Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 20:16, 02 maj 2020

Marcin89 napisał(a)
Tymi zdjęciami utwierdzasz mnie, że do trzmieliny pasuje coś różowego. Mam w głowie kompozycję z trzmieliną i lilakiem Meyera. Jako uzupełnienie jeżowka purpurowa i trawy. Cholera jak ja bym już chciał sadzić

Jeśli do żółtego, to raczej w ciemnym różu.
Malgosik 20:20, 02 maj 2020

nicol21 napisał(a)
Fajnie wyprowadzasz tego oczara. No i drzewa już duże takie masz! Kolory piękne.
Jarzębek ładnie trzyma liście do jesieni? Bo podobają mi się jego korale, ale te egzemplarze co zwykle widziałam w różnym wieku to już wczesną jesienią liście miały tragiczne więc przez względu na moją pamięć bym go nigdy nie kupiła. Ale może się mylę...
Hortensja ma sztywne przyrosty, powinna być ok. Może trochę mniej będzie kwitła w tym roku, ale wg mnie się przyjmie. A przedszkole będzie miało cien i mokro żeby urosło?

Co masz na myśli bo nie mam oczara?
Jarząb rzeczywiście nie ma super pięknych liści jesienią, ale za to ma szybko czerwone korale, a wiosną kwitnie na biało. Nie zwróciłam uwagi żeby jakoś szybko liście zrobiły się brzydkie. Muszę się przyjrzeć.
Hortensjowe przedszkole póki co ma mokro. Co później zobaczymy.
Malgosik 20:24, 02 maj 2020

Ewa777 napisał(a)
Zawilca mam też takiego niebieskiego. Cudny ma kolor
Żurawki u mnie wyginęły - pewnie przez opuchlaki. Nie będę już ich sadziła. Dziś popracowałam 4 godziny w ogrodzie - pogoda dopisuje

No ja też uciekałam z żurawkami przed opuchlakami, ale jakoś mi się udało. Mam kilka odmian. I coraz więcej sadzonek. Czasem mam tylko dość, że znów je trzeba odmłodzić.
Masz jakiś patent na to by zawilce ładnie się rozrastały?
Milka 05:04, 03 maj 2020

Malgosik napisał(a)
Trzmielinki posadzone. Szkoda że nie są wyżej szczepione. Nie wszystkie bambusy udało się prosto wbić.

A może lepiej, że nie wysoko szczepione. Ja mam 2 sztuki wysoko szczepionych i nie wygoda z cięciem, muszę z drabiny to robić
Malgosik 08:44, 03 maj 2020

Milka napisał(a)

A może lepiej, że nie wysoko szczepione. Ja mam 2 sztuki wysoko szczepionych i nie wygoda z cięciem, muszę z drabiny to robić

Myślałam o 10-15 cm. Więc sięgnęłabym.
Ale cóż,trochę im te główki urosną i lekko w górę też pójdą.
Olili 08:45, 03 maj 2020

Witaj . Masz taką piękną kolorową wiosnę.
Piszesz,że uciekałaś z żurawkami przed opuchlakami ,czy to znaczy,że na jakiś czas zrezygnowałaś z żurawek? U mnie trochę opuchlaki a trochę nornice chyba poobgryzały korzenie i część żurawek wypadła. Część powinnam odmłodzić właśnie ale..nie bardzo umiem. Spróbowałam z kilkoma i okaże się czy to tak miało być. Pozdrawiam!
Malgosik 08:55, 03 maj 2020

Olili napisał(a)
Witaj . Masz taką piękną kolorową wiosnę.
Piszesz,że uciekałaś z żurawkami przed opuchlakami ,czy to znaczy,że na jakiś czas zrezygnowałaś z żurawek? U mnie trochę opuchlaki a trochę nornice chyba poobgryzały korzenie i część żurawek wypadła. Część powinnam odmłodzić właśnie ale..nie bardzo umiem. Spróbowałam z kilkoma i okaże się czy to tak miało być. Pozdrawiam!

Hej. Nie rezygnowałam z żurawek. Wytrzepałam korzenie i posadziłam gdzie indziej. A jak korzenie były wygryzione, to porozrywałam żurawki i wsadziłam do gruntu. Wystarczy im kawałek pędu by się ukorzeniły. Wilgoć i cień oczywiście.
Moim trzmielinki nowym kulkom wsadziłam teraz żurawki stare, rozerwane, z długim pędem, który ukryłam w ziemi. Zobaczymy jak będą rosły. Miały po korzonku. Innej odmianie żurawek długi pęd ucinałam i bez korzonków powtykałam w glebę. Czekam na efekty.
paniprzyroda 09:05, 03 maj 2020

Dopieszczanie rabat trwa To cudowne momenty, kiedy można jeszcze pozwolić sobie na nowe rośliny.
Malgosik 09:06, 03 maj 2020

Hakonki dostały miejscówkę.
Tutaj szybko robi się cień i po południu jest ciemno na tle żywopłotu, to mi trochę rozjaśnią. Chyba do tyłu będą rosły, nie w stronę trawnika. Tak mi tu sąsiadujące Trzmieliny rosną.
Malgosik 09:08, 03 maj 2020

paniprzyroda napisał(a)
Dopieszczanie rabat trwa To cudowne momenty, kiedy można jeszcze pozwolić sobie na nowe rośliny.

No u mnie to wolne rabaty się już kończą. Hakone posadziłam w miejscu wyrwanych żurawek, które zrobiły się wielkie i brzydkie. Nie ma co ich tak karmić za mocno, bo wtedy szybciej windują w górę. Moje rosły na dużej ilości kompostu.