Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ren133 10:43, 17 lut 2016

ryska napisał(a)

Moja droga
Powojników jest całe mnóstwo i w zależność od tego jakiego konkretnie mamy to tniemy: słabo, mocno albo wcale. Dobra ściągawka jest na e-clematis, tylko trzeba wiedzieć jak nasz się nazywa. I tak np. mój krakowiak, dark eyes, Södertälje są z grupy Viticella i wymagają silnego cięcia wiosną ( tak 30 cm nad ziemią), zaś Julka jest wielkokwiatowa wcześnie kwitnąca i nie potrzebuje tak silnego cięcia ( 150 cm nas ziemią)
A Ty jakie masz?

Reniu
W takim razie muszę sprawdzić etykiety i odszukam sobie na stronie clematis
Dziękuję
ryska 11:36, 17 lut 2016

Jolu dziękuję
Renatkoproszę bardzo, chętnie pooglądam Twoje powojniki

Zrobiłam doświadczenie w tym roku na werbenie patagońskiej.
Wysiałam nasiona z dwóch różnych zbiorów (jesiennego z tygodniowym trzymaniem w lodówce i styczniowego prosto z krzaka) do dwóch różnych podłoży. I tak te w ziemi do wysiewów przykryte foliowym woreczkiem ze zbiorów jesiennych wykiełkowały po kilku dniach w ilości 22 sztuki. Te ze zbioru pozimowego w ziemi do wysiewów dały 1 sztukę.
Nasiona wsypane do doniczek z innym podłożem, nie przykrywane woreczkami jeszcze nie wykiełkowały

Drugie doświadczenie to begonia stale kwitnąca.
W piwnicy przezimowały zeszłoroczne rośliny, w mieszkaniu na północnym parapecie również. Stale kwitnie zresztą. Zrobiłam z niej sadzonki niedawno, wsadziłam do wody i wypuściły już korzonki. Jak tak dalej pójdzie to nie będę musiała kupować a zawsze kupowałam około 100 sztuk.

Heliotrop też już wykiełkował. Posiałam, bo ten przetrzymywany w piwnicy z zeszłego roku ładnie się odrodził ale po kilku dniach pędy zwiędły
WilczaGora 12:20, 17 lut 2016

ale u Ciebie cudnie "zapowojnikowało"
lubią Cię, to widać
margaretka3 12:51, 17 lut 2016

Reniu, bardzo ciekawe doświadczenie
A heliotropa zupełnie uśpiłaś na zimę w piwnicy?
Ja swojego trzymam w pokoju. I kwitnie baldziutko. Jest spora szansa, że doczeka wiosny. Jeśli sama mu nie zaszkodzę oczywiście.
ryska 13:13, 17 lut 2016

Ewuniu chcę ich więcej, myślę o montanach, o Lemonie Beauty i Stolwijku
Już wymyśliłam godne miejsca teraz tylko realizacja.
Gosiu podlewałam go od czasu do czasu, raczej nie uśpił się całkowicie.
Musiałam go przenieść z widnego miejsca do bardziej półmroku i może to jest przyczyną. Grunt, że moje nasiona wydadzą nowe roślinki
WilczaGora 13:52, 17 lut 2016

ryska napisał(a)
Ewuniu chcę ich więcej, myślę o montanach, o Lemonie Beauty i Stolwijku
Już wymyśliłam godne miejsca teraz tylko realizacja.
Gosiu podlewałam go od czasu do czasu, raczej nie uśpił się całkowicie.
Musiałam go przenieść z widnego miejsca do bardziej półmroku i może to jest przyczyną. Grunt, że moje nasiona wydadzą nowe roślinki
przez te lata miałam ich chyba ze 20 różnych i większość "odeszła" a część górskich musiałam usunąć bo porozrastały się na 10-15 metrów po ogrodzeniu, które likwidowaliśmy
Zostały mi tylko 2: Jackmanii i Arabella = twardziele
Agania 14:27, 17 lut 2016

Renatko o jakich workach pisałaś.....do tych powieszanych pomidorków?
ryska 15:20, 17 lut 2016

WilczaGora napisał(a)
przez te lata miałam ich chyba ze 20 różnych i większość "odeszła" a część górskich musiałam usunąć bo porozrastały się na 10-15 metrów po ogrodzeniu, które likwidowaliśmy
Zostały mi tylko 2: Jackmanii i Arabella = twardziele

To masz Ewo duże doświadczenie. Szkoda tych górskich, musiały pięknie zdobić płoty.
Będę wyglądać zdjęć u Ciebie z tymi które masz
ryska 15:21, 17 lut 2016

Agania napisał(a)
Renatko o jakich workach pisałaś.....do tych powieszanych pomidorków?

Tak Agatko, są takie specjalne worki do upraw na all. np. tylko trochę drogie.
gobasia 15:55, 17 lut 2016

ryska napisał(a)
Jolu dziękuję
Renatkoproszę bardzo, chętnie pooglądam Twoje powojniki

Drugie doświadczenie to begonia stale kwitnąca.
W piwnicy przezimowały zeszłoroczne rośliny, w mieszkaniu na północnym parapecie również. Stale kwitnie zresztą. Zrobiłam z niej sadzonki niedawno, wsadziłam do wody i wypuściły już korzonki. Jak tak dalej pójdzie to nie będę musiała kupować a zawsze kupowałam około 100 szt

oby Ci się udało,,,jak tak zrobiłam w ub sezonie -niby korzonki wypusciły,ale rosły jak gleń chleba przy gębie...powodzenia