Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Anda 08:16, 05 maj 2016

Malgosik napisał(a)

Musiałabym powiesić na płocie bo grusze zbyt młode i cienkie.
Ale teraz już chyba za późno??????

Tak, teraz za późno może już być, ale na przyszły rok jak znalazł. Poza tym jesienią ptaki niekiedy w takich budkach nocują.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Malgosik 08:30, 05 maj 2016

Anda napisał(a)

Tak, teraz za późno może już być, ale na przyszły rok jak znalazł. Poza tym jesienią ptaki niekiedy w takich budkach nocują.

U mnie kilka kotów grasuje. Obawiam się o sikorki. Ale chyba spróbuję.
Kawa 08:33, 05 maj 2016

Gosia współczuję robactwa
Malgosik 08:41, 05 maj 2016

Kawa napisał(a)
Gosia współczuję robactwa

Mszyce mam co roku chyba na wszystkim.
Malgosik 08:44, 05 maj 2016

Do mojego ogrodu zaglądają kopciuszki.
Nie wiem jak je u siebie zatrzymać.
Ich polotwarta budkę trzeba zawiesić na płaskiej ścianie. Musialabym dziurę na elewacji wiercic...
Agatek 09:17, 05 maj 2016

ja mam budki na drzewach ale lokatorów chętnych brak
też nie wiem jak je zatrzymać
Anda 11:51, 05 maj 2016

U mnie na początku, czyli osiem lat temu było bardzo mało ptaków, praktycznie żadnych. Powiesiłam karmnik, który regularnie napełniam, na ziemi postawiłam poidełko i tak z roku na rok jest ich coraz więcej. Ptaki karmię wg zaleceń organizacji Nabu cały rok. Przed dwoma laty powiesiłam budki lęgowe. Nie używam chemii na mszyce. Im więcej mszyc tym więcej ptaków i owadów łasych na mszyce przylatuje do ogrodu. W zeszłym roku mój nowo posadzony, malutki bez czarny był pełen mszyc. Po jakimś czasie zauważyłam tam małą gąsieniczkę/larwę. Już nie pamiętam, czy to była larwa złotooka, czy biedronki, ale po trzech dniach na bzie nie było ani jednej mszycy.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:53, 05 maj 2016

Malgosik napisał(a)

U mnie kilka kotów grasuje. Obawiam się o sikorki. Ale chyba spróbuję.

U nas też łażą obce koty. Ptaki są bardzo uważne i ostrzegają się nawzajem.
Malgosik 15:53, 05 maj 2016

Anda napisał(a)
U mnie na początku, czyli osiem lat temu było bardzo mało ptaków, praktycznie żadnych. Powiesiłam karmnik, który regularnie napełniam, na ziemi postawiłam poidełko i tak z roku na rok jest ich coraz więcej. Ptaki karmię wg zaleceń organizacji Nabu cały rok. Przed dwoma laty powiesiłam budki lęgowe. Nie używam chemii na mszyce. Im więcej mszyc tym więcej ptaków i owadów łasych na mszyce przylatuje do ogrodu. W zeszłym roku mój nowo posadzony, malutki bez czarny był pełen mszyc. Po jakimś czasie zauważyłam tam małą gąsieniczkę/larwę. Już nie pamiętam, czy to była larwa złotooka, czy biedronki, ale po trzech dniach na bzie nie było ani jednej mszycy.

Ciekawe co to za gąsieniczka. Chętnie bym taką wynajęła.
Malgosik 10:26, 08 maj 2016

5 dni nie widziałam ogrodu i strasznie wszystko pourastało
pojawiły się hosty których wcześniej nie było
ścięłam już szafirki, z nimi trzmielinę, bo wcześniej nie zdążyłam
wycięłam przekwitnięte tulipany