Mnie tez się zdaje, że wąsko. Ale to zawsze tak na zdjeciu wygląda. Po lewej przy dziubku może wąsko rzeczywiście. Moj trawnik juz dorównał Twojemu, ogród bardzo stracił na urodzie
Prawdą jest też, że tak ujęłam ogród na zdjęciu, by pokazać trawnik. Same skrzynie mają 2m, za nimi sa jeszcze grusze i 90 cm do płotu, a przy studni jeszcze szerzej jest.
Przy dzióbku po lewej jest żywopłot, przed nim piaskownica na 1,6 m a dzióbek to jeszcze 1-1,3 m wchodzi w trawnik, więc będzie szerokość na jakieś 3 m od płotu.
Na rzucie wygląda ok, ale myślę, że żywopłoty odrazu optycznie zmniejszają rabatę, bo widzi się to co jest przed nimi - tę część postrzega się jako szerokość rabaty.
Kasiu zrobicie wiosną wertykulację, dosiewkę trawy i będzie dobrze. Ja muszę usunąć korzenie mniszków, a te sięgają głęboko. Chyba tylko pług mi zostaje. Tylko że żaden traktor nie zmieści się i chyba konia sobie najmę do orania
Za dziecka prowadziłam konia z płużkiem konnym
Robiłam kopczyki na ziemniakach. Traktorem podorywkę też robiłam, więc chyba mam wprawę hi hi
No właśnie, to tak na zdjęciu wygląda zawsze wężej. Czli te rabaty są szerokie wystarczająco. Może glebogryzarka da radę? No chyba że się przy tym koniu uprzesz
Sama nie wiem. Glebogryzarka pracuje dość płytko i sieka wszystko. A ja chcę wybrać te chwasty. Musiałabym głębiej przekopać i nawieźć kompostu, bo poprzedni właściciel to raczej nie planował zakładać ogrodu. Wyrównał, zasiał i tyle. A grunt jest bardzo zbity.
Będę czytać o sprzęcie ogrodniczym.
A dzisiejsze konie to chyba nie umieją ciągnąć pługu. A pługi konne pewnie w muzeach
prawdziwa burza mózgów już nie mogę się doczekać efektów końcowych , ciekawe połączenia pooglądałam a graham thomas cudowny , a co do koni to Cię zaskoczę mój sąsiad ma konia i orze nim ogród
Zgadzam się z Tobą, że jeżeli trawnik jest brzydki to nawet najpiękniejsza rabata nie wygląda dobrze.
Mam taką sytuację. Trawnik mam do połowy, nie sięga do największej rabaty bylinowej - fatalnie to wygląda.
W tym roku już nie zdążyliśmy go zrobić. Zrobimy na wiosnę. Jedno jest pewne nie chcę już trawy z rolki
Na zrobionym trawniku robiliśmy jesienną wertykulację, ciekawe co z tego będzie?
Ja polecam glebogryzarkę, ale taką która głeboko sięga ... wybrałabym darń ... zostawiła aż chwasty wyrosną ... wybrała je poźniej za pomocą wideł czy szpadla ... wygrabiła ... założyła nawadnianie ... przekopała z kompostem ... wyrównała ... a przed posianiem trawy zbadała ph gleby ... i już