Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 15:15, 17 kwi 2015

Kamajla napisał(a)
I jeszcze chciałam o wrzośce podpytać. Jeszcze chyba nie czas, bo choć zaczynają przekwitać, to mnóstwo przzyrostów mają, to jak ciąć??

Musisz sama wyczuć. Teoretycznie należy przyciąć po kwitnieniu. Mi szkoda koloru i jeszcze nie tnę. Ale jak masz niewiele przekwitających kwiatów, a ładne nowe przyrosty + młode rośliny, które mają się rozrosnąć, to ciachnij. Albo jeszcze kilka dni poczekaj. No bo ciachając kwiaty ciachniesz też nowe przyrosty.
Malgosik 15:17, 17 kwi 2015

nicol21 napisał(a)
Będziesz mieć przerwę jak skończysz ogródek i potem go popodziwiasz A wiesz kiedy najpewniej będziesz mieć przerwę? Zimą

Ha ha
Zobaczymy. Czasem człowiekowi zapał opada.

3 żywotniki posadzone, a przygotowywanie terenu pod kolejny żywopłot w trakcie.
Ewa777 15:20, 17 kwi 2015

Gosiu, mi też ten na dole na drugim zdjęciu wygląda na przegniły, bo czarnieje. Na razie będę je trzymała o obserwowała

Jeżeli chodzi o opuchlaki, to wczoraj pieliłam i przy różaneczniku pogrzebałam głębiej, żeby sprawdzić i znalazłam jedną grubą larwę i 2 jakieś żółte i cienkie. Jesienią lałam larvanem, teraz na wiosnę też się szykuję. Nie wiem tylko kiedy już mogę zacząć, bo noce trochę zimne jeszcze.
Malgosik 15:21, 17 kwi 2015

Kamalja, możesz zastąpić żurawki czymś innym w podobnym kolorze
nie obsadzaj całego ogrodu odrazu żurawkami, posadź narazie na 1 rabacie i zobaczysz czy zamieszkają u Ciebie opuchlaki. Zawsze można szybko zrobić sadzonki z więdnącej rośliny. Efekt dają wspaniały, nie mogę się napatrzeć.
Malgosik 15:22, 17 kwi 2015

Ewa777 napisał(a)
Gosiu, mi też ten na dole na drugim zdjęciu wygląda na przegniły, bo czarnieje. Na razie będę je trzymała o obserwowała

Jeżeli chodzi o opuchlaki, to wczoraj pieliłam i przy różaneczniku pogrzebałam głębiej, żeby sprawdzić i znalazłam jedną grubą larwę i 2 jakieś żółte i cienkie. Jesienią lałam larvanem, teraz na wiosnę też się szykuję. Nie wiem tylko kiedy już mogę zacząć, bo noce trochę zimne jeszcze.

ja się nie znam na tych nicieniach
narazie stawiam na wrotycz
ale trzeba porządnie zlać glebę, by głęboko wsiąknął
przesusz podłoże pelargoniom, bo przecież wszystkie tak samo podlewasz
Malgosik 15:23, 17 kwi 2015

A ja stoję w kuchni i gapię się ciągle na kulki - cieszą oko
I małe listki berberysów też.
Kasia73 15:24, 17 kwi 2015

Malgosik napisał(a)

Spotkałam wczoraj opuchlaka. Niestety. Ja nie tylko o żurawki się obawiam ale i o różaneczniki. Narazie nie będę się poddawać, poszukam wrotyczu. Jesienią robiłam już gnojówkę i podlewałam.
Zachodzę czasem wieczorem popatrzeć na elewację, ale narazie spotkałam je tylko w środku dnia.

Gosia czy ja Cię dobrze zrozumiałam opuchlaki na elewacji??? Nie!

Oświeć mnie jak to z tym wrotyczem.
Ps
Byłam w kamieniu tuje naprawdę piękne a ile tam tego
Malgosik 15:24, 17 kwi 2015

Zajrzę do Was późnym wieczorem. Teraz obowiązki wzywają.
Ewa777 15:38, 17 kwi 2015

Malgosik napisał(a)

ja się nie znam na tych nicieniach
narazie stawiam na wrotycz
ale trzeba porządnie zlać glebę, by głęboko wsiąknął
przesusz podłoże pelargoniom, bo przecież wszystkie tak samo podlewasz

Gosiu, nicienie niszczą larwy opuchlaków, a wrotyczem tylko odstrasza się dorosłe osobniki. Wrotyczem też będę podlewała latem. Będę walczyć i z larwami i z dorosłymi.
Doczytałam teraz, że te cienkie żółte to drutowce!!! Masakra! Jeszcze z tymi walczyć...

Pelargonie przesuszyć mocno?
Madzenka 07:45, 18 kwi 2015

Gosiu jestem pod wrażeniem ilości wykonanych prac. Kulkowisko wyszło Ci przepieknie.
Woadnę wieczorkiem coby obejrzeć rewolucje trawnikowe