Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Kamajla 08:15, 18 kwi 2015

Malgosik napisał(a)
Kamalja, możesz zastąpić żurawki czymś innym w podobnym kolorze
nie obsadzaj całego ogrodu odrazu żurawkami, posadź narazie na 1 rabacie i zobaczysz czy zamieszkają u Ciebie opuchlaki. Zawsze można szybko zrobić sadzonki z więdnącej rośliny. Efekt dają wspaniały, nie mogę się napatrzeć.

No właśnie, one są po prostu ładne. Wiem, że dużo ładnych roślinek, kolor można zastąpić, ale jednak mają w sovbie to coś i ciężko będzie całkiem zrezygnować. No nic, mam jeszcze chwilę do namysłu.

A skąd one, te wstręciuchy opuchlaki będą wiedziały, że u mnie zamieszkały żurawki? Jakoś im to pachnie specjalnie?

Jakie plany na dziś Gosiu?
nicol21 08:49, 18 kwi 2015

Malgosik napisał(a)
A ja stoję w kuchni i gapię się ciągle na kulki - cieszą oko
I małe listki berberysów też.

i tak właśnie powinno być!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
AnnaCh 10:21, 18 kwi 2015

Kurcze ale ty masz zapał do pracy i siły. Fajnie Ci te linie rabat wychodzą. U mnie niestety większość prac stoi w miejscu. Na dodatek ta pogoda
Kasia73 12:03, 18 kwi 2015

Byle do wiosny?!
Malgosik 19:06, 19 kwi 2015

Kasia73 napisał(a)

Gosia czy ja Cię dobrze zrozumiałam opuchlaki na elewacji??? Nie!

Oświeć mnie jak to z tym wrotyczem.
Ps
Byłam w kamieniu tuje naprawdę piękne a ile tam tego

Opuchlaki chodzą nocą po elewacji i jak się je dotknie to spadają i udają martwe. Ja ogladam elewacje zaraz przy zurawkach i rh.
Wrotycz się zrywa na nieuzytkach, wsadza do wiadra, zalewa wodą i codziennie mieszacaz się przestanie pienic. Potem się lekko rozrabia ta gnojowke i polewa oraz spryskuje rosliny.

I do Ewy odrazu napiszę, ze ta gnojowka zabija też larwy, bo jest trujaca. Jak się popryska warzywa to jest kilka dni karencji. Taka jest moja wiedza.
Malgosik 19:10, 19 kwi 2015

Ewa777 napisał(a)

Gosiu, nicienie niszczą larwy opuchlaków, a wrotyczem tylko odstrasza się dorosłe osobniki. Wrotyczem też będę podlewała latem. Będę walczyć i z larwami i z dorosłymi.
Doczytałam teraz, że te cienkie żółte to drutowce!!! Masakra! Jeszcze z tymi walczyć...

Pelargonie przesuszyć mocno?

O opuchlakach napisalam wyżej. A podłoża pelargoniom nie możesz wysuszyć na pieprz. Musza mieć wilgoć ale nie mokro. Moje staly na wschodnim słońcu i podlewalam co 4 dni.
Malgosik 19:15, 19 kwi 2015

Madzenka napisał(a)
Gosiu jestem pod wrażeniem ilości wykonanych prac. Kulkowisko wyszło Ci przepieknie.
Woadnę wieczorkiem coby obejrzeć rewolucje trawnikowe

Rewolucje trawnikowe muszą poczekać, bo teraz usiłuje zasłonić się przed zachodnimi wiatrami hulajacymi po tarasie. Czyli ruszylam już trzecie miejsce w ogrodzie jednocześnie. Czasem się sama gubie w kolejności dzialan. Ale mam nadzieję że kiedyś będzie pieknie.
Malgosik 19:22, 19 kwi 2015

Kamajla napisał(a)

No właśnie, one są po prostu ładne. Wiem, że dużo ładnych roślinek, kolor można zastąpić, ale jednak mają w sovbie to coś i ciężko będzie całkiem zrezygnować. No nic, mam jeszcze chwilę do namysłu.

A skąd one, te wstręciuchy opuchlaki będą wiedziały, że u mnie zamieszkały żurawki? Jakoś im to pachnie specjalnie?

Jakie plany na dziś Gosiu?

Opuchlaki to chyba krążą po ogrodach i jak znajdą fajne jedzonko to tam ucztuja i składają jaja w korzeniach. Nie wspominam o tych przyniesionych ze sklepu.

Plany na sobotę byly takie że nie bylo kiedy o nich napisać. W każdym razie utyralam się do granic możliwości i nie tylko ja. Ale relacja będzie później, bo jesteśmy w polowie roboty. Moze do soboty skonczymy. Będę robić zdjęcia.

Tulipany coraz bardziej się rozkwitaja. I funkie pokazaly kły.
Pozdrawiam
Malgosik 19:23, 19 kwi 2015

nicol21 napisał(a)

i tak właśnie powinno być!

Malgosik 19:28, 19 kwi 2015

AnnaCh napisał(a)
Kurcze ale ty masz zapał do pracy i siły. Fajnie Ci te linie rabat wychodzą. U mnie niestety większość prac stoi w miejscu. Na dodatek ta pogoda

Zyczylabym sobie by szlo jeszcze szybciej. Ale kopanie w twardej glinie jest wykanczajace.
A w tym tygodniu muszę obleciec caly ogród i przeplewic, bo juz chwasty rosną. Nareszcie dokupilismy utopiony w studni kurek do pompy i juz mogę podlewać wodą ze studni. Chwilami myślę że się wybralam z motyka na ksiezyc. Bo przecież trzeba jeszcze podlewac nowo posadzone czy przesadzone rosliny.