Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Karolinek 13:52, 22 cze 2015

Przyszedł mi do głowy jeszcze judaszowiec kanadyjski, dorasta do 4 - 6m, pięknie kwitnie i zniósłby Twoją glinę
kasia_w 13:57, 22 cze 2015

Gosia ja za Tobą nie nadążam .Fajnie wyszła rabatka czerwono- zielono- biała
Malgosik 15:05, 22 cze 2015

Karolinek napisał(a)
Przyszedł mi do głowy jeszcze judaszowiec kanadyjski, dorasta do 4 - 6m, pięknie kwitnie i zniósłby Twoją glinę

jakoś nie ma ładnych zdjęć, same kwitnące bezlistne
a jak potem wygląda?
muszę doczytać
przyszła mi jeszcze do głowy jabłoń ozdobna Royalty
AnnaCh 15:06, 22 cze 2015

Ja chyba też nie nadążam Mój M tez ciągle marudzi o drzewa, na środku nie będzie, bo mam basen
Malgosik 15:07, 22 cze 2015

kasia_w napisał(a)
Gosia ja za Tobą nie nadążam .Fajnie wyszła rabatka czerwono- zielono- biała

myśl o drzewie na środku zrodziła się rok temu, teraz tylko odgrzewam temat, bo zaczęłam na poważnie o nim myśleć zwłaszcza, że trawnik już mocno wykrojony i niewiele więcej trzeba na cypelek

drzewo może też rosnąć w trawniku, ale gdyby był taki języczek z drzewem, to podzieliłby ogród na dwie części
wtedy nie widać wszystkiego jak na dłoni
Malgosik 15:08, 22 cze 2015

AnnaCh napisał(a)
Ja chyba też nie nadążam Mój M tez ciągle marudzi o drzewa, na środku nie będzie, bo mam basen

mój chce pachnącą lipę
ale w mieście jak parkował to je omijał, bo się lało z nich i samochód upaprany był
Iggia 15:16, 22 cze 2015

Malgosik napisał(a)

mój chce pachnącą lipę
ale w mieście jak parkował to je omijał, bo się lało z nich i samochód upaprany był

Z lipami własnie jest taki problem, ze jak kwitną to się z nich leje. Poza tym, weź pod uwagę, że lipy jednak duże rosną. Co prawda raczej dobrze znoszą przycinanie (ale trzeba ich pilnować, żeby się nie rozrosły za duże) ale jak je przycinasz to wtedy nie kwitną i nie leje się z nich. Moi rodzice od dwudziestu kilku lat mają taka lipę na środku podwórka i teraz już chcą ją wyciąć, bo mimo mocnego przycinania zrobiło się już dosyć duże drzewo.
asa7 15:21, 22 cze 2015

Malgosik napisał(a)
Jesienią bawiłam się w małe projektowanie rabaty. Wyglądało to tak:

Witam, się zajrzałam do Twojego ogrodu bo tez mam ogród na glinie - dlatego skusił mnie tytuł. Pod każdą roślinę musze kopac duże dołki i dawać lepszą ziemię, jak jest susza to rodzima ziemia jak kamień prawie.
Mam pytanie, pamiętasz może w jakim programie wklejałaś te roślinki na tle swojego zdjęcia. Szukam czegoś darmowego w czym mogłabym się pobawić poprojektowac rabaty.
Mysza 15:24, 22 cze 2015

Malgosik napisał(a)
eM chce na środku działki drzewo
co myślicie
i ewentualnie jakie by się nadawało?

Gosiu ja mam na środku działki drzewo i jestem zachwycona
.Był to strzał w 10My mamy tam Nigrę.
AnnaCh 15:25, 22 cze 2015

Malgosik napisał(a)
mój chce pachnącą lipę

Dzisiaj przeglądałam czasopismo ogrodnicze i pisali o zapachach w ogrodzie. Napisali, że przy domu można posadzić mniej okazałe odmiany, np. lipę drobnolistną Tilia cordata 'Rancho', ale jej korona sięga i tak dość wysoko, bo po 20 latach około 6m i ma szerokość 3,5m. Chyba o coś takiego mu chodzi? W sumie na środku ogrodu nie będzie trzymał samochodu