Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 09:39, 09 paź 2015

barbara_krajewska napisał(a)
Renatko, skrętnikowa sesja zadowoliła mnie w zupełności. Kwiaty są, liście zdrowe - widać troskliwą rękę.
A co z listkami - ukorzeniły się już?

Basiu, no niestety moja Wiktoria ususzyła liście podczas naszego sierpniowego urlopu. Wszystko inne przetrwało więc nie mam jej tego za złe, bo bardzo się starała mimo, że nie lubi roślin i u siebie w pokoju nie ma ani jednej.
Z tego niebieskiego za to mam już 3 sadzonki pozdrawiam
ryska 09:41, 09 paź 2015

Iwk4 napisał(a)
Reniu, zapobiegawczo podziałałaś. U nas rano -3 stopnie było.

I miałam rację Iwonko, bo dachy siwe a szyby w aucie do skrzybania, też -3 u nas.
Buziaki
ryska 09:57, 09 paź 2015

margaretka3 napisał(a)

Jak ja nie lubię tego momentu, gdy zbliża się przymrozek - zawsze za wcześnie! Ja mam sporo odmian pelargonii, które przechowuję, i wiele innych kwiatów, które trzeba wnieść do domu na zimę. I pracy z tym sporo i smutno, gdy znikają kwiaty z otoczenia domu.
Dziś jeszcze u nas na plusie 3 stopnie, na tę noc zapowiadają przymrozek, więc dziś wieczór będę mieć pracowity. Reniu, w jakim kolorze masz sundavillę? Też zimujesz ją w poiwnicy czy w pokoju?
Zatok współczuję

Ja też nie lubię. W tym roku datury takie piękne, mogły jeszcze z tydzień zdobić ogród.
Sundavillę mam czerwoną. W piwnicy przechowywałam wcześniej ale tam traciła wszystkie liście i zanim ruszyła wiosną to kwitnienie przypadało w październiku. Właśnie po takiej akcji szkoda mi było dać do piwnicy z burzą kwiatów i zostawiłam w kuchni na słonecznym parapecie. Kwitła bardzo długo, zgubiła trochę liści, potem zakwitła latem, bardzo obficie. I znów wylądowała w kuchni na oknie tyle że marzec kwiecień byłam w sanatorium i jak wróciłam to jedna roślina uschła całkowicie a druga ledwo zipiała. Mimo podlewania, odżywek latem kwitła bardzo słabo, teraz ma może z 20 kwiatków ale liczę, że przez zimę się wzmocni i w następne lato pokaże na co ją stać.
Z tymi zatokami to czuję się jak królik doświadczalny, bo testuję każdy ludowy sposób ale i medycyna konwencjonalna i niekonwencjonalna tym razem bezradna. Pozdrowionka
margaretka3 11:16, 09 paź 2015

ryska napisał(a)

Ja też nie lubię. W tym roku datury takie piękne, mogły jeszcze z tydzień zdobić ogród.
Sundavillę mam czerwoną. W piwnicy przechowywałam wcześniej ale tam traciła wszystkie liście i zanim ruszyła wiosną to kwitnienie przypadało w październiku. Właśnie po takiej akcji szkoda mi było dać do piwnicy z burzą kwiatów i zostawiłam w kuchni na słonecznym parapecie. Kwitła bardzo długo, zgubiła trochę liści, potem zakwitła latem, bardzo obficie. I znów wylądowała w kuchni na oknie tyle że marzec kwiecień byłam w sanatorium i jak wróciłam to jedna roślina uschła całkowicie a druga ledwo zipiała. Mimo podlewania, odżywek latem kwitła bardzo słabo, teraz ma może z 20 kwiatków ale liczę, że przez zimę się wzmocni i w następne lato pokaże na co ją stać.
Z tymi zatokami to czuję się jak królik doświadczalny, bo testuję każdy ludowy sposób ale i medycyna konwencjonalna i niekonwencjonalna tym razem bezradna. Pozdrowionka

Ja też czytałam, że po zimowaniu w piwnicy często nawet pada, więc ja też nie usypiam sundavilli, zimuję ją w pokoju. Mam czerwoną i różową. W tamtym roku doczekałam się swoich nasion, wysiałam i mam nowe siewki. Ale nie zakwitły w tym roku, trzymam je nadal, bo jestem ciekawa, w jakim kolorze będą.
Reniu, powiedz mi jeszcze, czy po przyniesieniu do domu przycinasz jej pędy, bo ona wtedy takie strasznie długie wypuszcza. Ja obcinam, nie wiem, czy dobrze robię.
ryska 11:24, 09 paź 2015

margaretka3 napisał(a)

Ja też czytałam, że po zimowaniu w piwnicy często nawet pada, więc ja też nie usypiam sundavilli, zimuję ją w pokoju. Mam czerwoną i różową. W tamtym roku doczekałam się swoich nasion, wysiałam i mam nowe siewki. Ale nie zakwitły w tym roku, trzymam je nadal, bo jestem ciekawa, w jakim kolorze będą.
Reniu, powiedz mi jeszcze, czy po przyniesieniu do domu przycinasz jej pędy, bo ona wtedy takie strasznie długie wypuszcza. Ja obcinam, nie wiem, czy dobrze robię.

Tak przycinam właśnie dziś mam zamiar to zrobić tylko sekator na zewnątrz a ja w maści bursztynowej
Fakt jest wielka, że wystaje poza parapet. Kiedyś wiosną nowe pędy opletły się na karniszu, dlatego obcinam
U mnie nasion nigdy nie było ale ja z tych co obrywają non stop to co przekwitło.
Też byłabym ciekawa koloru siewek.
malgorzata_s... 17:09, 09 paź 2015

Bukiet śliczny No i nauczyłam się znowu czegoś. Pięknoróg fajna nazwa Buziak
Jana 20:52, 09 paź 2015

Śliczne zdjęcia
sylwia_slomc... 23:43, 09 paź 2015

ryska napisał(a)

Zakup sobie lampę do naświetlań i wygrzewaj te zatoki w okularkach czerwonych i knotkami z kropelkami na katar w nosie. Sposób przywieziony przez mojego tatę od lekarza z Pragi jeszcze w Czechosłowacji pozwolił mu uniknąć czyśczenia zatok- ponoć masakrycznie bolesnego zabiegu i do picia kropelki sinupred lepszego leku nie znam na tą przypadłlość
barbara_kraj... 23:55, 09 paź 2015

ryska napisał(a)

Basiu, no niestety moja Wiktoria ususzyła liście podczas naszego sierpniowego urlopu.

Nie ma sprawy, jeśli tylko chcesz, to podeślę nowe.
Napia 02:15, 10 paź 2015

ryska napisał(a)

Zdjęcie traw na leśnej polanie dla Ciebie

Ja też chętnie popatrzę na takie cudeńko