Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 22:43, 11 cze 2016

polinka napisał(a)
Małgoś i ja cieszę, że mogłam obejrzeć fotki z szerszej perspektywy

Widziałam, że i u Ciebie trawy ładnie przezimowały i pięknie wystartowały do góry

Faktycznie trawy ładnie przezimowały. Wyjątek stanowią 2 variegatusy, które wogóle nie wstały. Ale chyba zbyt późno je przesadzałam.
Malgosik 22:48, 11 cze 2016

Kawa napisał(a)
Gosia super foty
a ten świerk to zwykły czy jakiś odmianowy ? można ciąć?

To jest taki srebrny, popularny świerk. Nawet nie wiem jak się dokładnie nazywa. Jeszcze poprzedni właściciel go sadził. Jak dla mnie można ciąć prawie wszystko. A świerk jak najbardziej. Rośnie blisko domu i nie chcę by urósł wysoko, dlatego postanowiłam ciąć go na stożek. Skracam czubek i przycinam gałązki. Robię to na przedwiośniu zanim puści nowe przyrosty.
Rok temu obżarł go chyba przędziorek i wyglądała bardzo źle, ale trochę się zabudował.
Efffa 23:02, 11 cze 2016

świetne zdjęcia ogrodu Małgosik!
Ewa777 23:25, 11 cze 2016

Spacer po ogrodzie pięknie przygotowałaś - wiadomo co gdzie rośnie Dużo borówek będziesz miała w tym roku
Malgosik 23:25, 11 cze 2016

Efffa napisał(a)
świetne zdjęcia ogrodu Małgosik!

Witaj w moim wątku.
Dziękuję.
Chyba pierwszy raz pokazałam tak dużo na raz
Malgosik 23:27, 11 cze 2016

Ewa777 napisał(a)
Spacer po ogrodzie pięknie przygotowałaś - wiadomo co gdzie rośnie Dużo borówek będziesz miała w tym roku

Hej

Tak, dałam innym trochę pospacerować
Pierwszy rok będę miała tyle borówek. Pokazałam oczywiście najgęściejszą, a nie wszystkie takie są. Cieszę się strasznie, bo je uwielbiam.
Iwk4 06:34, 12 cze 2016

Malgosik napisał(a)
w drugą stronę - czosnki zaczynają się już wywracać, ostatnio mocno wiało
to zeszłoroczna stipa, miejsce do zagospodarowania na nowo, bo nasadzenia są tymczasowe

Malgoś, Toszka pisała, by główki czosnków szybko obciąć. Wtedy zawiázują większą cebulę, bo nie muszą pędzić nasion.
Ja obcięłam moje i zrobiłam kompozycję w wazonie.
Liście wyschły.

Wreszcie u ciebie nadrobiłam. Masz niemal teren zagospodarowany.

Mój trawnik dopadła susza. Jeden raz syn mnie wyręczył w koszeniu. Skosił trawnik na najniżsxym poziomie i potem przyszły upały. Pewnie wyobrażasz sobie, co teraz mam z trawnikiem. Reanimacja trudna.

I tu powiedzenie się sprawdza: jak chcesz mieć dobrze zrobione, zrób sam. No, najlepiej kosi M. Ale nie zawsze ma czas....

Twoje żurawki ładnie kwitną.
Kuba 07:21, 12 cze 2016

Jesteś tytanem pracy, widać na zdjęciach jak duży ogród masz do ogarnięcia i wielkimi krokami idziesz do przodu, ważne że wiesz co chcesz i do tego dążysz, brawo Małgoś
Malgosik 11:36, 12 cze 2016

Iwk4 napisał(a)

Malgoś, Toszka pisała, by główki czosnków szybko obciąć. Wtedy zawiázują większą cebulę, bo nie muszą pędzić nasion.
Ja obcięłam moje i zrobiłam kompozycję w wazonie.
Liście wyschły.

Wreszcie u ciebie nadrobiłam. Masz niemal teren zagospodarowany.

Mój trawnik dopadła susza. Jeden raz syn mnie wyręczył w koszeniu. Skosił trawnik na najniżsxym poziomie i potem przyszły upały. Pewnie wyobrażasz sobie, co teraz mam z trawnikiem. Reanimacja trudna.

I tu powiedzenie się sprawdza: jak chcesz mieć dobrze zrobione, zrób sam. No, najlepiej kosi M. Ale nie zawsze ma czas....

Twoje żurawki ładnie kwitną.

Szkoda mi obcinać czosnki póki są zielone.
Ale jak one mają nakarmić cebule skoro liści już u mnie nie mają zanim zakwitną?
Dziś ścięłam czosnki za Twoja poradą, ale już żółkły albo pożółknięte były.
Gladiatory mi się namnożyły mimo przetrzymania.
Rozumiem Twój ból w sprawie trawnika. Jednak to najważniej roślina w ogrodzie.
Malgosik 11:40, 12 cze 2016

Kuba napisał(a)
Jesteś tytanem pracy, widać na zdjęciach jak duży ogród masz do ogarnięcia i wielkimi krokami idziesz do przodu, ważne że wiesz co chcesz i do tego dążysz, brawo Małgoś

Dziękuję Ewa.
Sporo czasu mi zajęło zanim ustaliłam co chcę i gdzie.
Pracuję na narysowanym planie ogrodu, który ciągle ewaluuje. A nasadzenia są często z tego co mi się udało kupić w sklepie lub co dostałam od kogoś. I jakoś to się posuwa do przodu. Jeszcze nie panuję nad chorobami i szkodnikami, ale ciągle nad tym pracuję.

No i oczywiście nie do przecenienia są porady innych forumowiczów, ich doświadczenie oraz kopalnia wiedzy z artykułów i doświadczenia Danusi.