Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Ewa777 06:59, 09 mar 2015

Gosiu, a masz w ogrodzie opuchlaki lub pędraki? Na wątku "Opuchlaki" piszą, że dobrze mieć wtedy kreta w ogrodzie, to się z nimi rozprawi
Malgosik 08:06, 09 mar 2015

Ewa777 napisał(a)
Gosiu, a masz w ogrodzie opuchlaki lub pędraki? Na wątku "Opuchlaki" piszą, że dobrze mieć wtedy kreta w ogrodzie, to się z nimi rozprawi

Ewa, pędraki się zdarzają, także opuchlaki. Ale on musiałby mi zryć cały ogród by je powyjadać. A już mi zrył trawnik i wcale mi się jego działalność nie podoba
To już wolę ten wrotycz lać.
Kamajla 10:37, 09 mar 2015

Gosiu, powodzenia w walce z kretem.

Krokusy piękne u mnie na razie tylko białe, czekam na fioletowe i żółte...

Pewnie właśnie siedzisz w ogrodzie - zazdraszczam

Pozdrawiam
Iwk4 10:42, 09 mar 2015

Malgosik napisał(a)
U sąsiadki

Ten motylek mnie zaskoczył. O tej porze roku?
Śliczne masz krokusy. Ja mam chyba te małe miniaturowe.
Malgosik 10:45, 09 mar 2015

Kamajla napisał(a)
Gosiu, powodzenia w walce z kretem.

Krokusy piękne u mnie na razie tylko białe, czekam na fioletowe i żółte...

Pewnie właśnie siedzisz w ogrodzie - zazdraszczam

Pozdrawiam

Hej

Tak, właśnie siedzę w ogrodzie. To znaczy zdejmuję darń. Muszę przyznać, że dość mozolna to robota. Nie to co sadzenie kfiatków. Zaraz widać efekty.
Chyba za dużo rzeczy robię na raz.
W sobotę zdejmowałam darń wokół graba pod kulkowisko. Tam też muszę przenieść piaskownicę.
A dziś kontynuuję wokół studni. I tak nigdzie robota nie jest skończona.
Uparłam się, że jedno i drugie będzie zrobione, no i wlecze się.

Może nie powinnam narzekać, bo zaczęłam przygotowywanie terenu w lutym. Do maja powinno być sporo zrobione. Tylko czemu to tyle trwa.

Jedynie krokusy i prymulki pocieszają mnie
Malgosik 10:47, 09 mar 2015

Iwk4 napisał(a)

Ten motylek mnie zaskoczył. O tej porze roku?
Śliczne masz krokusy. Ja mam chyba te małe miniaturowe.

Dziękuję.
Lata sporo motyli.
Dziś będzie kolejna porcyjka krokusowych zdjęć. Może cyknę jeszcze moje wykopki, zobaczę.
Malgosik 10:49, 09 mar 2015

Myślę tak sobie i chyba przed studnią posadzę piękną, rozłożystą rozplenicę, a borówki pójdą do tyłu, obok skrzyń.
Może obok rozplenicy jeszcze krwawnik zagości?
Wieloszka 11:01, 09 mar 2015

Malgosik napisał(a)
Wieloszka daj jakąś inspirkę do zasłoniętego warzywnika.
Toż ja chcę go właśnie wyeksponować.
Hosty przy studni odpadają. Tam jest patelnia i właśnie miejsce na krzewy i krzewinki owocowe, warzywa, bo potrzebują słońca. No i to strona najbardziej oddalona od ulicy. Jedyne miejsce na taką funkcję.

Czytałam wnioski z burzy mózgów
Inspirki na zasłonięty warzywnik szukałam i nie mam Chodziło mi o to, żeby na wysokości pomiędzy studnią, a warzywnikiem zrobić rabatę bardziej wysuniętą na trawnik - nasadzenia na niej zasłoniłyby widok z tarasu, bez zasłaniania południowego słońca. Ale skoro chodzi Ci właśnie o efekt wyeksponowania warzywnika, to nie ma tematu
Hosty na patelnię faktycznie odpadają. Wrzosy z borówkami ładnie by wyglądały, tylko czy wrzosy zniosą dużą ilość wody? Jakoś mi wrzosy ze studnią nie teges... Rozplenica - super, a borówki na tyły.
Kreta mój M. raz przegonił - czekał na niego przy kopcu cierpliwie, po cichutku. Jak krecik wylazł, został poproszony o opuszczenie ogrodu
Malgosik 11:09, 09 mar 2015

Wieloszka napisał(a)

Czytałam wnioski z burzy mózgów
Inspirki na zasłonięty warzywnik szukałam i nie mam Chodziło mi o to, żeby na wysokości pomiędzy studnią, a warzywnikiem zrobić rabatę bardziej wysuniętą na trawnik - nasadzenia na niej zasłoniłyby widok z tarasu, bez zasłaniania południowego słońca. Ale skoro chodzi Ci właśnie o efekt wyeksponowania warzywnika, to nie ma tematu
Hosty na patelnię faktycznie odpadają. Wrzosy z borówkami ładnie by wyglądały, tylko czy wrzosy zniosą dużą ilość wody? Jakoś mi wrzosy ze studnią nie teges... Rozplenica - super, a borówki na tyły.
Kreta mój M. raz przegonił - czekał na niego przy kopcu cierpliwie, po cichutku. Jak krecik wylazł, został poproszony o opuszczenie ogrodu

Hihi, krecik został poproszony....

I o to mi też chodzi, by kawałek rabaty wcinało się w trawnik i z tarasu nie będzie odrazu widać skrzynek.
Malgosik 11:09, 09 mar 2015