Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Iwk4 13:29, 03 lut 2015

Małgosiu, zimę poświęciłam na dokładną lekturę wątków. Także tych starszych. Znalazłam dwa wątki Lenki. Spod jej ręki wyszedł cudny ogród (moim zdaniem), choć tak, jak wszyscy zaczynała tworzyć po omacku. Zrobiła plan ogrodu podobny kształtem do twojego. Jeśli jeszcze tam nie byłaś, wstawiam ci linki. Najpierw był wątek założony w projektowaniu. Potem dalszy ciąg (niedługi wątek jak na to, co zrobiła) jest w nowym wątku. Wklejam ci zatem dwa linki do poczytania.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/969-ja-tez-zaczynam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3876-ogrodowiskowe-inspiracje

Podoba mi się pomysł drenażu. Jednak też mam wątpliwość co do gruszy. Chyba musisz zadziałać przez doświadczenie. A może wpisz pytanie w wątku z drzewami owocowymi ?
Malgosik 13:41, 03 lut 2015

Agatek napisał(a)
hehe teraz straszna zima
muszę Cie wieczorem doczytać bo ja też mam działkę na glinie metr ziemi i glina

nie mam takiego całkowitego ulepka, ale ogólnie gleba jest ciężka, a głębiej zdażają się pokłady gliny
specem od drenażu nie jestem, ale jednak coś kombinuj by wodę odprowadzić
deszczówka z dachu jest zagospodarowana, by nadmiernie nie napełniać działki wodą
teren jest też podniesiony, droga niżej i po stronie działki leżącej przy drodze woda dość dobrze odpływa
po drugiej stronie niestety gromadzi się, ale tam jest studnia i wypompowując wodę mogę pozbyć się jej częściowo

w każdym razie na zakłądanych rabatach staram się głęboko przekopywać, dodawać dobrej ziemi i mniej lub więcej piasku
najwięcej piasku dałam pod lawendę
ale gleba i tak pozostaje dość ciężka
zobaczymy jak dalej rośliny będą rosły
widzę u sąsiada, zę rosną drzewa owocowe
jednej wiosny, gdy woda zalegała padły mu jednak maliny
Malgosik 13:43, 03 lut 2015

Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, zimę poświęciłam na dokładną lekturę wątków. Także tych starszych. Znalazłam dwa wątki Lenki. Spod jej ręki wyszedł cudny ogród (moim zdaniem), choć tak, jak wszyscy zaczynała tworzyć po omacku. Zrobiła plan ogrodu podobny kształtem do twojego. Jeśli jeszcze tam nie byłaś, wstawiam ci linki. Najpierw był wątek założony w projektowaniu. Potem dalszy ciąg (niedługi wątek jak na to, co zrobiła) jest w nowym wątku. Wklejam ci zatem dwa linki do poczytania.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/969-ja-tez-zaczynam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3876-ogrodowiskowe-inspiracje

Podoba mi się pomysł drenażu. Jednak też mam wątpliwość co do gruszy. Chyba musisz zadziałać przez doświadczenie. A może wpisz pytanie w wątku z drzewami owocowymi ?

Dziękuję
Zajrzę do wątków.
I chyba zadam pytanie co do gruszy.
Ale kupię tanio młodą gruszę, bo chcę ją formować, no i w razie czego trudno. Działki sobie nie zmienię.
Chyba że się kiedyś zdecyduję na kilka głębszych odwiertów w okolicy gdzie się gromadzi woda i zasypię je żwirem. Ale to dopiero kiedy okaże się że wypompowywanie ze studni nie pomoże.
Karol99 13:47, 03 lut 2015

Też bardzo podoba mi się plan.
Malgosik 13:48, 03 lut 2015

Karol99 napisał(a)
Też bardzo podoba mi się plan.

Dzięki

Byłam u Ciebie, ale tak wątek popędził, że się zmęczyłam czytaniem i już nic nie napisałam
Karol99 14:04, 03 lut 2015

Mazan 15:08, 03 lut 2015

Małgosik

Myślisz poprawnie, ale obawiam się, że 'wysiądziesz' a z Tobą grusza. Porozmawiamy, gdy "przyjdę do siebie". Na razie korzystam z sekretarki - dyktuję.

Pozdrawiam
Malgosik 17:27, 03 lut 2015

Mazan napisał(a)
Małgosik

Myślisz poprawnie, ale obawiam się, że 'wysiądziesz' a z Tobą grusza. Porozmawiamy, gdy "przyjdę do siebie". Na razie korzystam z sekretarki - dyktuję.

Pozdrawiam

Wysiąde to znaczy nie dam rady przekopać ze żwirem?
Może namówię męża by mi jakąś mini koparkę załatwił.
Jeden dzień pracy to chyba nie będzie jakoś dużo kosztował.
Urszulla 20:17, 03 lut 2015

podobały mi się metamorfozy
Malgosik 20:32, 03 lut 2015

Urszulla napisał(a)
podobały mi się metamorfozy

Cieszę się.
Miło Cię gościć.