Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

olga80 15:06, 10 paź 2015

ja dałabym bobo ,mam u siebie bobo i ładnie się prezentuje
kasia_w 16:00, 10 paź 2015

Gosia,
jak patrzę na te rabatę to mi brakuje czegoś jasnego, wysokiego, i aż się prosi żeby to jednak trochę się przewieszało, żeby rozbić tą ścianę tujową i nawiązać do początku rabaty przy marikenie. Wybacz kośl A może te trawy z przodu tam

z proponowanych roślin fajne byłyby hortensje rzeczywiście, nie wiem czy bobo nie za niskie, z drugiej strony nie jest tam zbyt szeroko..

edit: Patrzę raz jeszcze na zdjęcie- trawy jednak chyba zbyt subtelne, tam brakuje konkretetnego akcentu po przekwitnięciu rododendrona.
polinka 16:08, 10 paź 2015

Może ML? Ładnie komponują się z zielonymi smaragdami.
Malgosik 16:25, 10 paź 2015

MirellaB napisał(a)
Mam 7 szt floksów, bardzo mi się podoba ich kolor,ale te okropne liście psują cały efekt rośliny.

Mówisz o tych niziutkich jak moje?
Tylko jedna moja odmiana jest po przekwitnięciu ładna. Pozostałe 2 mają suche kwiatostany cały sezon. W zimie niestety nie zdobi. Ale dostałam i mam.
Malgosik 16:33, 10 paź 2015

ren133 napisał(a)
A ile tam jest miejsca?
W pierwszym momencie pomyślałam o trzmielinie na pniu ale masz juz tam sporo żółtego

mam tam 50 cm
Malgosik 16:34, 10 paź 2015

olga80 napisał(a)
ja dałabym bobo ,mam u siebie bobo i ładnie się prezentuje

z jednej strony obawiam się, żeby Bobo nie była za mała, ale z drugiej odmiany inne mogą być za wysokie...
Malgosik 16:39, 10 paź 2015

kasia_w napisał(a)
Gosia,
jak patrzę na te rabatę to mi brakuje czegoś jasnego, wysokiego, i aż się prosi żeby to jednak trochę się przewieszało, żeby rozbić tą ścianę tujową i nawiązać do początku rabaty przy marikenie. Wybacz koślawość rysunku, nie mam narzędzi, nie umiem rysować palcem na touchpoadzie A może te trawy z przodu tam powtórzyć?

z proponowanych roślin fajne byłyby hortensje rzeczywiście, nie wiem czy bobo nie za niskie, z drugiej strony nie jest tam zbyt szeroko..

edit: Patrzę raz jeszcze na zdjęcie- trawy jednak chyba zbyt subtelne, tam brakuje konkretetnego akcentu po przekwitnięciu rododendrona. Hortensje jak znalazł

coś się może przewieszać, ale niezbyt szeroko, bo na prawo od zdjęcia jest już ściana domu i właściwie chodzimy po tym wąskim trawniku do ogrodu, śćieżka prowadzi na taras
szerokość działki w tym miejscu, razem ze ścieżką to 4 m

tylko jakie hortensje?
bo one chyba wszystkie rosną tak na szerokość
Malgosik 16:41, 10 paź 2015

polinka napisał(a)
Może ML? Ładnie komponują się z zielonymi smaragdami.

ładnie by wyglądały, bo są jasne i się przewieszają, a jednocześnie są pionowe
ale mam je naprzeciwko, tam za sosenkami (w tym jedna na poniu), po prawej zaczyna się rabata z lawendą i ML
Malgosik 16:51, 10 paź 2015

udało mi się dziś jeszcze zadołować trochę donic na zimę, posadzić białe szafirki i kilkadziesiąt cebulek tulipanów żółto-czerwonych
wszystkie poszły na stałe, bez koszyczków
strasznie jest twardo i sucho
nie mam sadzarki, trzeba kupić, ale nie wiem czy lepsza ręczna, czy z długim kijkiem by nogą wcisnąć ją w ziemię
nicol21 19:02, 10 paź 2015

Małgosik - ja nadal w rozjazdach i dopiero teraz spojrzałam na O.
Mnie podoba się pomysł z 3 trzmielinami na pniu, będą zimo zielone, fajnie będzie tworzyło się piętro, możesz podsadzić buchanani + niższe trawy od strony trawnika. Plus ładnie będą się uwidaczniać na ciemnym tle. Jeśli chcesz je dać też w innej części ogrodu to dawaj śmiało, to będzie takie fajne połączenie ogrodu, tam możesz dać inne otoczenie i już będzie łączenie rabat, ale nie identyczne rabaty
Trawy są tylko przez część roku, a trzmielina plus trawki będą cały rok [tzn trawki przez część, trzmielina przez cały].
Jeśli w okolicy masz żółtą trzmielinę to na pniu też dałabym żółtą i będzie kolejna spójność ogrodu

Szpaler z hortek tylko w wersji dużej, bobo jest za maleńka - tzn. u sibie ma little lime i jakoś nie powala.

a czy coś zdecydowałaś?
jeszcze pomyślę i jeśli coś mi przyjdzie na myśl to dam znać
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies