Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Ogródek....kiedyś będzie ! :)

iwka 14:17, 12 lis 2015

uff, tyle tego, że nie ogarniam myślami
Kasya 14:20, 12 lis 2015

iwka napisał(a)
uff, tyle tego, że nie ogarniam myślami

no wlasnie

Kasya 14:38, 12 lis 2015

ponizej moje nieudolne przesunięcia

denerwuje mnie obszar w czerwonym kolku ale nie mam pomyslu

gdzie mam posadzic magnolie Susan i kruszynę ?

Kasya 14:44, 12 lis 2015

i zdjęcie z maja tego obszaru, z daleka
na wprost pergoli widac amonogawe

a po lewej kulkowe trzmielinki

i jeszcze jedno

rozark 14:54, 12 lis 2015

o rany ale masz zacięcie, ja po tym sezonie jestem wypruta, odpoczywam
Gardenarium 15:10, 12 lis 2015

Mam radę odnośnie strony 503. Za dużo wszystkiego Co byś nie przetasowała - i tak będzie niedobrze. Po prostu prawie wszystkiego jest po jednym i za dużo gatunków. Musisz zrewidować swój punkt widzenia. Nie tylko zdrowe rośliny, ale też kompozycja, porządek, konsekwencja, piętrowość, powtarzanie gatunków.

Instagram Ogrodowiska
Kasya 16:23, 12 lis 2015

Gardenarium napisał(a)
Mam radę odnośnie strony 503. Za dużo wszystkiego Co byś nie przetasowała - i tak będzie niedobrze. Po prostu prawie wszystkiego jest po jednym i za dużo gatunków. Musisz zrewidować swój punkt widzenia. Nie tylko zdrowe rośliny, ale też kompozycja, porządek, konsekwencja, piętrowość, powtarzanie gatunków.

Wiem
Jakbym miala teraz czyste pole, planowalabym inaczej...
Nie jestem gotowa psychicznie jeszcze na az tak drastyczną zmianę

A wszystko to dlatego ze za maly ogrodek

To jest niestety kawalek ktory obsadzalam na samym poczatku

Ubiegloroczne rabatki sa juz calkiem inne

Powinny byc np 3 nigry w jednej linii...a ja mam 3 bordowe drzewka bo chcialam i to i to i to...

Sprobuje to jakos ułozyc, zeby nie drazniło, tak mi sie wydaje...bo moze za rok czy 2 dojrzeję do powazniejszych zmian

Zamysl byl taki zeby byly roznokolorowe plamy i rozne kształty
Tam sa prawie same drzewa i krzewy, bez bylin
popcorn 16:43, 12 lis 2015

Kasiu, jesli moge cos doradzic, to zdecyduj co chcesz miec i tego sie trzymaj. Czesc roslin stad musisz wywalic, bo jakbys ich nie ulozyla, to i tak wyjdzie misz-masz, cos jak u mnie ale ja az tylu gatunkow na jednej rabacie nie mam, a przynajmniej staram sie powoli nie miec
Te drzewa jak Ci urosna to pod spodem i tak juz nic nie bedzie. Susan i nigra to spore drzewa docelowo!
Proponuje obwódkę z bukszpana, to przynajmniej wizualnie ogarnie jakoś całość. Co do reszty, to pogrupuj je plamami, gatunkami, wywal ponad polowe i bedziesz dalej myslec
Kasya 16:51, 12 lis 2015

popcorn napisał(a)
Kasiu, jesli moge cos doradzic, to zdecyduj co chcesz miec i tego sie trzymaj. Czesc roslin stad musisz wywalic, bo jakbys ich nie ulozyla, to i tak wyjdzie misz-masz, cos jak u mnie ale ja az tylu gatunkow na jednej rabacie nie mam, a przynajmniej staram sie powoli nie miec
Te drzewa jak Ci urosna to pod spodem i tak juz nic nie bedzie. Susan i nigra to spore drzewa docelowo!
Proponuje obwódkę z bukszpana, to przynajmniej wizualnie ogarnie jakoś całość. Co do reszty, to pogrupuj je plamami, gatunkami, wywal ponad polowe i bedziesz dalej myslec

Karola, ja nie umiem wytlumaczyc, musze poszukac chyba zdjec o jaki efekt mi chodzi...

ale obwodka z bukszpanow zupelnie mo nie pasuje do takich nasadzen, juz pomijajac to ze nie lubie jednolitych obwodek

Chociaz dziwne bo u innych mi sie podobają

Moze mi po prostu nie pasuje do tego co mam.

Obwodke chcialam wlasnie z tujek, berberysow i trzmielin

Dlaczego uwazasz ze jak drzewka urosna to nic nie bedzie ? W razie potrzeby podetnę od dolu
To jest południowa ekspozycja.
Agania 17:03, 12 lis 2015

Kasiu, na zdjęciach tego zagęszczenia w ogóle nie widać, ale na szkicu już tak, czyli w ogródku masz jeszcze sporo miejsca, bo wszystkie rośliny są jeszcze bardzo małe, naliczyłam wg legendy 6 drzew, a na zdjęciach ich nie widać, ułatwisz nam jeśli pokażesz prosty szkic tylko z nasadzeniem drzew, które już rosną i napisz ile drzew będzie jeszcze do posadzenia i jakie?...a potem spróbujemy resztę zostawić, albo to co konieczne pogrupować kompozycyjnie

Ile klonów? Ile jarząbów, bo o nich wspomniałaś?