rozrosło to polecam się uwadze

dobrze, juz niedlugo pewnie bedą "nadmiary"
Pszczelarnia 14:01, 12 lis 2015

Kasya napisał(a)
(...)

pożadane warunki:

wykorzystanie dobroci ktore mam i ktore kupilam
jak najmniej przesadzania

(...)

I to jest własnie najtrudnejsze w każdej reorganizacji: żeby nie było targania i wyrzucania roślin.
Nie umiem pomóc. Ale patrzę. I czekam na klony i jarząby.
Kasya 14:17, 12 lis 2015

Pszczelarnia napisał(a)

I to jest własnie najtrudnejsze w każdej reorganizacji: żeby nie było targania i wyrzucania roślin.
Nie umiem pomóc. Ale patrzę. I czekam na klony i jarząby.

jutro bedą

Jarząby ostatecznie będą: Alaja krupnaja i Alaja krasnaja

te 2 posadzę w innej częsci działki, od południa

nie rosną duze wiec bardzo nie powinny zacieniac

Klon ESK Sunset tez bedzie w innym miejscu