Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Magda_ 12:36, 01 sie 2014

Malgosik napisał(a)

Ja też napewno będę miała jeszcze róże, bo je lubię, ale nie chcę takich sypiących się. Mam jeszcze jedno miejsce w planie z wystawą południową, słoneczną i zrobię sadzonki lawendy i tam pójdą razem z różami. Ale to w przyszłości.
Narazie moja róża poważnie chora, a nie mam ochoty babrać się w chemii.

a jak robisz sadzonki lawendy??
Magda_ 12:38, 01 sie 2014

Malgosik napisał(a)

Zobaczymy co zrobię. Prawdę mówiąc zależy mi na widoku bukszpanów na tle żwirku

i tego się trzymaj, jak już wszystko zostało obmyślone, zakupione, posadzone i już cieszy to nie trzeba nic przerabiać
Malgosik 13:30, 01 sie 2014

Magda_ napisał(a)

a jak robisz sadzonki lawendy??

Tutaj instrukcja Monty Dona od 14 minuty.

http://www.youtube.com/watch?v=wB_dCBWRGu0
Malgosik 15:46, 01 sie 2014

A dzisiaj wzięłam się za okolicę niebieskiego świerka, bo zrobiło się chwastowisko.
1. podzieliłam tawułkę, która rosła w doniczce (nie brać ze mnie przykładu, bo to nie czas na dzielenie bylin) i posadziłam pod płotem za żółtą turzycą
2. zabrałam żurawkę Amber Waves spod Ambrowca, bo korona jeszcze za mała i za dużo słońca miała, przypalała się i podzieliłam 2 sztuki, a trzecią zostawiłam w całości na wszelki wypadek (uwaga nie brać ze mnie przykładu, j.w.)
3 przekopałam, odchwaściłam i posypałam korą, podlałam
narazie nie mam roślin, które tam mają być, więc zostanie sama kora
myślę jeszcze czy reszty nie przekopać (został fragment trawnika), na ile świerk zniesie to cięcie korzeni

z tyłu tawułki:

widok na całość, w 1 rzędzie mikro sadzonki żurawek

żurawkowy żłobek:

i jeszcze raz żółto niebieska kompozycja:
Malgosik 15:48, 01 sie 2014

Marzy mi się tutaj niebieska funkia, brunnera, paproć. No i zostaje żółta turzyca, bo to jej miejsce.
W planie wycięcie najniższych gałęzi świerka, ale narazie tego nie robię, by nie został pusty placek. Będzie to możliwe po zakupie odpowiednich roślin. Macie jakiś pomysł jak te roślinki poukładać?

Myślałam by na prawo od turzycy szła niebieska funkia, z tyłu za nią po łuku w prawo paprocie, a brunnera na rogu?
Chyba za dużo roślin jak na 1 rabatę
Malgosik 16:13, 01 sie 2014

Koper-samosiejki na mojej warzywnej rabacie. Umila mi widok gdy jem obiad. poważnie zastanawiam się by go wkomponować w kwiatowe rabaty jako tło. Piękne, wielkie, żółte baldachy. Obserwuję narazie na ile trwałe.

Malgosik 16:27, 01 sie 2014

Na moim koperku gąsienica, z której będzie paź królowej
dać żyć?
Iwk4 23:49, 01 sie 2014

Malgosik napisał(a)

Tak, pewnie dlatego Danusia sadzi często te ciemne kule na tle jasnego żwirku. Fajnie je widać.

Małgosiu, czy rabatkę z różą, bukszpanem i lawendą też mogę wysypać żwirkiem? Jak myślisz? U ciebie kolor daje fajny, tylko ja mam inny żwirek, taki różnokolorowy, jak otoczaki, to jest taka przesiewka z cegielni przywieziona, a ze mam ją w innych miejscach, to trzeba powtórzyć. Jest też przy ciurkadełku.
Iwk4 23:54, 01 sie 2014

Malgosik napisał(a)

Tutaj instrukcja Monty Dona od 14 minuty.

http://www.youtube.com/watch?v=wB_dCBWRGu0

Tą instrukcję pokazałam sąsiadce, przy okazji zrobiłam sobie 14 sadzonek lawendy.
Iwk4 23:55, 01 sie 2014

Malgosik napisał(a)
Na moim koperku gąsienica, z której będzie paź królowej
dać żyć?

Koniecznie, to taki rzadko występujący motyl. Możesz być dumna, że znalazłaś go u siebie. Czekam we wrześniu na fotki motylka