Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 20:08, 02 lis 2015

Aniaaa napisał(a)
Reniu posadziłam cebulowe,troszkę pograbiłam liści ale wciąż nowe lecą,poczekam jak zleci wszystko.Potem poleciałam do mamy na kawę bo przyjechały cioteczki.I tak zleciało do popołudnia
Pan Czajnik super,dałaś mu drugie życie Pisałaś o mchu by tam mu dać miejscówkę ale na studni też fajnie wygląda.A widzę przy studni sagan,posadzisz w nim coś?
Różanki zazdroszczę ale tak pozytywnie.Nie mam gdzie wygospodarować miejsca na taką.A co masz za trawki z tyłu?
Werbenę miałam wysiać w tym roku,specjalnie kupiłam nasiona..i zapomniałam o nich.Będą na drugi rok

Czyli miło Ci czas zleciał
U mnie Aniu z tymi miejscówkami to różnie bywa. Tak mam, że nawet jak na spacer idę z kijkami to nigdy tą samą drogą nie wracam, bo nudno by było
W saganie cebulki
Z tyłu miskanty, dwa pasiaste typu zebrinus jeden nie pasiasty i jeden olbrzymi ale wyleci stąd gdzie indziej. Wszystkie kupowane zanim trafiłam na ogrodowisko.
ryska 20:14, 02 lis 2015

Jana napisał(a)
Ja też jestem ciekawa jak tą studnię obsadzisz, jaimi roślinami, bo ja mam taką samą i też nad tym myślę

Mnie ciągnie w stronę sielskich wiejskich klimatów, więc pewnie będzie kolorowo
Jedno jest pewne, że wiosną będzie kremowo-fioletowo, bo pomiędzy studnią a berberysami jest 125 cebulek tulipanów.
ryska 20:17, 02 lis 2015

lojalna_ napisał(a)

Fajna robota i ten czajnik boski jest....caco wypilam uwielbiam z pianka buzka

Na zdrówko Joluniu, fajnie, że zaglądasz
07_Rene 20:32, 02 lis 2015

Nie wiedziałam, że masz studnię Używasz jej? Myślę, że płotek nie powtrzyma Twojego psa
ren133 20:36, 02 lis 2015

ryska napisał(a)

Bez kwiatuszków już nie jest taka wielka
Napiszę Ci od początku jakie ja mam doświadczenia i jak ją traktuję.
W ubiegłym roku miałam nasionka od Danusi. Wyrosło mi 7 sadzonek. Te roślinki jesienią wykopałam i przezimowałam. Oprócz tego zebrałam nasionka, które wczesną wiosną tego roku wysiałam. Wzeszło bardzo dużo, że miałam czym obdzielić innych. Przezimowane rośliny wsadziłam do gruntu w maju, pod koniec czerwca już kwitły. Te z nasion kwitły dużo później.
Te stare, pierwsze rośliny są dobrze rozrośnięte, obcięłam przekwitłe kwiatostany, wykopałam z bryłą korzeniową, wsadziłam do dużego wiadra, podlałam i zaniosłam do piwnicy.
Pozostałe zostawiłam w gruncie, może przezimują.

Dziękuję za dogłębny wywód
ryska 20:41, 02 lis 2015

07_Rene napisał(a)
Nie wiedziałam, że masz studnię Używasz jej? Myślę, że płotek nie powtrzyma Twojego psa

Studni nie używam. Mój owczarek to bardzo mądra bestia. Teraz bez żadnego płotka, wystarczy, że powiem nie wolno i zatrzymuje się przed różami i na odległość chce zjeść mojego sąsiada. Albo siedzi i go obserwuje przez siatkę, jak jakiś szpieg. Może jeszcze na tą siatkę powinnam dać jakąś matę, żeby go nie widział?
ryska 20:42, 02 lis 2015

ren133 napisał(a)

Dziękuję za dogłębny wywód

Mam nadzieję, że pomogłam
Katkak 22:00, 02 lis 2015

Renia, a nie korciCię, żeby beton tej studni pomalować na biało? (pasowałby do płotka, który ma być przy różance. A jakbyś jeszcze wodze fantazji popuściła i pomalowała na nim róże, to już w ogóle bajka . Takie bardzi jasne, trochę rozmyte, pastelowe... Jak różanka, to z rozmachem, a po bokach bluszcz .
ryska 22:09, 02 lis 2015

Katkak napisał(a)
Renia, a nie korciCię, żeby beton tej studni pomalować na biało? (pasowałby do płotka, który ma być przy różance. A jakbyś jeszcze wodze fantazji popuściła i pomalowała na nim róże, to już w ogóle bajka . Takie bardzi jasne, trochę rozmyte, pastelowe... Jak różanka, to z rozmachem, a po bokach bluszcz .

Wiem o czym myślisz ale nie nie korci mnie. Epizod z malowaniem betonu mam już za sobą a mianowicie w czasach panieńskich na balkonie namalowałam myszkę miki, smurfa i łabędzia na wodzie o zachodzie słońca taki kicz ale niepowtarzalny. Wszystko w rozmiarze 2,5 m
Mysza 22:14, 02 lis 2015

ryska napisał(a)

Polecam, smaczne i fotogeniczne

Wyglądają smakowicie