Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początkujący ogród Magdy

Początkujący ogród Magdy

jambosana 23:00, 08 sie 2014

Piękne aranżacje w donicach. A co do rabat, może dodaj wysokich traw i kolorowych bylin, żeby było bardziej bujnie ?
wiunia 00:11, 09 sie 2014

Madziu pewnie jesteś na urlopie skoro tu tak cicho?
Magdalena25 11:25, 11 sie 2014

Już wróciłam i się przeraziłam, chwastów tyle, że chyba tygodnia braknie na pielenie
A i moja kosodrzewina zrobiła się brązowa Oj smutno mi, taka była śliczna. Myślicie, że coś może jej pomóc?
marta_d 11:43, 11 sie 2014

czyli powrót pourlopowy do rzeczywistości nawet nie wiadomo kiedy i z ogrodu robi się chwastowisko - mnie nie było tylko kilka dni i ogród zarósł chwastowym buszem
wiunia 17:35, 11 sie 2014

Madziu cała kosodrzewina zbrązowiała? U mnie są dwie, które przesadzałam niedawno i też mają igiełki brązowe ale nie za wiele, ja je obrywam i tyle. dodam, że w czasie upałów radziły sobie raczej same, może raz były podlane. Obejrzyj dokładnie czy nie ma tam jakichś "gości"?
Magdalena25 23:36, 11 sie 2014

wiunia napisał(a)
Madziu cała kosodrzewina zbrązowiała? U mnie są dwie, które przesadzałam niedawno i też mają igiełki brązowe ale nie za wiele, ja je obrywam i tyle. dodam, że w czasie upałów radziły sobie raczej same, może raz były podlane. Obejrzyj dokładnie czy nie ma tam jakichś "gości"?

Jutro postaram się zrobić zdjęcie, ale prawie cała, jak oberwę igły, to zostaną chyba same gałęzie
Przyglądałam się jej i gościa nie widać. Nie wiem, co jej się stało, taka była ładna, zieloniutka.
Magdalena25 23:37, 11 sie 2014

marta_d napisał(a)
czyli powrót pourlopowy do rzeczywistości nawet nie wiadomo kiedy i z ogrodu robi się chwastowisko - mnie nie było tylko kilka dni i ogród zarósł chwastowym buszem

Dokładnie tak, chwastowisko... Jutro może będzie ładnie i uda mi się choć troszkę wypielić
Magdalena25 23:39, 11 sie 2014

jambosana napisał(a)
Piękne aranżacje w donicach. A co do rabat, może dodaj wysokich traw i kolorowych bylin, żeby było bardziej bujnie ?

Trawy bardzo mi się podobają i też o nich myślałam Dziękuję
Magdalena25 23:44, 11 sie 2014

Viola napisał(a)
Aranżacje w donicach super udane. Pięknie zdobią wejście do domu

Mam bardzo podobną rabatę do Twojej, tzn. chodzi o jej usytuowanie - od kuchni przez jadalnię aż do tarasu. Jeszcze w zasadzie będzie powiększona, na razie taki ogólny zarys, bo nie mam jeszcze wybrukowanej ścieżki, która oddzieli rabatę od trawnika. Też myślę nad nią intensywnie. W chwili obecnej rosną na niej przypadkowe rośliny (zobacz str. 61). Planuję zrobić tu różankę w obecności zimozielonych (cisów, bukszpanów i małych tuj). Nie sadź tu ambrowca - to wielkie drzewo. Ja nie sadziłabym żadnego liściastego tylko iglaki (może jakieś kolumnowe, żeby były wyższe elementy), bo zimą będzie łyso. Chyba, że jako dodatkowy element do tych iglaków, to może być np. miłorząb lub jakaś wisienka bordowa. A może na pniu - cisy, tuje, nawet trzmielina? Masz piękny zarys tej rabaty, poszukaj na innych wątkach. Ja słaba jestem w projektowaniu, ale dużo podglądam Pozdrawiam

Zaglądałam do Ciebie i rzeczywiście masz podobną rabatę
Ona mi spędza sen z powiek. Też myślę, że lepsze byłyby zimozielone iglaki.
Ale na razie muszę się zająć pieleniem po urlopie, bo okropnie dużo tych chwaściorów
wiunia 21:32, 05 paź 2014

Madziu co u Ciebie słychać? Tak tu cichutko Pewnie ostro działasz w ogrodzie i jak pokażesz fotki to nm szczęki opadną