To jest taki srebrny, popularny świerk. Nawet nie wiem jak się dokładnie nazywa. Jeszcze poprzedni właściciel go sadził. Jak dla mnie można ciąć prawie wszystko. A świerk jak najbardziej. Rośnie blisko domu i nie chcę by urósł wysoko, dlatego postanowiłam ciąć go na stożek. Skracam czubek i przycinam gałązki. Robię to na przedwiośniu zanim puści nowe przyrosty.
Rok temu obżarł go chyba przędziorek i wyglądała bardzo źle, ale trochę się zabudował.
Tak, dałam innym trochę pospacerować
Pierwszy rok będę miała tyle borówek. Pokazałam oczywiście najgęściejszą, a nie wszystkie takie są. Cieszę się strasznie, bo je uwielbiam.
Malgoś, Toszka pisała, by główki czosnków szybko obciąć. Wtedy zawiázują większą cebulę, bo nie muszą pędzić nasion.
Ja obcięłam moje i zrobiłam kompozycję w wazonie.
Liście wyschły.
Wreszcie u ciebie nadrobiłam. Masz niemal teren zagospodarowany.
Mój trawnik dopadła susza. Jeden raz syn mnie wyręczył w koszeniu. Skosił trawnik na najniżsxym poziomie i potem przyszły upały. Pewnie wyobrażasz sobie, co teraz mam z trawnikiem. Reanimacja trudna.
I tu powiedzenie się sprawdza: jak chcesz mieć dobrze zrobione, zrób sam. No, najlepiej kosi M. Ale nie zawsze ma czas....
Jesteś tytanem pracy, widać na zdjęciach jak duży ogród masz do ogarnięcia i wielkimi krokami idziesz do przodu, ważne że wiesz co chcesz i do tego dążysz, brawo Małgoś
Szkoda mi obcinać czosnki póki są zielone.
Ale jak one mają nakarmić cebule skoro liści już u mnie nie mają zanim zakwitną?
Dziś ścięłam czosnki za Twoja poradą, ale już żółkły albo pożółknięte były.
Gladiatory mi się namnożyły mimo przetrzymania.
Rozumiem Twój ból w sprawie trawnika. Jednak to najważniej roślina w ogrodzie.
Dziękuję Ewa.
Sporo czasu mi zajęło zanim ustaliłam co chcę i gdzie.
Pracuję na narysowanym planie ogrodu, który ciągle ewaluuje. A nasadzenia są często z tego co mi się udało kupić w sklepie lub co dostałam od kogoś. I jakoś to się posuwa do przodu. Jeszcze nie panuję nad chorobami i szkodnikami, ale ciągle nad tym pracuję.
No i oczywiście nie do przecenienia są porady innych forumowiczów, ich doświadczenie oraz kopalnia wiedzy z artykułów i doświadczenia Danusi.