Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Mysza 19:38, 10 paź 2015

Pomyslałam Gosiu , że może dobre byłyby hortensje lub rozplenice? Tylko czy nie zasłonią kulkowej rabaty?hm...
ren133 19:44, 10 paź 2015

nicol21 napisał(a)
Małgosik - ja nadal w rozjazdach i dopiero teraz spojrzałam na O.
Mnie podoba się pomysł z 3 trzmielinami na pniu, będą zimo zielone, fajnie będzie tworzyło się piętro, możesz podsadzić buchanani + niższe trawy od strony trawnika. Plus ładnie będą się uwidaczniać na ciemnym tle. Jeśli chcesz je dać też w innej części ogrodu to dawaj śmiało, to będzie takie fajne połączenie ogrodu, tam możesz dać inne otoczenie i już będzie łączenie rabat, ale nie identyczne rabaty
Trawy są tylko przez część roku, a trzmielina plus trawki będą cały rok [tzn trawki przez część, trzmielina przez cały].
Jeśli w okolicy masz żółtą trzmielinę to na pniu też dałabym żółtą i będzie kolejna spójność ogrodu

Szpaler z hortek tylko w wersji dużej, bobo jest za maleńka - tzn. u sibie ma little lime i jakoś nie powala.

a czy coś zdecydowałaś?
jeszcze pomyślę i jeśli coś mi przyjdzie na myśl to dam znać

No właśnie przez chwilę miałam taką wizję tylko zmyliła mnie ta trzmielina, która już tam rośnie ... ale fakt stanowi inne piętro... a w nogach można jeszcze zamiast trawy dać zimozieloną bergenię
Albo jeśli rozważaśz ML zobacz to
ren133 19:46, 10 paź 2015

Malgosik napisał(a)
udało mi się dziś jeszcze zadołować trochę donic na zimę, posadzić białe szafirki i kilkadziesiąt cebulek tulipanów żółto-czerwonych
wszystkie poszły na stałe, bez koszyczków
strasznie jest twardo i sucho
nie mam sadzarki, trzeba kupić, ale nie wiem czy lepsza ręczna, czy z długim kijkiem by nogą wcisnąć ją w ziemię

Nie wiedziałam, ze sa takie na kiju, które można wbic nogą ... ręczną nie umiem
Malgosik 11:25, 11 paź 2015

nicol21 napisał(a)
Małgosik - ja nadal w rozjazdach i dopiero teraz spojrzałam na O.
Mnie podoba się pomysł z 3 trzmielinami na pniu, będą zimo zielone, fajnie będzie tworzyło się piętro, możesz podsadzić buchanani + niższe trawy od strony trawnika. Plus ładnie będą się uwidaczniać na ciemnym tle. Jeśli chcesz je dać też w innej części ogrodu to dawaj śmiało, to będzie takie fajne połączenie ogrodu, tam możesz dać inne otoczenie i już będzie łączenie rabat, ale nie identyczne rabaty
Trawy są tylko przez część roku, a trzmielina plus trawki będą cały rok [tzn trawki przez część, trzmielina przez cały].
Jeśli w okolicy masz żółtą trzmielinę to na pniu też dałabym żółtą i będzie kolejna spójność ogrodu

Szpaler z hortek tylko w wersji dużej, bobo jest za maleńka - tzn. u sibie ma little lime i jakoś nie powala.

a czy coś zdecydowałaś?
jeszcze pomyślę i jeśli coś mi przyjdzie na myśl to dam znać

jeszcze nie decyduję, tylko rozważam
czyli wyciągam wniosek, że Bobo za mała
jeśli nie ona to która?
mam Silver Dollar, więc nie
Limki za duże

myślę nad tą trzmieliną
ona by tu pasowała, ale na parkingu jest jeszcze bardziej potrzebna, bo ma zasłaniać ramię bramy i nic tak dobrze tego nie zrobi jak ta trzmielina

chyba kupię najpierw 3 trzmieliny i zobaczę, czy wogóle da się je na parkingu posadzić, bo tam jest wąsko i mało gleby chyba
wrzośce tam dają radę, ale to krzewinki, które płytko się korzenią
jeśli tam nie wejdą, to pewnie tutaj znajdą miejsce
ale czy 2 razy po 3 trzmieliny mam sadzić, to się zastanawiam czy nie za dużo na mój niewielki ogród

będę to trawić przez zimę, bo po przekwitnięciu tulipanów mogę zrobić to nasadzenie
lojalna_ 11:28, 11 paź 2015

Ciekawe na czym stanie u Ciebie , a realizacja jeszcze teraz?
Malgosik 11:30, 11 paź 2015

Mysza napisał(a)
Pomyslałam Gosiu , że może dobre byłyby hortensje lub rozplenice? Tylko czy nie zasłonią kulkowej rabaty?hm...

o zasłonięcie się nie martwię, bo kulkowisko nie musi być widoczne odrazu
ale na rozplenice za mało miejsca, bo tylko 50 cm
nie rozłożą się ładnie
tak mi się wydaje
chyba że te malutkie

hortensje już właśnie rozważam, bo tyle głosów za nimi padło.....
Malgosik 11:36, 11 paź 2015

ren133 napisał(a)

Nie wiedziałam, ze sa takie na kiju, które można wbic nogą ... ręczną nie umiem

rozplenice z ML bardzo ładne
tylko że mam ML w pobliżu
narzędzia do sadzenia cebulek na kijku widziałam u Monty Dona
zobacz

https://www.google.pl/search?q=narz%C4%99dzia+cebulek+do+sadzedzie&biw=1280&bih=705&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIkKTGvY66yAIVAhIsCh2pqwiJ#tbm=isch&q=narz%C4%99dzia+do+sadzenia+cebulek+&imgrc=22YJjkO9fEbsEM%3A

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2808-laki-z-roslinami-cebulowymi?page=3

jak grunt jest twardy, to małą sadzarką chyba ciężko dziurkę zrobić
ja wczoraj nie mogłam łopatki wbić na rabacie obsadzonej i przekopanej ubiegłego lata
Malgosik 11:39, 11 paź 2015

lojalna_ napisał(a)
Ciekawe na czym stanie u Ciebie , a realizacja jeszcze teraz?

obecnie rozważam:
- 3 trzmieliny na pniu z trawami w nogach, a może letnimi kwiatami?
- średnie hortensje bukietowe, tylko nie wiem która odmiana

realizacja dopiero po wykopaniu przekwitniętych tulipanów
zajrzę do Ciebie po południu, bo tyle wpisów u Ciebie i spotkanie wczorajsze....
olga80 12:24, 11 paź 2015

jestem ciekawa na co się zdecydujesz ?
nicol21 13:48, 11 paź 2015

A moze hortensje szczepione na 1-1.2m? Wg mnie jest pietro potrzebne. Z kupowaniem trzmieliny i przymierzaniem to dobry pomysl. Malymi rozplenicami tez mozna podsadzic. A duze sie moga fajnie na trawnik wylewac
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies