Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 11:17, 19 lut 2022

Szkoda i przejdźmy do przyjemniejszego etapu - co w zamian?
1.Małe drzewko szczepione na pniu, forma kulista z pożytkiem(dla zapylaczy i ptaków) czyli kwitnąca i owocująca(głóg, śliwa wiśniowa...).
2.A może po prostu kolejną, trzecią świdośliwę lamarcką?
Dwie małe już tam rośną.
3.A może połączyć te dwie w miejscu po forsycji i dać żyć swoim życiem a nie w formie na jednym pieńku?
Czacha mi dymi bo to jest bardzo mała rabatka bardzo bujnie obsadzona bylinami i różami.
Anda 14:10, 19 lut 2022

Mi ostatnio wypadła w oko kolumnowa śliwka węgierka Fruca Mocno się zastanawiam, gdzie ją wcisnąć. Pożytek i dla owadów i dla mnie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 14:57, 19 lut 2022

U mnie budki lęgowe wiszą na brzozach oddalonych od siebie o 2 metry. Obie są zasiedlane dwa razy w sezonie.
Och jak szkoda tej forsycji. Byłaś z niej taka dumna.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ryska 16:12, 19 lut 2022

Anda napisał(a)
Mi ostatnio wypadła w oko kolumnowa śliwka węgierka Fruca Mocno się zastanawiam, gdzie ją wcisnąć. Pożytek i dla owadów i dla mnie.

Kolumnowe to ja zamierzam kupić czereśnie Do warzywnika w miejsce po słupie truskawkowym.
Śliwką węgierką też bym nie pogardziła.
ryska 16:20, 19 lut 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie budki lęgowe wiszą na brzozach oddalonych od siebie o 2 metry. Obie są zasiedlane dwa razy w sezonie.
Och jak szkoda tej forsycji. Byłaś z niej taka dumna.

I to jest dobra wiadomość
Haniu brzoza oczywiście jako pierwsza przyszła mi do głowy w miejsce forsycji. Bo ja chyba tak samo o niej marzę jak dumna byłam z tej formy piennej wyprowadzanej parę lat.
Pisałam pewnie u Ciebie nie raz będąc w zachwycie
Ale w obliczu podejmowania decyzji jakoś tak odpuściłam na rzecz kwitnąco-owocowego drzewka.

Wykopanie korzeni forsycji będzie ciekawym zadaniem.
Jak się z tym uporam to posadzenie czegoś nowego będzie przyjemnością
anpi 20:19, 22 lut 2022

Reniu, ja też gratuluję! Fajnie byłoby się spotkać u Danusi na kawusi

U Ciebie bardzo Cieszą już te wszystkie zielone listki i fioletowe krokusiki, u n mnie zaczynają żółte.
ryska 18:50, 08 mar 2022

anpi napisał(a)
Reniu, ja też gratuluję! Fajnie byłoby się spotkać u Danusi na kawusi

U Ciebie bardzo Cieszą już te wszystkie zielone listki i fioletowe krokusiki, u n mnie zaczynają żółte.

Dziękuję
A do Danusi zamierzam jechać w pierwszym wolnym terminie.
I liczę na spotkania
ryska 19:04, 08 mar 2022

Pamiętacie moje 5 litrowe butle uzbierane po tym jak bakteria E. coli była w rurociągach w moim mieście?
Otóż zrobiłam z nich mini foliówki i wysiałam 1 marca rzodkiewkę i sałatę.
(mam też dodatkową półkę w szklarni)
Wczoraj nawet coś tam się zieleniło ale w nocy musiało przemarznąć.
Wysieję ponownie za parę dni, bo nadciągają mroźne noce.

Trzeba też pilnować wilgotności, bo jak przygrzewa słoneczko, to ziemia szybko wysycha.
I tak uhonorowałam to, że nadszedł marzec

Mgduska 19:27, 08 mar 2022

Mam na strychu pokaźną kolekcję takich butel, mój Teściu zbiera deszczówkę, a ja sobie podlewam pelargonie
ryska 09:41, 09 mar 2022

Mgduska napisał(a)
Mam na strychu pokaźną kolekcję takich butel, mój Teściu zbiera deszczówkę, a ja sobie podlewam pelargonie

Przydają się
W sześciu mam gnojówkę z pokrzywy.