Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

katiaxx 11:33, 27 lip 2014

Dziękuję Anulko - przeczytałam na Twoim wątku
11:34, 27 lip 2014
Tu gdzie jestem nie ma żadnych komarów.A u nas nie można wyjść po południu bo już krwiożercze szarżują Porobiłoby się wtedy w ogrodzie ale nie da rady
Katka mnie też w niedzielę aż nosi...jakoś nie potrafię .I jakoś tak zauważałam wtedy najwięcej chwastów,ale powstrzymuję się z bólem,chociaż jak robię oblotkę ogrodu to tu skubnę,tam skubnę...
Kasiu słuchaj Danusi.Sadź z korą,kupisz ją w szkółce,jest workowana ale kup tę najdrobniejszą.Tu gdzie jestem mają taką fajną korę,bardzo ale to bardzo drobniutką i chyba wrócę z nią.Będę mieć do podsypywania hortensji w dołki.
Udanej niedzieli Kasiu

katiaxx 11:39, 27 lip 2014

Dziękuję, tak zrobię - nie będę się pśpieszyć i sadzić " na wariata" jutro będe w CO to kupię worek drobnej kory i ziemi ogrodniczej + torf. powinno być ok. Jak Danusia radzi porządnie dołowałam np choiny kan. i pięknie się przyjęły, ciągle mają przyrosty - jednym słowem odwdzięczają sie z nawiązką
również życze miłej niedzili
anka_ 13:34, 27 lip 2014

katiaxx napisał(a)
Pan ze szkółki zapraszał po 15 sieprnia po wrozsy skyline które nie wkitną - nie bardzo wiedziałam o co chodzi ale spojrzałam do netu, są świetne !

Wiesz Katiaxx ja najbardziej lubię we wrzosach właśnie jesienne kwitnienie i zmienność. Np mam takiego który latem jest żółty, kwitnie na różowo, a na zimę robi się czerwony.
Wrzosy o których piszesz są wystawione przez Szkółkę Krzewów Ozdobnych Bielicki- to rzut beretem ode mnie- chyba kiedyś się skuszę i zobaczę o co chodzi.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
13:38, 27 lip 2014
Katia jak rośliny na start dostaną fajnej ziemi to z nawiązką się odwdzięczają.A potem to sama przyjemność w ogrodzie je podziwiać
A ja nie mam kwaśnej rabaty..wrzosów,azalii,rododendronów i włąśnie w takich chwilach żałuję,że ogród mały..O różance poprzeplatanej bylinami też myślę...
14:49, 27 lip 2014
Katka podaję Ci link odnośnie kompostowania,tu znajdziesz wszystkie wiadomości.Ten wątek to skarbnica wiedzy Jest troszkę stron ale warto się zagłębić
https://www.ogrodowisko.pl/watek/459-kompost-kompostowanie-i-kompostowniki
Toszka 16:55, 27 lip 2014

U Agi napisałam o kompostowaniu po babsku (kilka stron przeczytaj)
W sumie krótko i zwięźle i że nie jest to wcale trudne
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3976-minimalizm-z-odrobina-romantycznosci?page=188
Kasya 18:01, 27 lip 2014

katiaxx napisał(a)

Widok z okna salonu :

kępka fajna

a do tego powiem ci tak...trawniczek z okna calkiem elegancki
katiaxx 09:21, 28 lip 2014

dziekuję za linki o kompostowaniu, wczoraj nie dałam rady zajrzeć ale dziś poczytam o kompostowaniu napewno,
Kasia, trawniczek całkiem, całkiem, pamiętasz jak mówiłam że wszystko prysne i na jesień rozpoczne od nowa, chyba jednak nie, trawy coraz więcej, nie jest odealnie , mam takie miejsca - wręcz brzydkie ale myśle ze to wina ziemia - w tym miejscu jest akurat nawieziona i słoba przepuszczlana mimo że nie ma w niej gliny - taka dziwna , nieprzyjemna powiedziałabym,

Wczoraj znalazłam trochę jeszcze ziemi do iglaków i resztki kory więc kilka wrzosów posadziłam ale wystarczyło tylko na na część.

A to żółte krzesełko z okei to mój warsztat pracy, przekopuję lekko część rabaty, biorę dziabkę, siadam na krzesełku i kawałek po kawałku wyrywam te dziady Dzięki temu mniej bolą plecy.

katiaxx 09:22, 28 lip 2014

Toszka, Anulka, pewnie będe miała pytania co do kom. to trochę was pomęczę