Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

agatanowa 15:27, 15 sie 2014

katiaxx napisał(a)
...mąż kosząc to tu to tam zrobił kilka kupek które teraz przeniosłam w jedno miejsce...

no to masz obornik ale ja bym się brzydziła i jednak nie wykorzystywała tego źródła...
gemciu83 15:40, 15 sie 2014

Tak mało tego towaru masz

Ja na wiosnę planuję przytargać palety i zacznę produkcję kompostu chociaż w ilości 1m3 reszta pójdzie do rolnika na pole.

U Ciebie w palecie będzie lepiej i schludniej. Poczytaj na ten temat jeszcze sobie dokładnie. Dopiero i tak praktyka Cię nauczy kompostowania
agatanowa 15:43, 15 sie 2014

katiaxx napisał(a)
...
Aniu, piszesz żeby trawkę podsuszyć żeby nie gniła - wszak sądziłam że to o gnicie chodzi, a nie ? Czy ta trawa + inne (będę mieć wiaderko obornika gołębiego - mogę dodać ? ), czy to ma się "przerabiać na sucho" - bez gnicia ? c

czy mam dosypywać odrobinę ziemi na tę pryzmę (łopatę, dwie ?

czy efekt końcowy - kompost będzie czarny jak ziemia próchnicza - tak ma wyglądać ?

Zlałam tę pryzmę wodą, jutro kupię zarazki
może ma za mokro i zgnije ?
jenyy, ila ja rzeczy nie wiem,

rozejrzę się za tymi krowami ale właściciela nie będę szukać - wezmę bez pytania
zostanę złodziejką krowich placków ...

Nie no, ma gnić, u mnie gnije, czyli rozklada się, ale trzeba przekopywać, żeby wymieszać, tak jak gemciu pisał
Oczywiście dodawaj kupę gołebnika śmiało, możesz też na ziemię bezpośrednio wysypać i przekopać z ziemią, przemieszać

Pisze się w literaturze, ze z odrobiną ziemi w kompostowniku przekopywać (przesypać co jakiś czas ziemią) i wodą podlewać, zresztą mąż mi tu mowi, że tak własnie robi (wrócił z roweru i zapytałam u źródła, ale my robimy dopiero nasz pierwszy kompost, przyspieszamy BIOPONEM eko do kompostowania, http://www.narzedzia.pl/komposter-biopon,42558.html?gclid=CjwKEAjw37afBRDO5M3h0qvj9zQSJACvwnOJv85AdzGPjLQQgY6nA9_nwuyP4rdX4E8f-zieUB6FzBoCM1_w_wcB)

dodawaj i skorupki jajek, banana skory, etc

kupę krowią bezpośrednio pod krzaka lac z wodą? kurcze zapomniałam już, ale z lat dziecięcych kojarzy mi się, że ta gnojowica stała z wodą w jakiś beczkach, czy kadziach, zbieranie kupy pochwalam pamietam jak tata biegał za krowami i zbierał pod pomidory, gemciu ma rację, jak masz dostęp wykorzystaj
gemciu83 15:43, 15 sie 2014

agatanowa napisał(a)

no to masz obornik ale ja bym się brzydziła i jednak nie wykorzystywała tego źródła...

Dlaczego nie wykorzystywałabyś tego ?
Przecież to 100% natury, a nie 100% sztucznego nawozu.

Zakładając trawniki na oborniku świńskim można uzyskać bardzo dobre efekty i ograniczyć chemię na kilka lat.

Rośliny motylkowe kilka razy w sezonie użyte do nawożenia gleby też potrafią cuda działać.

To, że coś komuś śmierdzi to inna sprawa bardzo mało ważna.
gemciu83 15:46, 15 sie 2014

agatanowa napisał(a)

kupę krowią bezpośrednio pod krzaka lac z wodą? kurcze zapomniałam już, ale z lat dziecięcych kojarzy mi się, że ta gnojowica stała z wodą w jakiś beczkach, czy kadziach, zbieranie kupy pochwalam pamietam jak tata biegał za krowami i zbierał pod pomidory, gemciu ma rację, jak masz dostęp wykorzystaj

Musi troszkę postać - jasne, że surowego towaru nie dajemy, a to co ustoi rozcieńczamy do podlewania.

Można jeszcze gnojówkę z pokrzyw robić ale pokrzyw to teraz nie znajdzie się pewnie w okolicach pięknych osiedli
agatanowa 15:46, 15 sie 2014

Kochana i tu masz o kompostownikach :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/459-kompost-kompostowanie-i-kompostowniki

fajne zdjęcie paletowego, no nie?

15:49, 15 sie 2014
Tak ma wyglądać,na to teraz nasyp cienką warstwę ziemi.Jeśli warstwy skoszonej trawy będą zbyt grube nie rozłoży się tylko zacznie gnić.Najlepiej kłaść cieńsze warstwy trawy albo przesuszoną to wtedy możesz grubsze ale zawsze przesyp warstwą ziemi.Odpadki kuchenne (chyba u Kosolki pisałyśmy co i jak).Na jesień liści dodaj.Przypomniało mi się jak miałam jeszcze mało roślin w ogrodzie i latałam po liście do sąsiada..robiłam mu porządek pod ogromną czereśnią...ale się cieszył..no ja też.Teraz liści mamy od siebie tyle,że wyrzucamy je do kontenera.Mój Tadek przerzuca kompost dwa razy do roku.
Nie wiem jak jest z odchodami gołębimi.Może ktoś inny podpowie,ja nie mam chociaż sąsiad ma gołębie..wrrrr..ale to już inny temat..
agatanowa 15:49, 15 sie 2014

gemciu83 napisał(a)

Dlaczego nie wykorzystywałabyś tego ?...

Gemciu, wykorzystywałbyś kupki męża????
Ale masz rację naturalne, czemu nie i można na kosztach wywozu nieczystości oszczędzić
15:51, 15 sie 2014
Nie zgodzę się z tym gniciem,kompost ma się rozkładać a nie gnić.Gnijący kompost cuchnie,mój nigdy nie śmierdział..
Zapomniałam dopisać o skórkach z owoców cytrusowych,ja nie dodaję.Tak samo jak liści orzecha,które wybieram z rabaty bo sypie się od strony sąsiada
agatanowa 15:52, 15 sie 2014

Aniulka napisał(a)
...
Nie wiem jak jest z odchodami gołębimi.Może ktoś inny podpowie,ja nie mam chociaż sąsiad ma gołębie..wrrrr..ale to już inny temat..

dodawać obornik gołębi, tata ma, dodaje, a tak naprawdę przedwiośniem przekopuje z glebą

nie można wrzucac liści debu i orzecha, bo mają garbniki, nie wrzucac też roślin zaatakowanych grzybem (te trzeba palić)